/

VIDEO Primele semne ale disidenței anti-Putin? Televiziunea rusă îl invită din nou pe colonelul Khodarenok care anunță: „Întreaga omenire este împotriva noastră”

Întreaga omenire este împotriva noastră, spune colonelul Khodaronok la televiziunea rusă Foto: Twitter

Televiziunea rusă îl invită din nou pe colonelul Khodarenok care anunță, în direct, pe principalul canal de propagandă internă al Kremlinulu: „Virtual, întreaga omenire este împotriva noastră și trebuie să ieșim din această situație”.

Mai mulți comentatori remarcă, pe rețelele sociale, că este straniu faptul că Khodarenok a fost invitat din nou, după ce, acum circa opt zile, a criticat dur invadarea Ucrainei. Ei spun că era previzibil că acest colonel în rezervă, care are în Rusia o bună reputație de analist militar, va ataca din nou mesajul oficial al Kremlinului. În consecință, comentatorii din Vest se întreabă dacă nu cumva acesta este un semn al apariției unei disidențe anti-Putin.

„Întreaga omenire este împotriva noastră”

„Principala deficiență a poziției noastre politico-militare este că, într-un fel, suntem în plină izolare geopolitică și că, oricât am urî să admitem asta, virtual întreaga omenire este împotriva noastră”, a spus, la principalul post de televiziune, Rossyia 1, colonelul în rezervă Mihail Khodarenok.

Spre evidenta neplăcere a colegilor de platou, el a spus că Ucraina este capabilă să înarmeze un milion de oameni, întrucât, în pofida opoziției senatorului Paul Rand, până la urmă Statele Unite vor adopta legea „lend and lease”, prin care SUA vor furniza arme Kievului. „Sincer, situația pentru noi va deveni mai rea”, a apreciat colonelul, care a amintit și de programele europene de înarmare a Ucrainei.

„Ei intenționează să lupte până la utlimul om”, a mai afirmat Khodarenok despre armata ucraineană.

Planuri politico-militare lipsite de realism

„Întotdeauna armata trebuie să mențină un anume realism politico-militar. Dacă treci dincolo, mai devreme sau mai târziu istoria te va lovi atât de tare încât vei regreta”, a mai spus colonelul, potrivit unei traduceri a analistului BBC Francis Scarr, specializat în monitorizarea presei ruse.

Khodarenok, născut în 1954, a lucrat timp de opt ani, din 1992 în 2000, la statul major al armatei ruse. Ulterior el a devenit scriitor și jurnalist, conducând inclusiv o publicație zilnică, „Curierul Militaro-Industrial”. În februarie, cu trei săptămâni înainte de invazie, el a avertizat că Rusia nu se poate aștepta la o victorie ușoară în Ucraina. Khodarenok a spus că Rusia subestimează nivelul urii ucrainenilor, care nu-i vor primi pe ruși cu pâine și sare.

Acum doar opt zile, el a mai fost invitat la televiziunea publică rusă, unde a desființat planul unei mobilizări generale.

Planul mobilizării generale, criticat dur

„Hai să ne imaginăm (…) mobilizarea generală, în sunet de fanfară. În cât timp va fi gata primul regiment de aviație? De Anul Nou. Nu avem rezerve, nu avem avioane, nu avem piloți. Așa că mobilizarea va ajuta puțin. Dacă la noapte ordonăm să fie construite noi vase, în cât timp vor fi gata? În doi ani. Asta e problema cu mobilizarea.

Stabilim sarcina formării unei noi divizii de tancuri, în cât timp va fi gata? În cel puțin 90 de zile și nu ar fi echipată cu echipament modern, pentru că nu avem arme moderne și echipamente în rezerva noastră.

Să trimitem oamenii echipați cu echipamente de ieri, într-un război al secolului XXI, să lupte cu (…) armament NATO, nu ar fi corect. Desigur că trebuie să acoperim pierderile de personal și de echipament, dar aceasta trebuie făcut de întreprinderile industriale, care să producă echipament modern. Mobilizarea n-ar rezolva aceste probleme”, a spus Khodarenok, în tăcerea stupefiată a celorlalți invitați.

Citește și: Reacțiile lui Putin la anunțurile Finlandei și Suediei de a adera la NATO, din ce în ce mai nuanțate: de la amenințarea nucleară, la „Rusia nu are probleme cu aceste ţări”

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

3 Comments

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

21:20Navă-spion rusească în Canalul Mânecii, supravegheată de Royal Navy. Ministrul britanic al Apărării, către Putin: Știm ce faceți
21:11Trump face primul pas către Putin: propune un acord rapid de pace între Rusia și Ucraina sau, în caz contrar, va impune sancțiuni comerciale severe Moscovei și partenerilor săi
21:05Registrul Comerțului spune că prostituția nu poate fi înregistrată ca obiect de activitate, deși apare în noul CAEN
20:54Kelemen Hunor îi pune o talpă discretă lui Bolojan, care vrea să reducă din personal la Senat: „Nu poţi să faci din pix, acest lucru trebuie discutat cu fiecare angajat”
20:44Cel mai vechi european nu putea fi decât oltean: hominizii care trăiau acum două milioane de ani pe teritoriul României de azi, clasificați drept „Homo Olteniensis”
18:10Dezmăț la stat: suma halucinantă pe care o primește la pensionare un director Romsilva. Net
17:47Rafila, protejat de presă în ciuda colapsului din sistem. Activistul pentru drepturile pacienților cu boli cronice Mihăiță Bariz acuză că „tăcerea este atât de apăsătoare”, ministrul a devenit „invizibil”
15:34Statuie antică descoperită printre gunoaie, în Salonic. Poliția elenă a deschis o anchetă
15:23AUR îl susține în continuare pe Călin Georgescu la președinția României, George Simion spune că el nu mai candidează
15:15Tabloidul Sun a acceptat să plătească o sumă uriașă ca să stingă litigiul cu prințul Harry. Publicația și-a cerut scuze public, un gest foarte rar
15:08Multe din locuințele care au ars la Los Angeles nu erau asigurate: companiile de asigurări au refuzat să le asigure, invocând tocmai riscul de incendii
14:52Culmea șpăgii pentru permis auto: a dat 2.500 de lei, dar a picat examenul
14:29În 2025, contribuabilii vor plăti dobânzi de 51 de miliarde de lei la împrumuturile Guvernului. În 2026: 60 de miliarde de lei
11:56Cine îl huiduie pe Bolojan pentru că vrea să-i mai dea afară: funcționarii Senatului au dreptul la pensie specială, media fiind de peste 6.100 de lei pe lună
11:23Suma astronomică pe care a cheltuit-o guvernul Ciolacu, în 2024, pe petreceri la casele de oaspeți RAAPPS și pe mașinile de protocol ale angajaților Executivului