/

ANALIZĂ În Donbas se desfășoară două ofensive: cea rusă și cea ucraineană, dinspre Harkov. Bătălia-cheie, în jurul râului Doneț

În Donbas se desfășoară două ofensive Foto: Twitter

În Donbas se desfășoară două ofensive, arată mai mulți analiști militari. Cea rusă, care inițial urmărea încercuirea trupelor ucrainene din zona Izium-Slovinask, și-a limitat acum obiectivele, pe fondul rezistenței dure a forțelor Kievului. Ofensiva ucraineană a reușit să îndepărteze forțele ruse din jurul orașului Harkov și este la câțiva kilometri de granița cu Rusia, dar, strategic, nu ar avea sens să o traverseze.

În Donbas se desfășoară două ofensive

Cea mai mare problemă pentru ambele tabere este un râu liniștit, Doneț, care vine din Rusia și se varsă în Don.

„Râul izvorăște din Rusia și se varsă în Ucraina, formând mlaștini, câmpii inundabile și lacuri, tăind stâncile de calcar. Cu alte cuvinte: un coșmar pentru un asalt militar.

Rușii au încercat și se pare că nu au reușit să pună mai multe pontoane peste râu, în efortul de a încercui trupele ucrainene. Imaginile din satelit analizate de CNN arată că cel puțin trei poduri au fost distruse în această săptămână, iar rușii au suferit pierderi mari.

Mai spre vest, rușii par să fi traversat râul – dar este prea devreme pentru a spune dacă în număr suficient și durabil. În ultima lună, de când au ocupat Izium, au făcut doar progrese limitate, în ciuda liniilor ucrainene întinse. Obiectivul lor strategic, Sloviansk, are apărări în profunzime” arată CNN.

Un ponton rusesc peste Doneț, distrus de armata ucraineană. În imagini se văd și zeci de blindate distruse Foto: forțele armate ucrainene

„Fiecare kilometru este cedat cu mult sânge, iar întrebarea cheie este dacă armata rusă va avea timp să își materializeze avantajul înainte ca forțele ucrainene să înceapă să folosească pe scară largă armele de precizie occidentale”, scrie site-ul Meduza.

Lângă Harkov, se repetă eșecul rusesc din zona Kiev?

În paralel, ofensiva ucraineană din zona Harkov pare că evoluează bine.

„Contraofensiva ucraineană de lângă Harkov începe să fie foarte asemănătoare cu contraofensiva care a îndepărtat în cele din urmă trupele ruse de la Kiev și din vestul Ucrainei, deși este prea devreme pentru a spune dacă rușii vor lua o decizie similară aici”, arată institul pentru studiul războiului, Institute for Study of War (ISW) care publică zilnic analize ale evoluției din teren.

În ceea ce privește evoluția ofensivei ruse, ISW apreciază că: „Forțele ruse ar putea să renunțe la eforturile de încercuire amplă a trupelor ucrainene de-a lungul liniei Izyum-Slovyansk-Debaltseve în favoarea încercuirii mai puțin ample a Severodonețk și Lysychansk.

Forțele ruse probabil controlează aproape toată localitatea Rubizhne începând cu 12 mai și probabil că au capturat orașul Voevodivka, la nord de Severdonețk. Ei vor lansa probabil o ofensivă terestră în jurul lui Severodonetsk în zilele următoare. Succesul relativ al operațiunilor rusești în această zonă, combinat cu eșecul lor de a avansa de la Izyum și scăderea notabilă a energiei acestei încercări de avans, sugerează că ar putea renunța la axa Izyum”.

Riscul unui „impas sângeros”

În consecință, în acest moment, mai mulți analiști apreciază că există riscul unui blocaj în zona Donbas. Ambele părți ar rămâne pe pozițiile pe care se află acum, iar luptele ar continua la mică intensitate, așa cum s-a petrecut între 2014 și 2022.

„Dacă Ucraina se dovedește în imposibilitatea de a recupera bucăți semnificative din teritoriul deținut de ruși în Donbas, este posibil ca luptele de acolo să ajungă într-un fel de impas sângeros. În acest scenariu, cele două părți ar continua să se ciocnească pentru o perioadă lungă de timp la un nivel inferior, sustenabil de ambele părți, cu puțin teritoriu trecând dintr-o parte în alta.

Este aemănător cu ceea s-a petrecut în estul Ucrainei între 2014 și februarie 2022, situație cu care ambele părți au reușit să trăiască destul de mult timp”, scrie site-ul vox.com.

Deocamdată, ambele părți se bazează puternic pe artilerie. Însă ucrianenii nu au primit încă toată muniția inteligentă de care au nevoie. În plus, ei vor avea probleme cu marea diversitate de tipuri de artilerie primită de la diferite țări din Occident.

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro


Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte”, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

17:47Fapte de arme: un colonel a ordonat folosirea apei sub presiune. Rezultatul: un mort
16:37Tetraplegic în scaun cu rotile, proxenet și traficant de droguri. Instanța l-a iertat de pușcărie
16:32Cum a jupuit statul consumatorii afectați de creșterea prețurilor la energie: venituri suplimentare la buget de miliarde de lei
16:23De ce se adună peste 800 de artiști la Iași pe parcursul a zece zile
16:06Lovitură „devastatoare” a Kremlinului: Biden și Blinken nu mai au voie să intre în Rusia
15:50Ministerul Gabrielei Firea, incapabil să cheltuie banii primiți de la buget pentru salarii: cea mai proastă execuție bugetară. În minister lucrează deja 183 de oameni
08:44VIDEO Șocant: doi parlamentari UDMR justifică acțiunea a doi etnici maghiari condamnați pentru că voiau să detoneze o bombă la parada de 1 Decembrie
23:51Pe Putin îl lasă nervii: marele campion la șah Garry Kasparov a fost declarat „agent al străinătății” și acuzat că are „surse” din Ucraina pentru a-și finanța activitățile
18:16Rusia va tăia, de sâmbătă, gazele furnizate Finlandei, fiindcă refuză să plătească în ruble. Este a treia țară care pierde accesul la gaze rusești
14:22A început Romanian Creative Week la Iași. Peste 800 de artiști și zeci de evenimente muzicale, artă, modă și film
14:00Amendă de 12.000 de lei pentru patronul unui magazin sătesc, dar a avut un mare noroc. Care a fost motivul
13:52„Ne securizăm energetic cu partenerul Lukoil și cu omul Gazprom” (investigație Rise Project)
13:42Ce oraș va fi desemnat „Destinația anului 2022”. Iașiul, printre finaliste
13:08VIDEO Gafă aiuritoare a lui George W. Bush: „Invadarea Irakului a fost brutală și nejustificată”. A confundat Irakul cu Ucraina
13:02Ciucă nu exclude cel mai „negru” scenariu cu privire la evoluția războiului din Ucraina