Turiști, cazați ilegal în depozit piscicol. Se întâmplă în Satul 2 Mai din comuna constănțeană Limanu, acolo unde un centru de colectare și depozitare a peștelui a fost transformat în spații de cazare pentru turiști. Culmea, chiar cu acordul tacit al Administrației Porturilor Maritime, proprietarul terenului.
Întreaga afacere cu spații de cazare din depozitul de pește a fost gestionată de firma Glass Design Concept, patronată de Alexandru Barbu, o firmă specializată în fasonarea și prelucrarea sticlei.
Cherhana cu spații de cazare pentru pescari
Administrația Porturilor Maritime (APM) a închiriat un teren amplasat în satul 2 Mai, din comuna constănțeană Limanu, firmei Glass Design Concept pentru a construi o cherhana, cu spații de cazare pentru pescari. Se întâmpla în anul 2016, atunci când s-a semnat contractul de închiriere pentru o perioadă de zece ani.
Primăria Mangalia s-a opus în anul 2016 realizării acestui obiectiv de investiții. Ulterior, primăria Mangalia a emis, totuși, un certificat de urbanism pentru „construire imobil parter pentru preluarea peștelui (eviscerare, afumare, sortare și congelare)” și patru magazii depozitare plase și scule. Toate, construcții provizorii. A urmat apoi un litigiu administrativ între primăria Limanu și primăria Mangalia privind grănițuirea administrativă.
Spațiu pentru preluarea și depozitarea peștelui
După ce a câștigat procesul, primăria Limanu a emis un certificat de urbanism identic cu cel emis anterior de primăria Mangalia. Astfel, firma Glass Design Concept a obținut permisiunea să construiască spațiul pentru preluarea și depozitarea peștelui. Pentru noul proiect și-a dat acordul și Administrația Porturilor Maritime, proprietarul terenului.
Ministerul Transporturilor, condus de Sorin Grindeanu, urma să facă un control de fond la Compania Națională Administrația Porturilor Maritime. Aceasta este una dintre societățile din subordinea ministerului. În acest context, oficialii Administrației au decis să înceapă controalele înaintea Corpului de Control al ministerului pentru a se acoperi de hârtii.
Turiști, cazați ilegal în depozit piscicol
Astfel, la data de 9 august 2022, la nivelul Administrației Porturilor Maritime s-a constituit o comisie condusă de Adrian Dan Dugăiașu, directorul general adjunct. Comisia s-a apucat de treabă și s-a dus să verifice terenul pe care firma Glass Design Concept a primit avizele pentru construirea depozitului de pește. Ce s-a constatat pe teren este de domeniul fantasticului.
„În două dintre construcțiile având destinația de depozit plasa/depozit scule erau cazate diferite persoane (turiști)”, se menționează în raportul de control al comisiei.
Mai mult, cele patru magazii au fost amenajate drept camere de locuit, iar pentru băile aferente fiecărei camere firma nu avea proiect tehnic. „Administratorul societății a menționat că a făcut demersurile necesare în vederea obținerii unui certificat de clasificare în domeniul turistic”, potrivit documentului citat.
„Poate erau camerele aranjate prea frumos”
Firma Glass Design Concept este patronată de Alexandru Barbu și are ca obiect principal de activitate fasonarea și prelucrarea sticlei plate. Contactat de către Defapt.ro, patronul Alexandru Barbu a spus inițial că nu a schimbat destinația depozitului de pește. „Am făcut niște spații de cazare pentru angajați. Poate erau camerele aranjate prea frumos și a lăsat impresia că sunt spații de cazare. Structura era conformă. Nu știu ce măsuri a luat Administrația Porturilor”, a declarat Alexandru Barbu.
Întrebat de ce nu funcționează depozitul de pește, Alexandru Barbu a spus că „avizul de la DSV a fost nefavorabil din cauza proiectării. DSV a spus că spațiile nu sunt conforme. Am fost nevoiți să facem altceva”. Astfel, turiștii au ajuns să fie cazați în spațiile de depozitare a peștelui.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.