O analiză a companiei GfK, specializată în studii de piață, arată că puterea de cumpărare a românilor este pe locul 33 din Europa, în scădere cu două poziții față de clasamentul precedent. Vaslui, județul controlat până acum câteva luni de liderul PSD Dumitru Buzatu, are cea mai slabă putere de cumpărare, la jumătatea mediei naționale.
Puterea de cumpărare a românilor este pe locul 33 din Europa, în scădere
„Un bucureştean are 15.300 de euro pe an de cheltuială, dublu faţă de media naţională, dar puterea de cumpărare a locuitorilor Capitalei a coborât, ajungând cu 13% sub media europeană. În ultimul an, puterea de cumpărare a locuitorilor din Bucureşti a scăzut uşor, cu circa 170 de euro, urmare a inflației”, explică Ziarul Financiar datele din studiul GfK. ZF arată că acesta este rezultatul inflației mari din România.
În aceeaşi perioadă, în capitala Poloniei, Varşovia, venitul disponibil a urcat de la 14.900 la aproape 18.000 de euro/an.
„În România, puterea medie de cumpărare pe cap de locuitor este în acest an de 7.738 de euro. Acest lucru înseamnă că românii sunt cu 56% sub media europeană și coboară două locuri până pe locul 33 (…)
Bucureștiul se situează clar pe primul loc, cu o putere de cumpărare pe cap de locuitor de 15.314 euro, ceea ce înseamnă că locuitorii capitalei au o putere de cumpărare cu aproape 98% mai mare decât media națională și de 3,8 ori mai mare decât locuitorii din județul Vaslui, care au cea mai mică putere de cumpărare disponibilă pentru cheltuieli și economii. Acolo, venitul net disponibil este de doar 4.010 euro, ceea ce reprezintă aproape 52% din media națională”, se arată în studiul GfK intitulat „GfK Purchasing Power Europe 2023”.
În alte state din estul Europei puterea de cumpărare crește, comparativ cu media UE
Care este situația în alte țări est-europene:
- În Republica Cehă, potențialul de cheltuieli în acest an este de 14.824 de euro. Țara continuă tendința din ultimii ani, în care se apropie de media europeană. Deși cehii sunt încă cu 16% sub medie, ei urcă două locuri, ajungând pe locul 20 în comparația europeană generală, așa cum au făcut deja în anul precedent.
- Polonia are o putere de cumpărare medie pe cap de locuitor de 10.903 euro în 2023. Acest lucru îi plasează pe polonezi cu puțin peste 38% sub media europeană, câștigând un loc și ajungând la poziția 29 în comparație cu celelalte 41 de țări.
- Ungaria ocupă locul 29 și a reușit să se îmbunătățească cu un loc față de anul precedent. Cu o putere de cumpărare medie pe cap de locuitor de 10.834 de euro, Ungaria se situează cu aproape 39% sub media europeană.
Cel mai mare câștigător al clasamentului GfK este Irlanda: anul trecut, abia a reușit să intre în top 10, dar anul acesta a reușit să urce patru locuri și se află pe locul șase. Cu 26.882 de euro pe cap de locuitor, irlandezii se situează cu exact 52% peste media europeană.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.