Danezii cer sancțiuni mai dure impuse Rusiei. Uniunea Europeană „discută deja un al șaselea pachet de sancțiuni”, în efortul de „a continua să crească presiunea asupra Rusiei pentru a opri războiul”, a declarat luni ministrul danez de externe Jeppe Kofod.
„Din partea daneză, vom fi dispuși să mergem cât de departe putem pentru a găsi un consens în privința sancțiunilor, inclusiv în ceea ce privește energia”, a declarat el reporterilor la sosirea la o reuniune a miniștrilor de externe din UE la Luxemburg.
Danezii cer sancțiuni mai dure impuse Rusiei
Gabrielius Landsbergis, ministrul lituanian de externe, a declarat că este „bucuros că Comisia Europeană a fost foarte clară că începem să lucrăm la șase pachete cu opțiuni pentru petrol”.
„Și sper ca de data aceasta să funcționeze”.
Întrebat de ce mai este nevoie din partea UE, Landsbergis a spus că este „cel mai bine să mergeți la Kiev, să mergeți la Irpin, să mergeți la Bucea și să vedeți cu ochii voștri de ce trebuie să impunem sancțiunile”.
Europa a impus sancțiuni punitive asupra economiei Rusiei după ce tancurile lui Putin au intrat în Ucraina la sfârșitul lunii februarie, dar nu a țintit sectorul energetic al Rusiei.
Dar imaginile cu civili neînarmați, legați și împușcați, zăcând de-a lungul drumurilor din București – un oraș care a fost până de curând sub ocupație rusă – par să-i fi convins pe lideri să schimbe direcția.
Petrolul și gazele rusești ar putea fi următoarea țintă
Petrolul și gazele rusești ar putea fi următoarea țintă. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat săptămâna trecută în fața legislatorilor UE că cea de-a cincea rundă de sancțiuni „nu va fi [ultima]”.
„Da, acum am interzis cărbunele, dar acum trebuie să ne uităm la petrol”, a spus ea.
Ministrul irlandez de externe Simon Coveney a declarat că UE trebuie să adopte o „abordare maximalistă a sancțiunilor pentru a oferi cea mai puternică descurajare posibilă pentru continuarea acestui război și a brutalității”.
Punctul de vedere al guvernului irlandez potrivit căruia sancțiunile viitoare ar trebui să includă petrolul, a spus el.
Crime de război investigate: Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, Joseph Borell, a confirmat că miniștrii europeni de externe vor discuta, de asemenea, despre cum să sprijine mai bine Curtea Penală Internațională în investigarea crimelor de război comise în Ucraina.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.