/

La propunerea PSD, Camera Deputaților a mai votat două zile libere: 6 și 7 ianuarie. Mediul de afaceri protestează

Camera Deputaților a mai votat două zile libere Foto: Facebook

La propunerea PSD, Camera Deputaților a mai votat două zile libere: 6 și 7 ianuarie. La 6 ianuarie, creștinii ortodocși sărbătoresc Boboteaza, iar la 7 ianuarie – Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul.

Dacă această lege va fi promulgată de președintele Iohannis, vor fi cinci zile libere în ianuarie și 17 pe parcursul întregului an.

Camera Deputaților a mai votat două zile libere

Potrivit datelor publice, România ajunge astfel în rândul statelor cu cele mai multe sărbători legale. Germania are între 10 și 13 – depinde de fiecare land federal – Marea Britanie între opt și 10, Franța – 11, iar Estonia – 10. Printre puținele țări care au mai multe zile libere decât România se află Bangladesh, India sau Myanmar.

Deputatul USR Cristian Seidler a afirmat că justificarea acestui proiect de lege este doar unul „politicianist” şi că nu există un studiu de impact asupra pieţei muncii legat de acest subiect.

„Nu există niciun fel de studiu de impact asupra pieţei muncii atunci când instituim în Codul muncii încă două zile libere care vor fi plătite de angajatorii din România, fără nicio justificare, alta decât una politicianistă. (…)

Acest proiect de lege ar fi putut fi adoptat la fel de bine la sfârşitul anului trecut pentru a putea fi aplicat în acest an, doar că acest an nu este unul electoral. În schimb, anul viitor va fi an electoral, singurul motiv pentru care doriţi să adoptaţi încă două zile libere”, a spus Seidler.

AUR minte: Numărul de zile libere este mai mic în România decât în ţări din Vest

Deputatul AUR Alin Coleşa a menţionat că este de acord cu acest proiect de lege.

„Într-un fel, ante-vorbitorul meu are dreptate – legile se adoptă de către partea guvernamentală fără niciun studiu de impact. Pe de altă parte, numărul de zile libere bazate pe sărbători religioase este mai mic în România decât în restul ţărilor din vestul Europei, care sunt mult mai laicizate decât România. Ca atare, salutăm aceste două zile libere, chiar dacă ele nu au studiu de impact”, a spus Coleşa.

Proiectul a fost adoptat şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Citește și: Dîncu nu crede că Moscova dorea să dea puci în Moldova: „Nu văd un pericol rusesc iminent”. La ONU, Aurescu afirmă că „planurile ruseşti trebuie tratate cu toată seriozitatea”

Bugetarii mai au și zile libere „punte”

„,Fiecare nouă sesiune parlamentară mai aduce câte o mini-vacanță fără ca cineva să aibă o privire de ansamblu a tuturor zilelor libere din România și costurilor asociate acestora. Parlamentul a decis să acorde două zile libere în plus plătite de către angajator: 6 și 7 ianuarie. Plătite de angajator este cheia aici, lucru pe care îl uităm adesea când vorbim de zile libere.

Nu spune nimeni să nu existe zile libere dincolo de cele de concediu legal. Este o practică europeană care este spre binele angajaților și al unor industrii importante pentru economie, dar este necesară niște moderație și o viziune de ansamblu, mai ales că există și practica informală a punților și o așteptarea generală în acest sens”, arată Federația Patronală Concordia.

Federația amintește și de practica zilelor-punte, de care vor beneficia bugetarii.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

1 Comment

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

21:43Revoluția din decembrie 1989: acum 35 de ani erau zile de haos, moarte și speranță timidă
21:21Structura noului Guvern: 16 ministere distribuite între PSD, PNL și UDMR. Care sunt titularii propuși pentru portofolii
21:07Putin și premierul slovac Robert Fico s-au întâlnit la Kremlin, motivul probabil fiind tranzitul gazului rusesc
21:00Liberalii vor conduce şase ministere în noul Guvern, a anunțat Ilie Bolojan
20:51Schimbarea lui Rafila de la șefia Ministerului Sănătății și reformarea sistemului, cere Mihăiță Bariz, activist pentru drepturile pacienților
19:41Guvernul Ciolacu II este guvernul Ciolacu I în proporție de 66%. Aproape toți miniștrii PSD, păstrați
15:32Elena Lasconi cere demisia lui Klaus Iohannis: „Mandatul s-a încheiat”
15:19„Putin știe cum să ne deranjeze”, a afirmat ministrul german al Apărării, vorbind despre pericolul atacurilor hibride ale Rusiei
15:00Ursula von der Leyen a transmis un mesaj emoționant românilor, la 35 de ani de la Revoluție
14:48Rusia, lovită de un val de tentative de incendiere: bănci, clădiri guvernamentale și centre comerciale vizate
14:37Qatarul amenință cu oprirea livrărilor de gaze naturale către Uniunea Europeană
14:32Klaus Iohannis anunță formarea iminentă a unui guvern al coaliției pro-europene
13:10Se anunță un circ maxim la prezidențiale: Anca Alexandrescu declară că va candida, dacă Victor Ponta intră în competiție
12:38Gabriela Firea anunță cine ar putea fi candidatul PSD-PNL-UDMR la președinție: șomerul Crin Antonescu, care de opt ani nu mai are nici o sursă de venit
11:54VIDEO Cum au făcut circ Șoșoacă și Makaveli în Parlament. Makaveli, plătit acum din bani publici, din bugetul Legislativului