/

Cei mai mulți europeni cred că Rusia va invada Ucraina, potrivit unui sondaj

Europenii cred că Rusia va invada Ucraina în acest an
Europenii cred că Rusia va invada Ucraina în acest an (sursă: mid.ru)

Europenii cred că Rusia va invada Ucraina în acest an. Majoritatea cetăţenilor în şase din şapte ţări UE analizate cred că Rusia va invada Ucraina în acest an, constatată un nou sondaj de opinie, în timp ce alte studii efectuate în mai multe ţări prezintă o imagine mai complexă a atitudinilor ambivalente faţă de Moscova şi NATO.

Sondajul, comandat de Consiliul European pentru Relaţii Externe (ECFR) şi publicat miercuri de Euractiv, arată că o majoritate în Franţa (51%), Germania (52%), Italia (51%), Polonia (73%), România (64%) şi Suedia (55%) crede că Rusia va invada Ucraina în 2022.

În Finlanda, doar 44% împărtăşesc această opinie, potrivit sondajului.

Luaţi împreună, respondenţii din cele şapte ţări UE unde s-a realizat sondajul spun că refugiaţii, preţurile mai mari la energie, atacurile cibernetice şi declinul economic sunt toate riscuri ce merită asumate pentru a apăra Ucraina în cazul în care ar fi invadată de Rusia.

Citește și: Simion, Puric, Călin Georgescu: extremiștii și conspiraționiștii intens mediatizați la Antena 3

„Judecând după faptul că mulţi oameni ar accepta sacrificii legate de sprijinirea Ucrainei şi, de asemenea, pentru că mulţi dintre ei cred că fie NATO, fie UE ar trebui să vină în sprijinul Ucrainei, aceasta pare să arate că majoritatea populaţiei europene sprijină Ucraina, dar nu Rusia”, a declarat Pawel Zerka, cercetător în chestiuni politice la ECFR, pentru Euractiv.

Europenii cred că Rusia va invada Ucraina în acest an

Datele „ar trebui interpretate nu doar ca o dovadă că oamenii cred că doar Rusia este vinovată, ci şi ca o dovadă că ei (…) se tem că ordinea în materie de securitate în Europa este în pericol”, potrivit lui Zerka.

Aceste rezultate reflectă sondaje anterioare din România, Polonia şi Spania care arată că mai mulţi oameni cred că este mai probabil ca Rusia să invadeze Ucraina decât să nu o facă.

Citește și: GALERIE FOTO Americanii au intrat în țară miercuri seara. Primul convoi, cu tehnică militară

Cu toate acestea, alte sondaje expun opinii complexe şi divergente pe care europenii le au cu privire la escaladarea actuală provocată de masarea trupelor Kremlinului în jurul Ucrainei, notează Euractiv.

De exemplu, mai mulţi slovaci dau vina pe NATO, mai degrabă decât pe Rusia (44% faţă de 34%), pentru tensiunile din Ucraina, a constatat un studiu săptămâna trecută.

Cu toate acestea, atitudinea se schimbă dacă se iau în considerare categoriile de vârstă. Slovacii cu vârste cuprinse între 25 şi 34 de ani tind să dea vina ceva mai mult pe Rusia (42%) decât pe NATO şi SUA (39%). Cu toate acestea, dintre cei peste 65 de ani, doar 27,5% cred că Rusia este responsabilă.

O atitudine împărţită după linii istorice şi demografice pare să fie prezentă de asemenea în Germania.

În estul Germaniei, cândva parte a fostului bloc sovietic, mai multe persoane (43%) dau vina pe Statele Unite pentru intensificarea conflictului, comparativ cu 32% care arată cu degetul spre Rusia, în timp ce în Vest, majoritatea (52%) acuză Rusia şi doar 17% SUA, a constatat un sondaj Forsa dat publicităţii la 3 februarie.

Părerile europenilor sunt divergente şi când vine vorba în cine să aibă încredere, NATO sau UE, pentru a le proteja interesele dacă Rusia invadează Ucraina.

Potrivit noilor date ECFR, polonezii (75-67%), românii (61-67%), italienii (65-63%) şi germanii (53-50%) au mai multă încredere în NATO decât în UE.

În schimb, persoane din ţări care nu fac parte din NATO, precum Finlanda (60-52%) şi Suedia (67-64%), tind să aibă mai multă încredere în Bruxelles decât în alianţa transatlantică. Acelaşi lucru este valabil şi în Franţa (50-47%), ţară membră a Alianţei nord-atlantice, dar unde conducerea politică a fost mult timp critică la adresa NATO.

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

  • Patreon
  • cont bancar: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Asociația „Doar fapte”, CIF 45500057.

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic făr apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro


Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

00:23Schizofrenie la Moscova în legătură cu deschiderea ușii UE pentru Ucraina și Moldova: Putin spune că nu are nimic împotrivă, MAE rus denunță o „abordare agresivă”
18:33Care este profilul elevilor care iau zece la Evaluarea Națională
18:04Doi ieșeni purtând același nume au fost condamnați în aceeași zi, pentru aceeași faptă, la aceeași pedeapsă
17:46Germania riscă penuria de gaz, caz în care se va confrunta cu „alegeri foarte dificile”, anunță ministrul economiei
16:30Prescripția penală decisă de CCR începe să funcționeze: cum a scăpat un condamnat de delapidare și fals
15:34Tupeu. Dan Voiculescu anunță că se luptă pentru controlul averilor ilicite. Fiscul refuză să mai spună câți bani a recuperat de la el în dosarul ICA
14:23Statutul de țară candidată la UE este „lumina de la capătul tunelului”, spune Maia Sandu
14:04Rețeta jafului din fondul forestier: Cifrele care arată că Romsilva încurajează tăierile ilegale, prefăcându-se că protejează pădurile
14:00Candidatura Ucrainei la UE, catalogată drept o „afacere internă a Europei” de Rusia
13:33UE trebuie să cumpere energie în mod colectiv pentru a preveni criza din timpul iernii, spune premierul belgian
13:02Un copil de patru ani din Buftea care se plimba cu o trotinetă a fost spulberat o mașină. Șoferul a fugit de la locul accidentului
12:37Pomana la pompă: statul ne-a jupuit, iar acum ne dă 50 de bani înapoi
12:32Rusia a pierdut 34.530 de soldați în Ucraina, 1.507 tancuri și peste 3.637 de vehicule blindate
12:02Forțele rusești au primit ordin să blocheze două porturi ucrainene importante și să exploreze Marea Neagră, afirmă SUA
11:44Mircea Geoană, VIP la Bruxelles: adus cu BMW-ul la scara avionului și îmbarcat peste rând. Avionul a plecat cu o oră întârziere