Tragedia „acarului Păun”, 100 de ani. S-a împlinit un secol de la momentul tragediei feroviare care a avut loc în Gara Vintileanca, atunci când un tren accelerat care plecase din Bucureşti cu destinaţia Iaşi s-a ciocnit de un alt tren, de marfă. 66 de persoane și-au pierdut viaţa iar evenimentul a dat naştere poveştii acarului Păun. Acum, la troiţa ridicată în numele victimelor, a fost organizat o ceremonie religioasă cu depunere de flori.
Tragedia „acarului Păun”, 100 de ani
Potrivit istoricilor, după tragedie, ancheta care a urmat a stabilit că numeroşi pasageri au murit deoarece călătoreau pe acoperişuri iar vinovat de producerea accidentului a fost acarul Ion Păun, care ar fi trebuit să schimbe macazul. După ce a fost judecat, Păun a executat zece ani de închisoare şi a murit la scurt timp după ce a fost eliberat.
Ulterior, dosarul s-a rejudecat iar Ion Păun a fost absolvit de vină, accidentul având drept cauză o defecţiune tehnică.
Povestea lui Ion Păun dat a naştere expresiei „acarul Păun” sau ţapul ispăşitor ori vinovatul de serviciu, folosită atunci când doar o singură persoană este găsită vinovată şi trasă la răspundere pentru a ascunde adevăratele fapte şi vinovăţii.
Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la tragedia din Vintileanca, prefectul judeţului Buzău, Daniel Ţiclea, a fost prezent la ceremonialul organizat în halta de cale ferată Săhăteni, a depus o coroană de flori în memoria celor care au pierit atunci şi s-a recules la troiţa ridicată în locul în care s-a produs tragedia.
La ceremonie a luat parte şi preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Buzău.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.