Suveranistul Călin Georgescu habar nu are că E.ON România nu extrage gaze în România, ci este doar distribuitor și furnizor final: „Gazele noastre vor veni din Ungaria. Sunt gazele noastre”, afirmă „suveranistul” într-un mesaj pe rețelele sociale.
El a susținut că statul român ar trebui să cumpere E.ON România, companie care este pe cale de a fi achiziționată de compania maghiară MVM. Însă tranzacția nu a fost finalizată, iar statul român are metode legale să oprească această achiziție.
Călin Georgescu habar nu are că E.On nu extrage gaze
„Nu mai discutăm vânzarea către o companie din Ungaria. Riscăm în acest fel să depindem energetic mereu de alții. Gazul nostru va veni acum din Ungaria. Sunt gazele noastre ale noastre sau ale altora? Noi avem gaze. Ungaria nu are, dar acum le poate avea pe ale noastre. Cum vine chestiunea asta?
Este la fel de stupid cum grâul nostru pleacă ieftin la export și se întoarce scump după procesare”, a susținut Georgescu.
În realitate, E.ON România nu produce gaze, ci le distribuie și le furnizează. Către compania maghiară se va vinde doar partea de furnizare – adică acea componentă care ajunge la clientul final. Producători de gaze sunt: Romgaz, OMV, Black Sea Oil & Gas, care a început în anul 2022 a început să extragă gaze naturale din Marea Neagră, plus încă două companii care extrag sub 1% din extracția totală.
În plus, MVM Ungaria nu ar prelua distribuția, ci furnizarea de gaze către clienții finali. La gaze, pe zona clienților casnici, E.ON este al doilea furnizor după Engie, cu o cotă de piață de circa 41%.
Tranzacția E.ON – MVM poate fi blocată de comisia pentru examinarea investițiilor străine, condusă de șeful cancelariei guvernului, pesedistul Alexandru Ghigiu.
OUG 108/2023 prevede că toate investițiile din UE, indiferent dacă fac sau nu obiectul procedurilor de control al concentrărilor economice, fac obiectul procedurilor ISD, cu condiția ca (i) investiția să depășească 2 milioane EUR; și (ii) investiția să se încadreze în lista sectoarelor sensibile stabilite prin Hotărârea CSAT nr. 73/2012, care include securitatea cetățenilor și a comunităților; securitatea frontierelor; energie.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.