/

Activiștii de mediu care atacă opere de artă nu sunt niște bezmetici: au organizații complexe, finanțări generoase și salarii de până la 1.300 de euro. În Germania, vor să se transforme în partid

Vandalii de mediu, bine organizați, finanțați
Vandalii de mediu, bine organizați, finanțați (sursa: letztegeneration.de)

Vandalii de mediu, bine organizați, finanțați. Aruncă piure de cartofi și supă pe operele de artă sau se lipesc de asfalt și provoacă blocaje rutiere. Totul, în numele salvării planetei.

Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online

Dar Letzte Generation (Ultima generație – n.r.) nu înseamnă doar o mână de militanți entuziaști, ci o organizație puternică, cu finanțări solide, având ramificații în întreaga lume.

Potrivit raportului de transparență al organizației, publicat de Lezte Generation în ianuarie, grupul a primit anul trecut donații de peste 900.000 de euro.

Iar potrivit WELT, protestatarii sunt plătiți cu salarii care ajung la 1.300 de euro. În prezent, deși membrii sunt investigați pentru „constituirea unei organizații criminale”, existând, doar în Berlin peste 2.000 de acuzații penale împotriva activiștilor, organizația plănuiește să înființeze un partid.

Organizații în 11 state

La prima vedere, Letzte Generation este un grup de activiști care militează împotriva schimbărilor climatice. Organizează proteste cu tentă antisocială, precum profanarea operelor de artă și provoacă blocaje rutiere (anul trecut, grupul a provocat aproape 300 de blocaje rutiere doar în Germania). În toate declarațiile, activiștii susțin că nu sunt violenți, că nu au provocat nici o pagubă, și că nu vor decât să sensibilizeze opinia publică cu privire la catastrofele climatice.

Însă Letzte Generation nu este doar un grup, ci o întreagă rețea de organizații răspândite în toată lumea, având ramificații (oficiale) în Australia, Italia, Suedia, Austria, Noua Zeelandă, Elveția, Marea Britanie, Franța, Norvegia și Statele Unite.

În Australia, de exemplu, organizația afiliată este Stop Fossil Fuel care se prezintă ca fiind un „grup neafiliat politic de cetățeni obișnuiți”, care iau măsuri pentru „a forța guvernele să înceteze sprijinirea industriei combustibililor fosili”.

„Greva foamei a ultimei generații”

În Franța există Dernière Rénovation, prezentată ca  „O campanie de rezistență civilă franceză” care își propune să obțină „primă victorie concretă la nivel climatic și social” printr-un plan de renovare termică a „clădirilor aflate la apogeul situației de urgență”.

În Marea Britanie există Just stop oil, o coaliție de grupuri care „conlucrează pentru a se asigura că guvernul se angajează să pună capăt noilor licențe și aprobări pentru explorarea, dezvoltarea și producția de combustibili fosili în Marea Britanie”.

Toate sînt relativ nou apărute, precum și Letzte Generation, înființată la finalul anului 2021 de participanții la Hungerstreik der letzten Generation (Greva foamei a ultimei generații – n.r.), o amplă mișcare de protest sub forma grevei foamei care a avut loc în parcul Spreebogen (Berlin), din 30 august 2021 până în 25 septembrie 2021, menită a sensibiliza publicul cu privire la problemele climatice.

De ce partid politic

Acum cîteva săptămîni a avut loc, online, o întâlnire internațională a activiștilor grupați sub umbrela Letzte Generation. Astfel de întâlniri sunt organizate în mod regulat, ca ședințe de brain storming, însă de data aceasta întâlnirea s-a derulat sub denumirea de „Mobilizare generală – Finanțe 101”. Și a pus pe tabet o schemă a finanțării organizaților din rețea și propunerea de a se constitui în partid politic.

Din partea Letzte Generation au fost prezente Caris Connell (cea care s-a lipit de un schelet de dinozaur de la Muzeul de Istorie Naturală din Berlin) și Maike Grunst (care s-a lipit de Madonna Sixtină, pictura lui Rafael expusă în Dresda).

Deși întâlnirea a avut loc cu ușile închise, publicația germană WELT a făcut rost de înregistrările video ale discuțiilor. Potrivit acestora, Letzte Generation nu se mai mulțumește doar cu statutul de grup activist, ci vizează înființarea unui partid politic. Întrebată dacă numele acestuia va corespunde numelui grupului, Caris Connell a negat, spunând că denumirea partidului nu trebuie să aibă nimic de-a face cu numele Letzte Generation.

Potrivit lui Connell, însărcinată cu supravegherea finanțelor pentru Letzte Generation, înființarea unui partid e necesară pentru că „Partidele sunt foarte bine plasate în conformitate cu legislația germană” și, în plus, se vor primi mai multe donații.

