Presa din SUA scrie despre un tată care a trimis medicului fotografii ale copilului său, bolnav, cerând un diagnostic. Dar Google a „văzut” imaginile, a apreciat că este un caz de abuz sexual, i-a închis părintelui contul și l-a dat pe mâna poliției. Ancheta a stabilit rapid că părintele este nevinovat – de altfel, medicul a dat, pe baza fotografiilor, un tratament care l-a vindecat pe bebeluș – însă Google nu a restabilit contul. Părintele încriminat folosea frecvent servicile Google și a pierdut date, informații și contacte.
Google a apreciat că este un caz de abuz sexual
Incidentul a avut loc în perioada pandemiei, acesta fiind motivul pentru care părintele a apelat la poze trimise pe telefon. Însă sistemul automatizat pentru CSAM (child sexual abuse material) pe care Google îl folosește pentru scanarea conținutului de pe telefoanele cu Android în căutarea indiciilor care arată abuzuri împotriva minorilor, a marcat imaginile respective și a alertat poliția.
Google a suspendat contul părintelui la două zile de la trimiterea pozelor. Cel blocat a completat un formular prin care solicita o revizuire a deciziei Google, explicând situația fiului său.
„În același timp, a descoperit efectul domino al blocării de către Google. Nu numai că a pierdut e-mailurile, informațiile de contact ale prietenilor și foștilor colegi și documente despre primii ani de viață ai fiului său, dar i-a fost închis contul Google Fi, ceea ce înseamnă că a trebuit să obțină un nou număr de telefon, la un alt operator.
Fără acces la vechiul său număr de telefon și adresa de e-mail, nu a putut obține codurile de securitate de care avea nevoie pentru a se conecta la alte conturi de internet, blocându- în mare parte din viața sa digitală”, relatează New York Times.
În paralel, poliția din San Francisco a primit acces la contul său Google și a declanșat o investigație, în primăvara anului trecut. Abia în decembrie 2021 ea a fost închisă.
Poliția, dispusă să ajute. Google, inflexibil, nu-și repară greșeala
Google i-a respins cererea de redeschidere a contului, fără explicații. Familia a șters fotografiile considerate suspecte, de teamă că și Apple le va închide contul. Poliția are însă datele stocate de Google și le-ar putea returna familiei.
New York Times relatează despre un caz identic în Houston, Texas. În această situație, suspectul a fost chemat la poliție. Acum, el folosește hotmail și are mai multe back-upuri pentru datele sale.
Părintele din San Francisco a vrut să dea Google în judecată, dar l-ar fi costat prea mult, peste 7.000 de dolari.
The Electronic Frontier Foundation apreciază că ar putea fi mii de cazuri ca acestea.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.