Treceri în rezervă ciudate la SIE. Doi generali ai Serviciului de Informații Externe au fost trecuți în rezervă a doua zi după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale. Decretele de trecere în rezervă au fost datate 20 noiembrie 2024, dar au intrat în vigoare pe 25 noiembrie 2024, data la care au fost publicate în „Monitorul Oficial”.
În mod ciudat, decretele de trecere în rezervă ale celor doi generali SIE nu au fost publicate pe site-ul Administrației Prezidențiale, așa cum se întâmpla în mod normal, ci doar în „Monitorul Oficial”.
Nici data emiterii decretelor nu este chiar cutumiară. În mod tradițional, decretele de avansare în grad sau de trecere în rezervă erau publicate pe site-ul Administrație Prezidențiale în secțiunea „Decrete și acte oficiale”, respectiv în „Monitorul Oficial”, în jurul datei de 1 Decembrie.
De exemplu, în acest an, decretele de trecere în rezervă a generalilor din Ministerul Apărării și din Ministerul de Interne au fost publicate pe site-ul Administrație Prezidențiale în data de 27 noiembrie, iar restul, pe 29 noiembrie.
Publicate în „Monitorul Oficial” după șocul turului întâi
Pe 24 noiembrie 2024, cu câteva ore înainte de închiderea oficială a urnelor pentru alegerile prezidențiale, sondajele arătau că independentul Călin Georgescu avea să câștige primul tur al alegerilor prezidențiale.
Câteva ore mai târziu, în „Monitorul Oficial”, Partea 1 nr. 1.171 din 25 noiembrie 2024, au fost publicate decrete prezidențiale 1.346 și 1.347 prin care erau trecuți în rezervă doi generali de brigadă din cadrul Serviciului de Informații Externe (SIE).
Trecerea în rezervă a celor doi generali s-a făcut la propunerea directorului Serviciului de Informații Externe, Gabriel Vlase.
Treceri în rezervă ciudate la SIE
Din decretele publicate în „Monitorul Oficial” în data de 25 noiembrie 2024 rezultă că decizia de trecere în rezervă a celor doi generali SIE s-a luat în data 20 noiembrie 2024.
Ambele decrete au fost semnate de președintele Klaus Iohannis și contrasemnate de premierul Marcel Ciolacu. Numele celor doi generali sunt secretizate.
Însă arată nemulțumirea președintelui față de activitatea lor.
Pe de-o parte, cei doi nu au fost avansați în gradul următor, adică cel de general maior, odată cu trecerea în rezervă, cum se face în mod tradițional. Dacă ar fi fost avansați, s-ar fi menționa acest aspect în decretele de trecere în rezervă.
Pe de altă parte, decretele nu au fost publicate pe site-ul Administrației Prezidențiale.
MApN și STS, premiante
Anul acesta, pe site-ul Administrației Prezidențiale nu au fost publicate decretele de avansare în grad a generalilor din SRI, SIE și SPP. Acestea au fost publicate doar în „Monitorul Oficial”.
De exemplu, au fost avansați în grad 11 generali SIE. Unul a primit trei stele de general, un altul, gradul de general cu două stele, iar ceilalți au fost avansați în gradul de general de brigadă cu o stea.
Au mai fost avansați în grad trei generali din cadrul Serviciului de Protecție și Pază și trei de la Serviciul Român de Informații.
Pe site-ul Administrației Prezidențiale au fost publicate doar decretele de avansare în grad a generalilor din Ministerul Apărării Naționale și din Serviciul de Telecomunicații Speciale.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.
Acest articol este fad, gol, fara sibiect! Cine sunt cei doi generali? Asta ar fi fost interesant ! Asa e ca o barfa: stiu eu, domne! E ceva necurat!