/

Reportaj din inima Kievului, unde fiecare ucrainean este un soldat: cu arme, baricade, Molotoave și mult curaj

Soldații voluntari din Kiev, coșmarul rușilor
Soldații voluntari din Kiev, coșmarul rușilor (sursa: FT)

Soldații voluntari din Kiev, coșmarul rușilor. Din tranşee şi de pe baricadele ridicate în câteva zile, locuitorii Kievului asigurau luni că sunt pregătiţi să dea inamicilor „lecţia vieţii lor” , relatează AFP într-un reportaj din capitala ucraineană transformată în zona de război.

Soldații voluntari din Kiev, coșmarul rușilor

Pe marginea drumurilor din suburbiile Kievului, panouri publicitare transmit acelaşi mesaj sub forme diferite: „Soldaţi ruşi, duceţi-vă la naiba!”, „Nu deveniţi asasini!”, „Căraţi-vă acasă!”.

Pe o stradă, locuitorii au luat tot ce le-a căzut sub mână – o veche maşină Lada, două tomberoane de gunoi, un dulap vechi – pentru a ridica baricade, sperând să frâneze înaintarea tancurilor ruseşti.

„Îi vom întâmpina cu cocktailuri Molotov şi gloanţe în cap!”, asigură un angajat la o bancă.

„Le vom da flori. Pentru mormintele lor”

„Singurele flori pe care le vor primi vor fi pentru mormântul lor”, adaugă bărbatul de 30 de ani, ieşit luni pentru aprovizionare, după încetarea restricţiilor de circulaţie la ora 08.00 (06.00 GMT).

Citește și: VIDEO Harkov, atacat sălbatic de forțele ruse. Foarte multe victime civile: zeci de morți și sute de răniți. Imagini înfiorătoare

Acest scurt răgaz, intervenit în timpul negocierilor între cele două ţări la frontiera belarusă, oferă posibilitate locuitorilor din Kiev, trecuţi de şocul primelor atacuri împotriva oraşului lor, să-şi organizeze apărarea.

Capitala ucraineană a dobândit în numai patru zile reflexele unei zone de război.

„Nu călcaţi pe iarbă, acolo ar putea fi mine!”, le atrage atenţia un tânăr trecătorilor, în timp ce o sirenă începe să răsune anunţând un raid aerian. „Am auzit spunându-se că ruşii ascund mine în iarbă”, explică Oleksii Vasilenko.

Voluntarii, principala forță de apărare

La punctele de control, fiecare vehicul este verificat, oamenii se salută cu „Slava Ukrainî!” („Glorie Ucrainei!”), la care se răspunde „Eroilor Ucrainei!”, formulă patriotică devenită acum parolă de trecere. Un alt şofer adaugă „Moarte moscoviţilor!” şi redemarează în trombă.

Batalioanele de soldaţi ucraineni, ocupaţi să respingă ofensiva rusă de la porţile Kievului, sunt încă rare în capitală. Dar voluntarii din „Apărarea teritorială”, civili înarmaţi, constituie aici principala forţă de luptă.

Transportaţi cu autobuzele, zeci dintre ei tocmai au fost aduşi să ridice un punct de apărare strategică în cartierul Obolon, în nordul Kievului, vizat deja de loviturile ruseşti.

Citește și: Oligarhul rus Oleg Deripaska, asociat prin Strabag cu Ministerul Transporturilor. Deripaska a câștigat un contract și la baza SUA de la Kogălniceanu

Lângă blocurile turn de locuinţe din epoca sovietică, cu echipamentele depozitate pe un fost teren de joacă pentru copii, o unitate de voluntari în uniformă face instrucţie într-un peisaj de război.

De-a lungul trotuarului, a fost săpat un labirint de tranşee cu adâncime de doi metri. La intrarea în dispozitivul de luptă, o macara de şantier ridică şi poziţionează blocuri suspendate de cârlige.

„Pământul nostru va fi mormântul lor!”

Un veterinar în civil, de 50 de ani, a venit să participe la lupte împreună cu fratele său şi asigură că Kievul „are destui luptători” pentru a-i respinge pe soldaţii lui Vladimir Putin. „Dacă trebuie să ucid vreo 100 dintre ei, o voi face”, spune acest voluntar bărbos şi cu un Kalaşnikov atârnat de gât.

Trei voluntari în uniforme kaki cu aspect militar şi cagule întind o pânză de camuflaj peste un tanc de asalt al armatei.

O altă echipă se ghemuieşte deasupra unor lăzi cu sticle de bere goale. Ele conţin „o treime motorină, două treimi benzină”, un fitil de cârpă şi apoi „boom!”, explică un voluntar care se ocupă de pregătirea cocktailurilor Molotov.

Voluntarii îşi verifică echipamentul, le încarcă armele celor care învaţă să tragă cu ele, potrivesc vestele antiglonţ celor care le au.

Printre ei, Andrii Ivaniuk, un actor şi regizor de succes la Kiev, are deja vorba scurtă şi expresia ameninţătoare a combatantului. El şi-a pus soţia şi copilul la adăpost în vestul ţării, înainte de a reveni la Kiev pentru a lupta şi asigură că ruşii vor primi „lecţia vieţii lor”.

„Rusia nu este aici la ea acasă şi nu a fost niciodată”, spune bărbatul de 30 de ani, instalat într-o tranşee şi promiţând: „Pământul nostru va fi mormântul lor!”.

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

Become a Patron!

  • cont bancar: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Asociația „Doar fapte”, CIF 45500057.

Cine sunt creatorii defapt.ro.

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic făr apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro


Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

16:35VIDEO Semn divin: Patriarhul Chiril, omul lui Putin, a dat cu fundul de pământ în timp ce sfințea o biserică
14:01Boc, critici fără adresă clară: „Am tras semnale de alarmă foarte serioase. Criza gazului poate avea consecințe mai grave decât COVID”
13:34Șeful ANAF, despre compensarea preţurilor carburanţilor: „Această reducere este benevolă”
10:04Rachete rusești au lovit iar vestul Ucrainei (Iavoriv, Lvov), regiune neafectată de operațiuni militare
09:50Un parlamentar de la Kiev, spion rus: trebuia să asigure intrarea în orașele ucrainene a trupelor rusești
09:34VIDEO Ultima conversație a lui Macron cu Putin înainte ca liderul rus să declanșeze invadarea Ucrainei. Francezul, ironizat constant
00:23Schizofrenie la Moscova în legătură cu deschiderea ușii UE pentru Ucraina și Moldova: Putin spune că nu are nimic împotrivă, MAE rus denunță o „abordare agresivă”
18:33Care este profilul elevilor care iau zece la Evaluarea Națională
18:04Doi ieșeni purtând același nume au fost condamnați în aceeași zi, pentru aceeași faptă, la aceeași pedeapsă
17:46Germania riscă penuria de gaz, caz în care se va confrunta cu „alegeri foarte dificile”, anunță ministrul economiei
16:30Prescripția penală decisă de CCR începe să funcționeze: cum a scăpat un condamnat de delapidare și fals
15:34Tupeu. Dan Voiculescu anunță că se luptă pentru controlul averilor ilicite. Fiscul refuză să mai spună câți bani a recuperat de la el în dosarul ICA
14:23Statutul de țară candidată la UE este „lumina de la capătul tunelului”, spune Maia Sandu
14:04Rețeta jafului din fondul forestier: Cifrele care arată că Romsilva încurajează tăierile ilegale, prefăcându-se că protejează pădurile
14:00Candidatura Ucrainei la UE, catalogată drept o „afacere internă a Europei” de Rusia