/

18.978.908 alegători pot vota azi pentru ca România să aibă zeci de mii de aleși locali și 33 de europarlamentari. S-au tipărit peste 100 de milioane de buletine de vot

Alegeri europarlamentare și locale, an superelectoral
Alegeri europarlamentare și locale, an superelectoral (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)

Alegeri europarlamentare și locale, an superelectoral: acestea au loc duminică, 9 iunie, și sunt primele două tururi de alegeri dintr-un an cu patru runde electorale.

Secțiile de votare, în siguranță

Poliţia a primit, în ultimele 24 de ore, 665 de sesizări de incidente electorale, 14% fiind în curs de verificare, însă nu au fost cazuri de incidente care să vizeze securitatea sediilor secţiilor de votare, a declarat duminică dimineaţa purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.

Citește și: EXCLUSIV Oligarhi ruși au încercat să obțină, cu acte false, cetățenia R. Moldova. Printre ei, „Mike” Lobanov, care a investit în secret în Europa banii lui Abramovici, și miliardarul sancționat Serghei Lomakin

„Pe parcursul nopţii, nu au fost înregistrate incidente care să vizeze securitatea sediilor secţiilor de votare, iar în această dimineaţă efectivele Ministerului Afacerilor Interne care au asigurat măsurile de protecţie le-au predat preşedinţilor birourilor electorale”, a spus Dajbog.

6.000 de alegători pe minut în prima oră

Până la ora 8,00 au votat duminică, la alegerile europarlamentare, 357.599 alegători, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.

În mediul urban au votat 152.539 alegători, iar în mediul rural, 205.060 alegători.

Până la ora 8,00 au votat duminică, la alegerile locale, 362.012 alegători, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.

În mediul urban au votat 156.305 alegători, iar în mediul rural, 209.661.

Biroul Electoral Central a acreditat mai multe institute pentru a realiza, la nivel naţional, sondaje de opinie la ieşirea de la urne (exit-poll) la alegerile din data de 9 iunie.

BEC a transmis printr-o circulară, în teritoriu, lista institutelor de sondare a opiniei şi/sau societăţilor comerciale sau organizaţiilor neguvernamentale acreditate la alegerile de duminică.

18.955 de secţii de votare

Secţiile de votare s-au deschis, duminică dimineaţă, pentru cei aproape 19 milioane de alegători aşteptaţi să-şi desemneze, la urne, reprezentanţii în Parlamentul European, dar şi primarii, preşedinţii de consilii judeţene, consilierii locali şi judeţeni.

Pe teritoriul României sunt deschise 18.955 de secţii de votare la care cetăţenii îşi pot exercita dreptul de vot la alegerile locale şi europarlamentare, iar în străinătate, Ministerul Afacerilor Externe a organizat 915 secţii de vot pentru scrutinul europarlamentar.

Cele mai multe secţii de votare din ţară se află în Bucureşti, iar din străinătate – în Italia, Spania şi Marea Britanie.

Procesul de votare se va încheia la ora 22,00, dar se poate prelungi, în mod excepţional, până la ora 23,59.

Alegeri europarlamentare și locale, an superelectoral

La scrutinul din 9 iunie s-au înscris 207.389 de candidaţi pentru alegerile locale şi 494 pentru cele europarlamentare. Cel mai tânăr candidat are 23 de ani, iar cel mai în vârstă 100 de ani. Vor fi aleşi 3.186 de primari ai localităţilor şi primarul general al Capitalei, 3.186 de consilii locale şi judeţene, precum şi 33 de reprezentanţi ai României în Parlamentul European.

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a anunţat că aproximativ 100 de milioane de buletine de vot au fost tipărite pentru cele două scrutine.

„Pentru aceste alegeri au fost tipărite (…) aproximativ 100 de milioane de buletine de vot, aproximativ 20 de milioane de buletine de vot pentru fiecare din cele cinci rânduri de scrutinuri din ziua de 9 iunie”, a precizat Greblă.

Cum se votează

La alegerile locale, cetăţenii români vor putea vota numai la secţia la care sunt arondaţi cu domiciliul sau cu reşedinţa, dacă aceasta a fost stabilită cu cel puţin 60 de zile înainte de data scrutinului.

