Licitația pentru acordarea licențelor de operare 5G a fost finalizată după trei ani: Orange, RCS&RDS şi Vodafone vor achita 432,6 milioane de euro pentru frecvenţele obţinute, a anunțat ANCOM. Telekom România nu s-a prezentat la licitație. În plus, nici un operator din afara țării nu a solicitat o licență 5G.
Licitația 5G, finalizată după trei ani
Operatorii câștigători urmează să acopere cu servicii de bandă largă minim 70% din populația țării, majoritatea zonelor urbane, autostrăzile, aeroporturile internaționale și căile ferate modernizate, precum și un număr de 240 de localități identificate ca neacoperite sau slab acoperite cu servicii de comunicații mobile.
Suma totală pe care statul român o va încasa la buget din acordarea licenţelor pentru frecvenţele 5G este de 432,6 milioane de euro.
Din suma atrasă, Orange România a achitat cel mai mult, aproximativ 264 milioane de euro, apoi Vodafone România, cu 122,5 milioane de euro, şi RCS&RDS, cu 45,5 milioane de euro.
Câştigătorii vor opera în benzile de frecvenţă 700 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz şi 3400 – 3800 MHz.
Potrivit legii, autorizarea producătorilor de echipamente și programe 5G se acordă prin decizie a prim-ministrului, pe baza avizului conform al Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), în termen de 4 luni de la data solicitării. Echipamentele și programele unui producător 5G care nu obține avizul CSAT mai pot fi folosite doar 5 ani în nucleul rețelelor telecom, iar restul echipamentelor 7 ani.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.