Șeful CIA, William Burns, a lansat un avertisment îngrijorător, în cadrul unui discurs ținut la Georgia Tech: un Putin disperat ar putea folosi arme atomice „tactice”, adică de dimensiuni relativ mici. Rusia deține circa 2.000 de astfel de bombe nucleare.
Ele au putere explozivă între o kilotonă și 100 de kilotone. Bomba de la Hiroșima a avut 15 kilotone.
Serviciile de informații americane susțin că Rusia are o teorie numită „escalate to de-escalate” dacă se află într-un conflict cu NATO.
Acest lucru implică să faci ceva dramatic – cum ar fi folosirea unei arme tactice pe câmpul de luptă sau să recurgi la o demonstrație, undeva – sau să ameninți că vei face asta
Ideea este să sperii partea adversă, pentru ca ea să dea înapoi, explică BBC.
Totuși, până acum, SUA nu au observat semne ale unei asemenea intenții, de a folosi arme nucleare tactice, a spus Burns.
William Burns a fost ambasadorul SUA la Moscova, între 2005 și 2008.
Șeful CIA, avertisment îngrijorător
În acest discurs, Burns s-a referit la „disperarea potențială” și eșecurile militare pe care le-au suferit președintele rus Vladimir Putin și guvernul său de când au invadat Ucraina, la 24 februarie.
Din aceste motive, „niciunul dintre noi nu poate lua cu ușurință amenințarea reprezentată de o potențială recurgere la arme nucleare tactice sau la arme nucleare cu randament redus”, a spus Burns.
RED ALERT: ‘His risk appetite has grown, as his grip on Russia has tightened,’ CIA Director William Burns said about Putin. https://t.co/vQTVJXaK7z pic.twitter.com/QtvOnqU6ve
— Fox News (@FoxNews) April 14, 2022
„Deşi am văzut o poziţie retorică din partea Kremlinului cu privire la trecerea la niveluri mai ridicate de alertă nucleară, până acum nu am văzut multe dovezi practice ale tipului de desfăşurare sau dispoziţii militare care ar întări această îngrijorare – dar urmărim asta foarte atent”, a mai arătat șeful CIA.
Potrivit lui Bill Burns, Vladimir Putin s-a izolat foarte mult în ultima vreme, iar acest lucru nu este benefic pentru ceea ce ar urma să se întâmple.
„Cercul său de consilieri s-a restrâns şi, în acel cerc restrâns, nu a fost niciodată benefic pentru carieră să pună la îndoială judecata sau credinţa lui încăpăţânată, aproape mistică, că destinul său este să restabilească sfera de influenţă a Rusiei”, a apreciat șeful spionajului american.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.