La secţia de votare unde sunt arondaţi, alegătorii vor prezenta documentul de identitate şi vor primi de la preşedintele secţiei un set de cinci buletine de vot – pentru alegerea cetăţenilor români în Parlamentul European, pentru alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean/primarului general al Capitalei, pentru alegerea Consiliului General al Municipiului Bucureşti/Consiliului Judeţean, pentru alegerea primarului localităţii/pentru alegerea primarului de sector şi pentru alegerea Consiliului local al unei unităţi administrative-teritoriale/Consiliu de sector.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus) 

Alegătorul va pune ştampila pe fiecare buletin de vot şi va avea la dispoziţie, pentru prima dată, o tuşieră pe care va putea să o utilizeze în cazul în care nu se mai vede foarte bine ştampila după ce a fost aplicată.

După exercitarea votului, alegătorul va ieşi din cabină, va împături buletinele de vot cu ştampila secţiei de votare în exterior şi fiecare dintre cele cinci buletine le va pune în urna inscripţionată corespunzător.

Alegătorul va preda apoi ştampila şi va putea părăsi secţia de vot.

Fiecare secţie de votare va avea pregătită o urnă specială pentru cetăţenii care nu pot fi transportaţi sau au dificultăţi majore în a se prezenta la secţia de votare.

Potrivit Autorităţii Electorale Permanente, pe 31 mai erau înscrişi în Registrul electoral 18.978.908 de cetăţeni. Dintre aceştia, 18.018.921 au domiciliul sau reşedinţa în ţară, iar 959.987 au domiciliul în străinătate şi sunt posesori de paşaport CRDS.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

1 Comentariu

  1. De cand suntem 19 milioane de votanti ? Voteaza acum si bebelusii ? Sau au inviat cei din cimitire ? Nu inteleg cifra asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

15:41USR: 1.700 de lei vor pierde, în medie, angajaţii din minerit şi energie pe legea PSD-PNL a pensiilor
15:39Pensionarii, jecmăniți când cer copii după actele de muncă în vederea recalculării pensiilor. Sunt acuzate firmele de arhivare
15:13Decizie mult așteptată de pensionari: aceștia vor primi acasă plicurile cu decizia de recalculare a pensiei
13:16Ciolacu forțează alegeri prezidențiale în septembrie. Sub 50 de zile pentru strângerea a 200.000 de semnături
12:08Cum mi s-a dublat prețul la RCA în decurs de cinci ani, la aceeași mașină, cu zero accidente sau sancțiuni rutiere
11:12Minune: 110 voturi pentru UDMR într-o secție din Videle, oraș fără nici un maghiar. Voturile pentru UDMR au explodat în sudul țării
08:57O educatoare de grădiniță privată a infectat mai mulți copii cu TBC. Conducerea grădiniței a ținut cazul educatoarei ascuns 45 de zile
08:49Cum se descurcă un politician corupt în pușcărie? Povestea fostului primar de Iași Gheorghe Nichita, închis de două ori
21:52Guvernul s-a trezit că nu mai are bani pentru salariile judecătorilor și procurorilor, așa că scoate o sumă atronomică din fondul de rezervă
19:18EXCLUSIV Geoană, no comment în legătură cu transferul unui sistem Patriot românesc în Ucraina. Anterior, Geoană spusese că este legitimă discuția despre crearea unei vulnerabilități României printr-un astfel de demers
18:57Coreea de Sud va transfera Poloniei tehnologia de fabricaţie a tancurilor sale K2
15:57Cel mai mare tun al lui Ciolacu: pășune cumpărată cu 260 de euro, schimbată cu o pădure a statului de 440.000 de euro
15:17BREAKING NEWS Înalta Curte a admis recursul în casaţie al lui Mario Iorgulescu, dosarul va fi rejudecat la Curtea de Apel
14:42Voiculescu își bate joc de sondajele din campanie: „Eroarea maximă versus marja a fost la Palada de 430% și la Pieleanu de 850%”
12:15Armand: „Greblă a spart aproape 2 milioane lei la posturile de știri ale lui Sebastian Ghiță, Dan Voiculescu și Maricel Păcuraru”