Valuri de sinucideri printre soldații ruși. În rândul militarilor ruși, practica de a se sinucide pe câmpul de luptă devine din ce în ce mai comună, relatează The Kyiv Post.
Valuri de sinucideri printre soldații ruși
Un oficial al serviciilor secrete militare ucrainene a declarat pentru Kyiv Post, sub rezerva anonimatului, că a existat un val de sinucideri în rândul soldaților ruși, iar numărul este în creștere.
„Unii sunt în mod deliberat conduși la un astfel de pas de amenințări și de un sentiment de totală deznădejde. Alții își scurtează viața, abandonați pe câmpul de luptă”, a spus sursa, adăugând că viețile soldaților de rând sunt puțin prețuite.
Soldații ruși răniți sau care se află în situații disperate, își dau seama că nu vor fi evacuați și că nu vor primi ajutor de la comandanții lor, ceea ce duce la un sentiment de disperare, deznădejde și percepția că sinuciderea este singura opțiune viabilă.
Propaganda rusă
Situația este exacerbată de propaganda rusă, care răspândește în mod activ miturile potrivit cărora soldații capturați ca prizonieri de război de către Forțele Armate ale Ucrainei sunt supuși torturii și abuzurilor, făcând astfel capturarea să pară o alternativă mai proastă la moarte.
Problema a fost abordată într-o declarație a proiectului „Vreau să trăiesc”, o inițiativă a statului ucrainean, care a lansat o linie telefonică telefonică în septembrie 2022 și oferă tuturor soldaților ruși o înțelegere reciproc avantajoasă.
Le garantează viața în schimbul „condițiilor normale, umane sub supravegherea Crucii Roșii”.
Potrivit declarației: „[Soldații ruși] merg la fiecare asalt ca și cum ar fi ultimul, pentru că știu că nimeni nu va veni pentru răniți, nimeni nu-i va scoate de pe câmpul de luptă, nimeni nu îi va ajuta.
În loc de radiouri și truse adecvate de prim ajutor, ei poartă în buzunare instrucțiuni despre cum să se sinucidă cu o grenadă, emise în prealabil de ofițerii politici majori.”
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.