/

ANALIZĂ Va ajunge Trump la pușcărie? Va putea să candideze, în continuare? Marile dileme de după condamnarea fostului președinte

Va ajunge Trump la pușcărie? Foto: Spectrum News

Va ajunge Trump la pușcărie? Va putea să candideze, în continuare? Cazul Trump se află pe un teritoriu necunoscut, acesta fiind primul fost președinte al SUA care este condamnat pentru o infracțiune. Marile întrebări care se pun acum sunt ce sentință va da judecătorul Juan Merchan și dacă Trump poate anula verdictul în apel.

O altă problemă este cum va evolua campania lui Trump, care mai are două procese penale, și cum vor influența aceste situații alegătorii.

Sentința în cazul Trump va fi anunțată pe 11 iulie, la ora 10 dimineața, ora de pe Coasta de Est a SUA.

Va ajunge Trump la pușcărie?

De obicei, în astfel de sentințe, judecătorii nu-i trimit pe cei condamnați în închisoare. În luarea acestei decizii, contează faptul că persoana condamnată are 77 de ani și nu are nici o condamnare precedentă. Reuters a studiat dosare similare și a ajuns la concluzia că se întâmplă rar ca persoanele condamnate să fie închise.

Citește și: Sumele uriașe plătite de contribuabili pentru cazarea și masa ștabilor de la Guvern: cheltuielile au crescut cu aproape 900% în doi ani

De exemplu, un executiv din domeniul construcțiilor care a pledat vinovat în decembrie 2015 la acuzația de falsificare a documentelor, ca parte a unui sistem de mită comercială, a fost condamnat la un an de închisoare „cu intermitențe”. De luni seara până miercuri dimineața era cazat în închisoarea Rikers Island din New York, dar în rest a fost liber.

Trump va fi păzit de Secret Service și în închisoare

Avocatul Norman Eisen, autorul cărții „Trying Trump: A Guide to His First Election Interference Criminal Trial”, a trecut în revistă mii de cazuri din statul New York în care au fost implicați inculpați acuzați de falsificarea documentelor de afaceri. Dintre cei condamnați, aproximativ unul din zece a primit o pedeapsă cu închisoarea, a declarat Eisen într-un eseu pentru The New York Times în aprilie.

Dar mai multe publicații consideră că judecătorul Merchan l-ar putea trimite pe Trump în spatele gratiilor, apreciind că acesta nu manifestă nici un regret pentru faptele sale. În plus, magistratul poate lua în considerare faptul că fostul președinte a ignorat și a sfidat curtea în repetate rânduri.

În sfârșit, ca fost președinte, Trump are dreptul la protecția Secret Service, ceea ce ar transforma încarcerarea sa într-un coșmar logistic.

Echipa de avocați ai lui Trump a anunțat deja că va face apel. Există o perioadă de șase luni în care se poate face apel după pronunțarea sentinței, ceea ce înseamnă că acest caz va fi încheiat după alegerile prezidențiale din noiembrie.

Va putea să candideze, în continuare?

The Times apreciază că această condamnare îi va crea probleme lui Trump în rândul independenților. În prezent, fostul președinte îl domină în sondaje pe Biden, de mai multe luni. Condamnarea nu-l împiedică să candideze, chiar dacă ajunge la pușcărie.

În ceea ce privește susținerea republicanilor, spune multe faptul că Pagina de strângere de fonduri a fostului președinte Trump s-a blocat temporar din cauza numărului mare de accesări după ce acesta a fost găsit vinovat de toate cele 34 de capete de acuzare.

Un sondaj ABC News din această lună arată că 80% dintre susținătorii lui Trump ar rămâne cu siguranță alături de el după condamnare, 16% s-ar răzgândi, iar 4% au spus că și-ar retrage sprijinul.

„Viața de zi cu zi, o prioritate”

Frank Luntz, un analist republican veteran, este sceptic că procesul va avea un impact asupra alegerilor în rândul alegătorilor din state schimbătoare, care „se uită la economie” și „acordă prioritate inflației, imigrației și avortului mai mult decât orice altceva”, scrie tot The Times.

„De fiecare dată când Trump pare că este terminat, cifrele sale cresc – de la acuzații, de la investigații, de la faptul că a fost dat afară de pe buletinele de vot ale unor state (…)

„[Procesul] va fi un factor decisiv pentru a decide dacă aveți încredere în Trump sau în Biden, dar lucrurile care îi afectează pe oameni în viața lor de zi cu zi sunt de fapt o prioritate mai mare. În cele din urmă, care dintre ei va face viața mai ușor de trăit? Cred că acest lucru va determina alegerile”, a spus Luntz.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

1 Comentariu

  1. Faptul că a fost preşedintel S.U.A. constituie, pentru mine personal, un fapt agravant, pe lângă atitudinea sa belicoasă şi sfidătoare la adresa procuraturii şi al judecătorului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

20:03Guvernul Ciolacu nu se oprește din cheltuielile cu bugetarii: majorare de 23% a costurilor cu salariile angajaților statului. Ele au consumat, în șase luni din 2024, 4,4% din PIB
18:13VIDEO EXCLUSIV Cozi uriașe de mașini care aduc recipiente la centrul de sortare RetuRO de la Giarmata, șoferi care așteaptă o zi întreagă, benzi transportoare care cedează, muncitori puțini
15:48Șmecheria lui Curaj, acolitul Ecaterinei Andronescu și al lui Sorin Cîmpeanu: eliminarea unui banal filtru de nume distruge proiecte de cercetare de zeci de milioane de euro
15:12EXCLUSIV Polițist de la Crimă Organizată, vânzător de interceptări din dosare pentru sute de mii de euro. Banii veneau ca împrumut și de la o firmă cu pierderi a lui Grigoriu „Bancorex”
14:11Contești ridicarea permisului auto deși nu ai nici un argument, poți fi amendat de instanță pentru rea-credință
14:02Unde duce o parcare neregulamentară: l-a prins Poliția că tocmai se aprovizionase cu „iarbă” după ce a refuzat să se legitimeze
13:48Mama tuturor grindinelor: o furtună cu gheață a secerat, la propriu, sute de hectare de porumb și floarea soarelui în județul Iași
13:35Fenomen grav: 16.000 de elevi au dispărut din școli înainte de Evaluarea Națională. Nimeni nu explică de ce
11:55Curs scurt de fraudare a alegerilor: primar pesedist, reținut pentru că a dat adeverințe de domiciliu și șpagă alegătorilor
11:27PSD vrea să numească comisar european un aplaudac zelos al lui Dragnea: „Alegerea lui Liviu Dragnea în fruntea Partidului Social Democrat înseamnă un PSD unit“
10:25Înalta Curte de Casație și Justiție îi salvează pe plagiatori: titlurile științifice sunt irevocabile. ÎCCJ a anulat un ordin de ministru de retragere a doctoratului
00:24Cel mai scump tren de hârtie din lume, în România: peste 1,7 milioane de euro, bani publici
00:17Părinții își lasă copiii pradă ecranelor iar apoi nu-i mai pot recupera din depresie. Ce reguli trebuie impuse
00:05Peste dunele marine de la Agigea, rezervație protejată, se pot construi blocuri, a decis o instanță de la Constanța
10:38Cine a donat cele mai mari sume pentru campania PSD-PNL la Parlamentul European: Cârciu, zis “Ospătarul cu Bentley“, Rareș Bogdan și Vasile Dîncu