Primul obstacol de care trebuie să treacă forțele Kievului înainte de a declanșa ofensiva împotriva armatelor rusești de ocupație sunt câmpurile de mine instalate chiar de ucraineni. Potrivit Washington Post, acțiunea de deminare a acestor câmpuri a început deja, dar se desfășoară doar noaptea, în condiții extrem de dificile.
Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți” în Google News (dreapta sus)
Militarii ucraineni deminează doar un culoar de trecere prin aceste câmpuri minate, culoar care este marcat pentru a nu fi văzut de ruși.
Primul obstacol: câmpurile de mine instalate chiar de ucraineni
„Ca și Rusia, Ucraina a amplasat mii de mine de-a lungul liniei sale de front. Și pentru a avansa în teritoriul ocupat, trupele sale trebuie acum să treacă prin aceste linii fără a-i alerta pe ruși, care ar observa dacă ar fi aduse utilaje grele sau dacă ar fi declanșate explozii. Acest lucru înseamnă că geniștii trebuie să meargă pe câmpuri și să îndepărteze în liniște minele”, explică Washington Post.
Pentru a se pregăti pentru contraofensiva iminentă a Ucrainei, Rusia a petrecut luni de zile fortificând în puternic linia frontului, lungă de aproape 1.000 km, de-a lungul celor aproximativ 100.000 de kilometri pătrați de teritoriu ucrainean pe care îi ocupă în prezent.
Cea mai puternic fortificată zonă de front a Rusiei se află în sudul provinciei Zaporijia, unde se așteaptă ca Ucraina să încerce să pătrundă și să rupă „puntea terestră” care leagă teritoriul rusesc de Crimeea ocupată. Acolo, forțele rusești au creat o apărare pe mai multe straturi, compusă din șanțuri antitanc, tranșee în zig-zag, baricade din beton „dinții dragonului”, obstacole din oțel „arici”, sârmă ghimpată și câmpuri de mine, explică Financial Times.
„Rusia a construit straturi de „dinți de dragon”, tranșee și alte obstacole pe o porțiune extinsă de teritoriu ocupat în apropierea orașelor estice Severodonetsk, Lysychansk și Popasna, după ce le-a capturat în mai și iunie 2022. O pătrundere ucraineană acolo s-ar confrunta cu provocări semnificative”, mai arată FT.
Ucraina nu are suficient echipament modern de deminare
Potrivit soldaților ucraineni, Rusia își așează minele după un model: un rând de mine antitanc, un rând de linii antipersonal alături de capcane, apoi un alt rând de mine antitanc. Dronele pot fi folosite pentru a depista minele antitanc, spun soldații, dar minele antipersonal sunt mai greu de găsit.
Țările vestice câteva tancuri de deminare Leopard 2R, furnizate de Finlanda, care pot străpunge câmpurile de mine. Aceste vehicule, dezvoltate de Germania, folosesc pluguri de mine puternic blindate pentru a detona minele din calea lor. Cel mai bun tanc de deminare, produs de SUA pe modelul tancului Abrams, nu este accesibil Ucrainei.
„Provocarea pentru Rusia este să încerce să ghicească unde, de-a lungul frontului lung de 600 de mile, își va declanșa Ucraina atacurile, dar imaginile din satelit arată că Rusia este foarte conștientă că Zaporijie ar putea fi un punct de concentrare. Linii fortificate au fost construite nu numai în jurul Melitopolului, un oraș care servește acum drept centru logistic rusesc în sud, ci și de-a lungul drumurilor către Crimeea și în peninsulă”, arată Washington Post.
Surpriza, factor determinant
„Primele 24 de ore ale mult așteptatei contraofensive ucrainene ar putea fi cea mai lungă zi pentru forțele armate ucrainene”, scria, în Forreign Affairs, un analist militar, Franz Gady.
„Mai degrabă, factorii intangibili, cum ar fi surpriza tactică, conducerea pe câmpul de luptă și moralul luptătorilor vor fi probabil decisivi în primele 24 de ore ale unui atac.
Acești factori imateriali – nu doar armele – vor contribui la definirea faptului dacă ucrainenii vor reuși să îi panicheze pe ruși, să paralizeze conducerea militară rusă și să provoace o ruptură temporară a comenzii și controlului. În acest scenariu, coloanele blindate ucrainene străpung apărarea rusă stratificată, avansează rapid în spatele rușilor și amenință nodurile de comandă și control, cum ar fi cartierele generale militare și centrele de aprovizionare, agravând panica și paralizia”, mai scrie Gady.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.
[…] Citește și: ANALIZĂ Cum arată sistemul defensiv rusesc, de care Ucraina trebuie să treacă. Primul obstacol: … […]
[…] Citește și: ANALIZĂ Cum arată sistemul defensiv rusesc, de care Ucraina trebuie să treacă. Primul obstacol: … […]