Structură greu de urmărit

Într-un document intitulat „Timeline for Fundraising”, activiștii germani au descris și pașii care trebuie urmați pentru construirea unei organizații puternice: înființarea unor asociații non-profit care să aibă alte denumiri, astfel încât să nu fie asociate cu activitățile Letzte Generation; configurarea unei infrastructuri (conturi bancare, site-uri web, structuri de facturare) și constituirea unor echipe care să poată întocmi contracte de muncă pentru activiști.

Construirea unei rețele organizaționale care să devină din ce în ce mai greu de urmărit are ca scop evitarea eventualelor blocări ale conturilor bancare, s-a mai afirmat în cadrul recentei întâlniri a activiștilor.

Activiștii au mai fost sfătuiți să ia măsuri de precauție suplimentare – comunicare criptată și vigilență crescută în vederea unor viitoare percheziții domiciliare. Măsurile vin ca urmare a percheziționării apartamentelor mai multor activiști ai Letzte Generation, din decembrie anul trecut, autorizate de procuratura din orașul Neuruppin.

Activiștii sunt suspectați că ar fi avut legătură cu atacurile împotriva rafinăriei PCK din Schwedt (Uckermark) din aprilie 2022. Ca urmare a acuzelor aduse, de constituire a unei organizații criminale, membrii Letzte Generation au „bombardat” procuratura cu peste o mie de autodenunțuri.

Cât costă acțiunile de vandalizare

Pe parcursul sesiunii online, activiștii au intrat în mai multe detalii despre costurile acțiunilor lor. „Un blocaj rutier costă aproximativ 716 de euro”, a spus Caris Connell, adăugând că închiderea Inelului Berlinului costă 12.000 de euro.

Însă banii nu sunt o problemă pentru Letzte Generation: în noiembrie și decembrie, au primit mult mai mulți bani decât puteau cheltui – ceea ce s-a întâmplat de la bun început. Pentru a putea gestiona mai bine banii strânși, membrii „Letzte Generation au înființat deja de anul trecut, din luna iulie, o organizație non-profit.

Aceasta se numește „Educația pentru climă și mediu pentru conservarea ecosistemelor care salvează vieți”, cu sediul în Hamburg. În plus, activiștii pentru climă lucrează îndeaproape și cu asociația din Berlin „Wandelbündnis” (Alianța pentru schimbare), ascociație prin care numeroși activiști sunt plătiți, potrivit investigațiilor WELT.

„O asociație din Berlin sprijină activiștii Letzte Generation, prin emiterea de contracte de muncă. Sumele mari de bani vin din SUA”, anunța WELT în ianuarie 2023.

Cum se fac contractele de muncă

Potrivit acestei publicații, asociația Wandelbündnis eliberează contracte de muncă pentru activiști, astfel încât aceștia să poată trăi din proteste. „Diverse organizații de mediu au găsit aici un mic refugiu”, scriu jurnaliștii germani, amintind și de Extinction Rebellion, una dintre cele mai cunoscute grupuri de protest împotriva schimbărilor climatice, înființate în 2018, în Marea Britanie.

Și aceasta a beneficiat de aceste contracte de angajare a activiștilor. În 2020, la adunarea generală a asociației, un reprezentant al grupului Extinction Rebellion le-a mulțumit pentru „buna cooperare” și pentru că le-a permis „întocmirea de contracte și rambursarea cheltuielilor de călătorie”.

Totuși, ajungând la sediul Wandelbündnis, jurnaliștii au constatat că „angajații nu sunt de găsit”.

Asociația Wandelbündnis a fost fondată în 2015 la Riesa, Saxonia, sub numele Freie Kommunikation & Nachnachhaltiger Lifestyle. În 2020, asociația s-a mutat la Berlin. Se autodefinește ca „asociație de inițiative” care „se angajează în schimbarea socială și ecologică”. Organizațiile membre ale acestei asociații derulează proiecte care militează pentru diverse cauze (precum venitul brut), oferă asistență IT, montează piese de teatru sau consiliază companiile în materie de durabilitate.

Vandalii de mediu, bine organizați, finanțați

Asociația a declarat pentru WELT că are în prezent aproximativ 250 de membri individuali, colaborează cu aproximativ 20 de organizații și are în jur de 30 de angajați. Chiar dacă Letzte Generation nu se află printre membrii săi, asociația derulează un program denumit „Munca educațională non-profit pentru sprijinirea Letzte Generation”, în cadrul căruia au loc prelegeri „concentrate în jurul obiectivelor Letzte Generation”.

