/

Încă o lună de suspans în afacerea corvetelor MApN. Naval Group și SNC încă nu se înțeleg

Afacerea corvetelor, o lună de suspans
Afacerea corvetelor, o lună de suspans (sursa: Facebook/Naval Group)

Afacerea corvetelor, o lună de suspans. Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale, susține că asocierea franco – română dintre Naval Group și Șantierul Naval Constanța a solicitat un termen de grație de aproximativ o lună de zile pentru a se decide dacă va semna contractul de 1,2 miliarde de euro pentru construcția a patru corvete militare.

Afacerea corvetelor, o lună de suspans

Defapt.ro a dezvăluit în exclusivitate că afaceristul Gheorghe Bosânceanu, cel care controlează Șantierul Naval Constanța, a refuzat semnarea contractului. Motivul: divergențe de ordin financiar pe care le are cu partenerul francez.

Citește și: EXCLUSIV Achiziția de corvete, blocată de afaceristul Bosânceanu. Franța nu renunță la contractul de 1,2 miliarde euro

În cazul în care francezii de la Naval Group vor rata semnarea contractului, va fi o nouă lovitură pentru președintele Emmanuel Macron, aflat în pragul alegerilor prezidențiale. Francezii au mai pierdut un contract, în valoare de 50 de miliarde de euro. Franța urma să livreze 12 submarine cu propulsie convențională. Dar întrega afacere s-a transformat într-un scandal diplomatic pe axa Franța – Australia – Marea Britanie – SUA. Totul, după semnarea pactului AUKUS.

Divergențe între Naval Group și SNC

În urmă cu aproximativ o săptămână, ministrul Vasile Dîncu declara după întâlnirea cu ministrul francez al Forțelor Armate, Florence Parly, că urmează să fie găsită o „soluție rapidă” pentru finalizarea achiziției de corvete.

Anterior, MApN chemase asocierea franco-română să semneze contractul pentru construcția corvetelor. Se întâmpla la jumătatea lunii decembrie a anului trecut. Francezii de la Naval Group aveau mandat să semneze contractul, însă reprezentantul Șantierului Naval Constanța, directorul Radu Rusen, a refuzat să semneze documentele. Motivul: între cele două companii asociate există divergențe cu privirile la anumite riscuri rezultate din derularea contractului, dar și unele de natură financiară.

Acum, ministrul Vasile Dîncu a declarat, într-un interviu pentru Europa FM, că semnarea contractului pentru construcția celor patru corvete militare a fost amânată cu aproximativ o lună de zile.  

„Asocierea dintre Naval Group și șantierul naval Constanța a mai cerut un termen pentru un răspuns final în jur de o lună de zile. Suntem interesați cu toții ca acest contract să se realizeze, este vorba despre înzestrarea importantă pentru Forțele Navale Române. Evident că le dăm voie să negocieze în continuare”, a spus Vasile Dîncu, potrivit Europa FM.

Damen așteaptă la cotitură

Asocierea franco – română are la dispoziție aproximativ o lună de zile pentru a rezolva divergențele legate de contractul de 1,2 miliarde de euro. În cazul în care Șantierul Naval Constanța va refuza să semneze documentele, Ministerul Apărării Naționale este obligat să atribuie contractul ofertantului clasat pe locul al doilea.

Deci companiei olandeze Damen Schelde Naval Shipbuilding, care deține șantierul naval Galați și controlează șantierul naval Mangalia. Oferta depusă de olandezi pentru construcția celor patru corvete este de 1,255 miliarde euro. Compania olandeză Damen este condusă în România de generalul (r) Gheorghe Savu, fostul șef al Direcției Generale de Informații a Armatei.

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent (IBAN RO48BRDE445SV97760644450Asociația „Doar fapte”, CIF 45500057).

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic făr apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro


Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

16:59Batalionul „șamanilor”, forțele speciale ucrainene care operează în spatele frontului, chiar pe teritoriul Rusiei
15:39Ciucă anunță, în ședința PNL, că în câteva zile finalizează „evaluarea” miniștrilor. Vezi ce demnitari ar putea să plece din Palatul Victoria
14:16Putin iese din „bârlog” pentru prima vizită în străinătate de când a lansat invazia Ucrainei. Marți în Tadjikistan și miercuri în Turkmenistan
14:00Civilii din Lisiceansk, îndemnați să părăsească de urgență orașul pe fondul bombardamentelor tot mai intense ale rușilor
13:27Belarusul a trimis 20 de vagoane cu muniție în Rusia, Statul Major General al Ucrainei
13:09Maia Sandu a ajuns la Kiev și va discuta cu Volodimir Zelenski
13:01Șefa CE s-a declarat în favoarea unei participări a ţărilor occidentale la viitorul summit al G20 chiar și în prezența lui Putin
12:40Bloomberg: Croația ar putea fi primită în zona Schengen de la 1 ianuarie 2023. România și Bulgaria, nu
12:34Erdogan va discuta cu președintele Finlandei și premierul Suediei despre aderarea la NATO
12:0035.000 de soldați ruși și-au pierdut deja viața în Ucraina. 150, numai în ultimele 24 de ore
11:53Schimbare majoră de strategie NATO: țările baltice nu vor mai fi abandonate în caz de atac rusesc. Coridorul Suwalki, cel mai periculos loc de pe pământ, va fi apărat
11:32VIDEO Rușii continuă ofensiva împotriva Lîsîchansk și bombardează intens pe alte linii de front, afirmă Ucraina
11:01Cîmpeanu: „Rata de promovare la Bacalaureat a este de 73,3%. Cea mai bună din ultimii zece ani”
10:37Rusia, la un pas de a intrat în incapacitate de plată după expirarea termenului limită
10:02Mesajul lui Zelenski prentru bieloruși: „Kremlinul a decis deja totul pentru voi. Nu vă lăsați târâți în răzoi”