/

Sancțiunile occidentale impuse Rusiei, eludate de Moscova în moduri ingenioase cu ajutorul unor terțe țări care ajută mașina de război rusească

Sancțiunile occidentale impuse Rusiei, eludate ingenios (sursa: kremlin.ru)

Sancțiunile occidentale impuse Rusiei, eludate ingenios. Uniunea Europeană a lansat deja 14 „pachete” de sancţiuni împotriva Rusiei de la invazia acesteia în Ucraina în 2022, dar aceste măsuri destinate să slăbească „maşina de război” a Kremlinului nu au dat rezultatele scontate, întrucât Moscova le ocoleşte recurgând la un întreg arsenal de tertipuri, consemnează miercuri France Presse într-o analiză pe această temă.

Sancțiunile occidentale impuse Rusiei, eludate ingenios

Creşterea economică a Rusiei este cu siguranţă în scădere, dar în continuare peste 4%, dovadă, potrivit Kremlinului, că sancţiunile occidentale nu funcţionează.

Citește și: EXCLUSIV Avere de polițist de provincie: două vile, două apartamente, opt case de vacanță, terenuri, spațiu comercial, Porsche Cayenne. Explicația DNA: afaceri ilegale prin interpuși cu bani UE

Guvernul rus a anunţat luni o creştere cu 30% a bugetului apărării pentru anul viitor.

„Sancţiunile sunt eficiente doar atunci când coaliţia aflată la originea lor este suficient de mare”, explică Guntram Wolff, cercetător la Institutul Bruegel şi profesor de economie la Universite liberă din Bruxelles.

Or, suntem departe de aşa ceva. Cu China, India sau alte ţări din aşa-numitul „Sud global” în afara ecuaţiei, devine „foarte dificil” să fie luate sancţiuni eficiente, subliniază expertul citat într-un interviu pentru AFP.

Ţările occidentale au decis să interzică exporturile către Rusia de produse tehnologice care ar putea fi utilizate la fabricarea de arme, cum ar fi microprocesoarele.

Complicitatea țărilor terțe

Dar aceste sancţiuni au fost eludate de Moscova foarte rapid datorită complicităţii unor ţări terţe precum China, Turcia, Emiratele Arabe Unite (EAU) şi mai multe foste republici sovietice din Asia Centrală, cum ar fi Kazahstanul.

„Ingeniozitatea” ruşilor pentru a se aproviziona este „considerabilă”, recunoştea recent David O’Sullivan, emisarul special al UE pentru sancţiuni.

Exporturile europene către Turcia au crescut, de exemplu, cu 38% între al treilea trimestru din 2021 şi al treilea trimestru din 2023, potrivit unui studiu al Institutului Jacques Delors (cu sediul la Paris) privind eficacitatea sancţiunilor UE.

Mai important, exporturile Turciei către Rusia s-au majorat cu 72% în aceeaşi perioadă.

Uniunea Europeană a refuzat până acum să „pedepsească” ţările vinovate, preferând să acţioneze prin canale diplomatice.

„Trebuie să spun că prefer întotdeauna ca ţările terţe cu care avem relaţii să găsească o soluţie proprie”, a explicat O’Sullivan.

„Mă tem că uneori diplomaţia nu este suficientă, trebuie luate şi măsuri mai stricte”, a replicat săptămâna trecută la Bruxelles Vladislav Vlasiuk, consilierul preşedintelui ucrainean pentru sancţiuni.

El a profitat de ocazie pentru a prezenta responsabililor europeni şi publicului larg câteva exemple de tehnologii „made in Europe” găsite în fragmente de obuze sau de rachete ruseşti pe câmpul de luptă.

Soluțiile Europei

Europenii caută soluţii, impunând o serie de constrângeri întreprinderilor europene care fabrică produse sensibile sau susceptibile să fie utile industriei ruse de armament.

A fost impusă bunăoară o clauză care interzice orice reexportare către Rusia a „know-how-ului” companiei.

