Președinta Ungariei, Katalin Novak, se află la Kiev, unde s-a întâlnit cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Este prima vizită a unui înalt oficial maghiar de la începerea invaziei rusești.
Ungaria a anunțat acum câteva zile că va furniza un ajutor financiar de 187 de milioane de euro pentru Ucraina, drept contribuţie a sa la viitorul pachet de sprijin al Uniunii Europene.
Arrived upon the invitation of 🇺🇦 President @ZelenskyyUa to #Kyiv. Where it’s needed, we help! pic.twitter.com/I17yIXuaT3
— Katalin Novák (@KatalinNovakMP) November 26, 2022
Președinta Ungariei, Katalin Novak, la Kiev
„Ungaria a sprijinit Ucraina la nivel bilateral. Astăzi, am anunțat la Kiev că susținem financiar inițiativa #GrainfromUkraine, pentru că noi, maghiarii, avem o afiliere puternică la viață și supraviețuire, știm perfect importanța de a fi solidari”, a scris Novak, pe Twitter.
Ungaria s-a oferit să livreze 10.000 de tone de cereale în valoare de 3,5 milioane de dolari către Africa în actualul program de sprijin şi contribuie de asemenea sub aspect logistic, cu un terminal intermodal la graniţa ungaro-ucraineană care ajută la transportul şi, dacă este necesar, depozitarea bunurilor, a precizat Katalin Novak.
Duminică, preşedinta ungară avea programată o vizită în Transcarpatia.
Însă fotografiile arată o primire rece din partea lui Zelenski, care a dat mâna cu Novak, în timp ce președintele Ucrainei l-a îmbrățișat pe premierul belgian Alexander de Croo.
Esența programului, intitulat Cereale din Ucraina, GrainFromUkraine, este că țările participante la proiect cumpără produse agricole de la producătorii ucraineni – prioritatea sunt întreprinderile mici și mijlocii – și le transferă în țările aflate în pragul înfometării.
Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) a fost deja de acord să ofere până la 20 de milioane de dolari prin Programul Alimentar Mondial al ONU. James Cleverly, secretarul de externe britanic, a anunțat și el fonduri suplimentare pentru vizita sa în Ucraina de joi.
Și alte țări, printre care Germania sau Suedia și-au anunțat contribuția la acest program.
90 years after the Holodomor, the Kremlin is again using food as a weapon.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) November 26, 2022
We stand with Ukraine to guarantee global food security.
Under President @ZelenskyyUa‘s Grain from Ukraine initiative, the @EU_Commission will pay to ship 40,000 tons of Ukrainian grain via two boats. pic.twitter.com/YGMxiIVRND
Egiptul și Madagascarul depind fie de Rusia, fie de Ucraina pentru mai mult de 70-80% din grâu, în timp ce Somalia importă mai mult de 90% din necesarul său de grâu. Eritreea importă 100% din cereale din Ucraina și Rusia.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.