/

Cei mai mulți europeni cred că Rusia va invada Ucraina, potrivit unui sondaj

Europenii cred că Rusia va invada Ucraina în acest an
Europenii cred că Rusia va invada Ucraina în acest an (sursă: mid.ru)

Europenii cred că Rusia va invada Ucraina în acest an. Majoritatea cetăţenilor în şase din şapte ţări UE analizate cred că Rusia va invada Ucraina în acest an, constatată un nou sondaj de opinie, în timp ce alte studii efectuate în mai multe ţări prezintă o imagine mai complexă a atitudinilor ambivalente faţă de Moscova şi NATO.

Sondajul, comandat de Consiliul European pentru Relaţii Externe (ECFR) şi publicat miercuri de Euractiv, arată că o majoritate în Franţa (51%), Germania (52%), Italia (51%), Polonia (73%), România (64%) şi Suedia (55%) crede că Rusia va invada Ucraina în 2022.

În Finlanda, doar 44% împărtăşesc această opinie, potrivit sondajului.

Luaţi împreună, respondenţii din cele şapte ţări UE unde s-a realizat sondajul spun că refugiaţii, preţurile mai mari la energie, atacurile cibernetice şi declinul economic sunt toate riscuri ce merită asumate pentru a apăra Ucraina în cazul în care ar fi invadată de Rusia.

Citește și: Simion, Puric, Călin Georgescu: extremiștii și conspiraționiștii intens mediatizați la Antena 3

„Judecând după faptul că mulţi oameni ar accepta sacrificii legate de sprijinirea Ucrainei şi, de asemenea, pentru că mulţi dintre ei cred că fie NATO, fie UE ar trebui să vină în sprijinul Ucrainei, aceasta pare să arate că majoritatea populaţiei europene sprijină Ucraina, dar nu Rusia”, a declarat Pawel Zerka, cercetător în chestiuni politice la ECFR, pentru Euractiv.

Europenii cred că Rusia va invada Ucraina în acest an

Datele „ar trebui interpretate nu doar ca o dovadă că oamenii cred că doar Rusia este vinovată, ci şi ca o dovadă că ei (…) se tem că ordinea în materie de securitate în Europa este în pericol”, potrivit lui Zerka.

Aceste rezultate reflectă sondaje anterioare din România, Polonia şi Spania care arată că mai mulţi oameni cred că este mai probabil ca Rusia să invadeze Ucraina decât să nu o facă.

Citește și: GALERIE FOTO Americanii au intrat în țară miercuri seara. Primul convoi, cu tehnică militară

Cu toate acestea, alte sondaje expun opinii complexe şi divergente pe care europenii le au cu privire la escaladarea actuală provocată de masarea trupelor Kremlinului în jurul Ucrainei, notează Euractiv.

De exemplu, mai mulţi slovaci dau vina pe NATO, mai degrabă decât pe Rusia (44% faţă de 34%), pentru tensiunile din Ucraina, a constatat un studiu săptămâna trecută.

Cu toate acestea, atitudinea se schimbă dacă se iau în considerare categoriile de vârstă. Slovacii cu vârste cuprinse între 25 şi 34 de ani tind să dea vina ceva mai mult pe Rusia (42%) decât pe NATO şi SUA (39%). Cu toate acestea, dintre cei peste 65 de ani, doar 27,5% cred că Rusia este responsabilă.

O atitudine împărţită după linii istorice şi demografice pare să fie prezentă de asemenea în Germania.

În estul Germaniei, cândva parte a fostului bloc sovietic, mai multe persoane (43%) dau vina pe Statele Unite pentru intensificarea conflictului, comparativ cu 32% care arată cu degetul spre Rusia, în timp ce în Vest, majoritatea (52%) acuză Rusia şi doar 17% SUA, a constatat un sondaj Forsa dat publicităţii la 3 februarie.

Părerile europenilor sunt divergente şi când vine vorba în cine să aibă încredere, NATO sau UE, pentru a le proteja interesele dacă Rusia invadează Ucraina.

Potrivit noilor date ECFR, polonezii (75-67%), românii (61-67%), italienii (65-63%) şi germanii (53-50%) au mai multă încredere în NATO decât în UE.

În schimb, persoane din ţări care nu fac parte din NATO, precum Finlanda (60-52%) şi Suedia (67-64%), tind să aibă mai multă încredere în Bruxelles decât în alianţa transatlantică. Acelaşi lucru este valabil şi în Franţa (50-47%), ţară membră a Alianţei nord-atlantice, dar unde conducerea politică a fost mult timp critică la adresa NATO.

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

  • Patreon
  • cont bancar: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Asociația „Doar fapte”, CIF 45500057.

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 


Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

01:14Uniunea Europeană plafonează și prețurile produselor petroliere rusești, dar sunt îndoieli serioase că măsurile vor produce pierderi semnificative Moscovei
19:15Putin nu riscă nimic: puținii oficiali cu care se întâlnește trebuie să stea în carantină înainte, publicul este evitat, bodyguarzii poartă cu ei un scut pliabil anti-glonț
19:07Elogiu în presa locală la moartea interlopului Buricea, rivalul lui Crăcănatu: „Odată cu dispariția lui dispare și ceea ce interlopii numesc respect”
18:21Scandalul balonului chinezesc de spionaj: Blinken îşi amână vizita în China, Beijingul „regretă incidentul” și susține că este un banal dirijabil civil care a greșit drumul
15:35VIDEO Teste anti-drog falsificate la Rutieră: un băimărean oprit în trafic a fost depistat ca având șapte droguri în organism, printre care și cocaină. Analizele de sânge și urină: negative
14:52Eternul baron PSD de Vaslui, Buzatu, refuză parcurile industriale: trebuie să fim realişti; poate vor putea fi făcute în cosmos. Bihorul, dezvoltat cu ajutorul acestor parcuri
14:15Jurnalistul israelian care a creat serialul „Fauda” avertizează că situația este explozivă în Palestina iar Netanyahu împinge lucrurile prea departe
12:54Veste îngrozitoare: Alzheimer se poate instala și sub vârsta de 20 de ani. Un tânăr chinez de 19 ani are deja simptome foarte grave ale bolii
12:39Rusia a pierdut 200.000 de oameni în războiul din Ucraina, uciși sau răniți – New York Times. Luptele din jurul Bakhmut au majorat substanțial pierderile Kremlinului
12:22BOR încasează o lovitură dură de la instanță: un preot caterisit (dat afară din Biserică) poate sluji în continuare fără să fie condamnat penal pentru „exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi”
11:22Neue Zürcher Zeitung susține că șeful CIA i-ar fi oferit lui Putin 20% din Ucraina, în schimbul păcii. CIA neagă: „Complet fals”
10:18Atac mafiot la Iași ca în filmele de acțiune: împușcat pe stradă, în gât, s-a dus singur la spital cu mașina proprie. Pistolarul ar fi fugit în Italia, unde e cunoscut pentru infracțiuni cu violență
10:12Tupeu: primarul PSD acuzat că a fugit de la locul accidentului spune că era acasă, la TV, și nu a auzit când poliția îl striga de la poartă
00:01Linia de atac ideologică a lui Putin în fața tancurilor germane Leopard trimise în Ucraina: „Din nou, succesorii lui Hitler vor să lupte cu Rusia pe pământ ucrainean”
21:17Încă o premieră în relația România-Moldova: control unic la vama din Albița