Dar punerea în aplicare a acestor măsuri nu este o sarcină deloc simplă, constată AFP.

„La un moment dat, pierzi controlul asupra produsului pe care îl vinzi. Este vorba de natura însăşi a modului în care funcţionează o întreprindere şi trebuie să acceptăm aceasta”, a recunoscut Sullivan.

Interzicerea reexporturilor către Rusia

Europenii vor să extindă la filiale clauza care interzice toate reexporturile către Rusia, dar „să fim sinceri, există rezistenţă” din partea companiilor, a recunoscut oficialul citat.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

„Întreprinderile europene s-au angajat să pună în aplicare sancţiunile şi să combată eludarea lor.

Dar pentru a face acest lucru ele au nevoie de direcţii clare şi adecvate”, a remarcat BusinessEurope, lobby-ul întreprinderilor de la Bruxelles, intervievat de AFP.

Or, aceasta trece prin ameninţarea clară cu sancţiuni financiare dacă întreprinderile nu joacă după reguli, afirmă Guntram Wolff, coautor al raportului Institutului Bruegel asupra modalităţilor de îmbunătăţire a eficienţei sancţiunilor împotriva Rusiei.

El sugerează de asemenea ca responsabilii de la Bruxelles să se inspire din „legislaţia foarte strictă impusă sistemului financiar pentru a combate spălarea banilor sau terorismul”.

Sistemul financiar internaţional a fost constrâns să pună în aplicare proceduri eficiente de monitorizare şi control care au „redus într-o anumită măsură” această infracţiune, susţine Guntram Wolff.

Sancţiunile nu sunt cu siguranţă 100% eficiente, dar au cel puţin meritul de a face „mai dificilă, mai lungă şi mai costisitoare” pentru Rusia achiziţionarea produselor de care are nevoie pentru industria sa de armament, concluzionează David O’Sullivan, citat de AFP.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

21:18Cine va intra în turul II? O analiză incompletă și subiectivă a următoarelor 84 de ore
20:10Candidatul Ponta a luat o pauză de la campania electorală ca să joace golf în Dubai. A avut și o scuză: un eveniment la care a fost speaker
18:34Cotele la pariuri politice: vezi cine crede în șansele lui Ciucă și Lasconi, și cine în Simion
14:27Un ziarist i-a spus premierului Ciolacu că minte: „Mințiți constant, domnule prim ministru”
13:48FOTO Milioane de scrisori electorale de la Ciolacu, trimise cu „fantomele” Poștei: plicurile nu conțin nici o ștampilă a companiei de stat
11:41Piedone recunoaște că a vorbit cu Simion, dar spune că n-a înjurat, de vină este inteligența artificială. Ciolacu, reacție agresivă, dar nu neagă informația
10:59Performanța lui Ciolacu la fonduri europene: zero – PNRR, 0,92% – fonduri structurale. Siegfried Mureșan: „România, locul 19 din 27”
10:26Infecțiile sezoniere, greu de ucis. Care sunt metodele de a rări episoadele virale
10:06Autostrada A8: de ce nu au început lucrările pe cele două segmente pentru care contractele au fost atribuite de jumătate de an
10:00EXCLUSIV Ce arată sondajele realizate zilnic de AtlasIntel în mediul urban: bătălie la sânge pe locul II, Ciucă și Georgescu – pe trend de creștere
09:52Procuror-șef, la volan cu 400 ml de pălincă și o bere la bord. Testul a arătat o alcoolemie de 4,19‰
22:07Ministerul Muncii a rămas deja fără bani de pensii, așa că scoate sute de milioane de euro din rezerva bugetară
21:50Promovarea mesajului că Ciolacu ar fi vorbit cu Trump, plătită din bani publici. Premierul îi face campanie electorală șefului PSD
21:31Români traficați în Franța pentru muncă în condiții nedemne în podgorii care produc vinuri de sute de euro sticla
21:14Drumuri și Poduri SA Ialomița, falimentată de șeful PSD al Consiliului Județean, Marian Pavel, printr-un împrumut nereturnat