/

Sancțiunile occidentale impuse Rusiei, eludate de Moscova în moduri ingenioase cu ajutorul unor terțe țări care ajută mașina de război rusească

Sancțiunile occidentale impuse Rusiei, eludate ingenios (sursa: kremlin.ru)

Sancțiunile occidentale impuse Rusiei, eludate ingenios. Uniunea Europeană a lansat deja 14 „pachete” de sancţiuni împotriva Rusiei de la invazia acesteia în Ucraina în 2022, dar aceste măsuri destinate să slăbească „maşina de război” a Kremlinului nu au dat rezultatele scontate, întrucât Moscova le ocoleşte recurgând la un întreg arsenal de tertipuri, consemnează miercuri France Presse într-o analiză pe această temă.

Sancțiunile occidentale impuse Rusiei, eludate ingenios

Creşterea economică a Rusiei este cu siguranţă în scădere, dar în continuare peste 4%, dovadă, potrivit Kremlinului, că sancţiunile occidentale nu funcţionează.

Citește și: EXCLUSIV Avere de polițist de provincie: două vile, două apartamente, opt case de vacanță, terenuri, spațiu comercial, Porsche Cayenne. Explicația DNA: afaceri ilegale prin interpuși cu bani UE

Guvernul rus a anunţat luni o creştere cu 30% a bugetului apărării pentru anul viitor.

„Sancţiunile sunt eficiente doar atunci când coaliţia aflată la originea lor este suficient de mare”, explică Guntram Wolff, cercetător la Institutul Bruegel şi profesor de economie la Universite liberă din Bruxelles.

Or, suntem departe de aşa ceva. Cu China, India sau alte ţări din aşa-numitul „Sud global” în afara ecuaţiei, devine „foarte dificil” să fie luate sancţiuni eficiente, subliniază expertul citat într-un interviu pentru AFP.

Ţările occidentale au decis să interzică exporturile către Rusia de produse tehnologice care ar putea fi utilizate la fabricarea de arme, cum ar fi microprocesoarele.

Complicitatea țărilor terțe

Dar aceste sancţiuni au fost eludate de Moscova foarte rapid datorită complicităţii unor ţări terţe precum China, Turcia, Emiratele Arabe Unite (EAU) şi mai multe foste republici sovietice din Asia Centrală, cum ar fi Kazahstanul.

„Ingeniozitatea” ruşilor pentru a se aproviziona este „considerabilă”, recunoştea recent David O’Sullivan, emisarul special al UE pentru sancţiuni.

Exporturile europene către Turcia au crescut, de exemplu, cu 38% între al treilea trimestru din 2021 şi al treilea trimestru din 2023, potrivit unui studiu al Institutului Jacques Delors (cu sediul la Paris) privind eficacitatea sancţiunilor UE.

Mai important, exporturile Turciei către Rusia s-au majorat cu 72% în aceeaşi perioadă.

Uniunea Europeană a refuzat până acum să „pedepsească” ţările vinovate, preferând să acţioneze prin canale diplomatice.

„Trebuie să spun că prefer întotdeauna ca ţările terţe cu care avem relaţii să găsească o soluţie proprie”, a explicat O’Sullivan.

„Mă tem că uneori diplomaţia nu este suficientă, trebuie luate şi măsuri mai stricte”, a replicat săptămâna trecută la Bruxelles Vladislav Vlasiuk, consilierul preşedintelui ucrainean pentru sancţiuni.

El a profitat de ocazie pentru a prezenta responsabililor europeni şi publicului larg câteva exemple de tehnologii „made in Europe” găsite în fragmente de obuze sau de rachete ruseşti pe câmpul de luptă.

Soluțiile Europei

Europenii caută soluţii, impunând o serie de constrângeri întreprinderilor europene care fabrică produse sensibile sau susceptibile să fie utile industriei ruse de armament.

A fost impusă bunăoară o clauză care interzice orice reexportare către Rusia a „know-how-ului” companiei.

Dar punerea în aplicare a acestor măsuri nu este o sarcină deloc simplă, constată AFP.

„La un moment dat, pierzi controlul asupra produsului pe care îl vinzi. Este vorba de natura însăşi a modului în care funcţionează o întreprindere şi trebuie să acceptăm aceasta”, a recunoscut Sullivan.

