Un vataman de tramvai din București, implicat într-un accident mortal de circulație, a fost testat pozitiv la drugtest fiindcă luase un banal paracetamol. Ulterior, analizele de la Institutul de Medicină Legală au arătat că el nu era drogat. Însă, inițial, în comunicatul poliției, se menționase faptul că acesta drugtestul arăta că ar fi consumat substanțe interzise.
38% din drugteste, fals pozitive, influențate de covrigi cu mac
Vlad Zaha, criminolog specializat în politicile publice din domeniul drogurilor, a declarat pentru Buletin de București că „oficial 38% dintre toate testele pozitive efectuate de Poliția Română au fost fals pozitive”.
„Pot fi influențate chiar și de alimente banale, cum ar fi covrigi cu mac, gumă de mestecat. Sau de medicamente care nici măcar nu au nevoie de prescripție, cum ar fi picături de nas sau diferite variații de Parasinus Penta care conțin codeină sau de Nurofen Plus. Acele teste pot fi influențate chiar și dacă sunt ținute în soare câteva zeci de minute, deci au o rată de infirmare uriașă”, a spus expertul.
El a cerut Poliției Române să nu mai publice rezultatele drug testelor.
„Aceste drug testere reprezintă, la ce există în acest moment în lume, un vârf de tehnologie, nu există drug testere mai bune decât acestea”, susținea, la 11 iulie, ministrul de Interne Cătălin Predoiu.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.