Traseul banilor dintre Letzte Generation și Wandelbündnis este unul abracadabrant: donațiile primite de Letzte Generation sunt transferate către Wandelbündnis care îi folosește pentru a angaja  activiști din rândurile Letzte Generation.

„Dacă activiștii decid să semneze un contract de muncă cu Wandelbündnis, trebuie să contacteze departamentul «Job center». Apoi se va întocmi un contract. Sunt posibile salarii de până la 1.300 de euro pe lună.”, s-a menționat într-una dintre prelegerile Letzte Generation.

Donații de la Climate Emergency Found

În ceea ce privește sumele din donațiile venind din partea Climate Emergency Found, în cadrul căreia Letzte Generation este membră, acestea sunt încă necunoscute.

Fondul, susținut, printre alții, de Rory Kennedy, fiica fostului senator american Bobby Kennedy și de Aileen Getty, nepoata lui Jean Paul Getty, a primit anul trecut, doar din partea regizorului Adam McKay, patru milioane de dolari.

În raportul de transparență al Letzte Generation nu sunt trecute sumele donațiilor venite din partea CEF, iar documentele CEF pentru 2021-2022 nu sunt încă disponibile.

Citește și: Probabilitatea unor lovituri nucleare din partea Rusiei a crescut enorm după ce adjunctul Apărării britanice a anunțat că Ucraina va primi obuze anti-tanc cu uraniu sărăcit

Pe site-ul său, Letzte Generation infirmă toate acuzele aduse în presă: „Nu angajăm oameni și nici nu primim granturi directe de la Climate Emergency Found (CEF). Programul  «Munca educațională non-profit pentru susținerea Letzte Generation», ca parte a asociației Wandelbündnis, este cel care primește finanțare de la CEF și investește banii în cooperarea cu noi în muncă educațională în sensul scopului non-profit al Wandelbündnis, de exemplu, pentru prelegeri despre climă.

Pentru aceasta sunt 41 de oameni angajați de către Wandelbündnis, ca să-și poată plăti chiria în timp ce fac voluntariat în educația climatică. Contrar a ceea ce se pretinde, nici în Letzte Generation, nici în programul menționat al Wandelbündnis, oamenii nu sunt plătiți pentru protestele din stradă. Nici nu ar fi posibil, deoarece nu corespunde scopului caritabil al Wandelbündnis.”.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

18:23De ce refuză premierul Ciolacu să-și prezinte diploma de bacalaureat, deși susține că o are. Cum a absolvit studii post-universitare fără licență
18:20PSD Alba: Cel mai bun scor politic din ultimii aproape 30 de ani, la alegerile locale
14:37EXCLUSIV Lasconi, mesaj intern către USR: „Toată lumea își are locul în USR. Și creștini și atei. Și gay și hetero. Și LGBT și non-LGBT”
13:55Cum te ajută statul să încasezi fără drept 30.000 de euro de la UE, fără a trebui să-i înapoiezi nici măcar când se constată ilegalitatea
13:45Trupul mercenarului român ucis în Congo în „războiul diamantelor”, obiectul unor proceduri complicate pentru a ajunge în țară
13:37Robert Sighiartău: Dacă PNL nu se rupe de PSD, vom avea o problemă reală de a accede în turul doi al prezidențialelor
13:28EXCLUSIV Magie cu copaci tăiați ilegal: primăria comunei care deține pădurea declară, fără probe, că buștenii au fost găsiți pe marginea unui drum, deci nu există pagubă, deci dosarul penal se închide
12:07DNA l-a trimis în judecată pe președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță (PSD), abia reales în funcție
10:45Cum a reușit șefa Înaltei Curți de Casație și Justiție, Alina Corbu, să stoarcă de la contribuabili, în 2024, uriașa sumă de 1,1 milioane de lei
09:54Babasha, huiduit pe gratis pe scena Coldplay de pe Arena Națională. Ce crede manelistul că se întâmplă cu banii încasați pe bilete
09:50PSD a băgat Casa de Comerț Unirea în faliment: pierderi astronomice, în 2023, de patru ori peste cele din toți anii precedenți, cumulat
18:23Nicuşor Dan, despre prezidenţiale: E nevoie de o revenire la calendarul constituţional. „E absurd să avem alegeri în septembrie”
16:43BREAKING Datoria publică a ajuns la 51,9% din PIB. Doar datoria administrației centrale a crescut cu 61 de miliarde de lei în trei luni
15:46După ce George Simion a propus boicotarea Raiffeisen Bank, creditul soției sale la acea bancă a dispărut, deși consoarta liderului AUR mai avea 28 de ani de plătit rate
14:35Soția lui George Simion s-a angajat la stat, la ministerul Educației, condus de Ligia Deca, fosta consilieră a președintelui Iohannis