Interzicerea reexporturilor către Rusia

Europenii vor să extindă la filiale clauza care interzice toate reexporturile către Rusia, dar „să fim sinceri, există rezistenţă” din partea companiilor, a recunoscut oficialul citat.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

„Întreprinderile europene s-au angajat să pună în aplicare sancţiunile şi să combată eludarea lor.

Dar pentru a face acest lucru ele au nevoie de direcţii clare şi adecvate”, a remarcat BusinessEurope, lobby-ul întreprinderilor de la Bruxelles, intervievat de AFP.

Or, aceasta trece prin ameninţarea clară cu sancţiuni financiare dacă întreprinderile nu joacă după reguli, afirmă Guntram Wolff, coautor al raportului Institutului Bruegel asupra modalităţilor de îmbunătăţire a eficienţei sancţiunilor împotriva Rusiei.

El sugerează de asemenea ca responsabilii de la Bruxelles să se inspire din „legislaţia foarte strictă impusă sistemului financiar pentru a combate spălarea banilor sau terorismul”.

Sistemul financiar internaţional a fost constrâns să pună în aplicare proceduri eficiente de monitorizare şi control care au „redus într-o anumită măsură” această infracţiune, susţine Guntram Wolff.

Sancţiunile nu sunt cu siguranţă 100% eficiente, dar au cel puţin meritul de a face „mai dificilă, mai lungă şi mai costisitoare” pentru Rusia achiziţionarea produselor de care are nevoie pentru industria sa de armament, concluzionează David O’Sullivan, citat de AFP.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

10:29Atentat în ziua alegerilor americane, pregătit de un afgan, anunță FBI. Atacul cu arme de foc ar fi fost comis în numele Statului Islamic
10:22Coreea de Nord ia măsuri extreme la granița cu Coreea de Sud: a minat suprafețe enorme, a ridicat structuri defensive și a întrerupt orice legătură rutieră și feroviară cu vecinii
10:13Percheziții la sedii ale Casei de Comerț Unirea, deținută de Ministerul Agriculturii. Prejudiciu suspectat de 40 de milioane de lei
10:07A început marea amnistie fiscală a lui Ciolacu: 800.000 de scrisori de informare se distribuie datornicilor
09:59FC Barcelona a inaugurat o academie de fotbal la București. Condusă de Florin Răducioiu, este a cincea academie din Europa a clubului catalan
09:47Kamala Harris, avans de 3% față de Trump, potrivit unui sondaj al New York Times, publicație care a anunțat că o susține pe democrată
09:39Rezerviștii Armatei, scoși la instrucție după zece ani. Cinci zile de instrucție pentru foștii militari în termen din două județe
09:08Sindicalist pesedist, șantajist reținut de procurori: a amenințat un om de afaceri cu plângeri la diverse instituții dacă nu-i cedează gratuit o boxă de 10.000 de euro
08:38Casa Călăului, lăsată să moară între bălării: firma care și-a asumat restaurarea a intrat în insolvență
08:22CCR, apărată – surprinzător – de unul din criticii ei: profesorul Valerius Ciucă, fost judecător la Curtea de Justiție a UE, spune că Șoșoacă a negat „însăși esența statului român” și aduce în discuție dictatori sângeroși care au luat legal puterea
21:01Trump, foarte grijuliu cu Putin în pandemie: i-a trimis două teste COVID pentru uz personal, dezvăluie Bob Woodward, celebrul jurnalist (Watergate)
20:53Orban vrea să conducă iar PNL: le cere liberalilor să-i abandoneze pe Iohannis și Ciucă și să-l urmeze pentru a „bate PSD”
20:46Geoffrey Hinton, un pionier al inteligenţei artificiale (AI), nu exclude ca aceasta să poată prelua controlul asupra omenirii
20:38Urmează cea mai grea iarnă pentru Ucraina, a avertizat noul secretar general al NATO: Infrastructura energetică este atacată neîncetat
20:30Încăierare pe amante: Gorghiu (PNL) îi reproșează lui Lasconi (USR) că nu e empatică cu victimele violenței domestice după o declarație a celei din urmă despre PNL