/

Reportaj din inima Kievului, unde fiecare ucrainean este un soldat: cu arme, baricade, Molotoave și mult curaj

Soldații voluntari din Kiev, coșmarul rușilor
Soldații voluntari din Kiev, coșmarul rușilor (sursa: FT)

Soldații voluntari din Kiev, coșmarul rușilor. Din tranşee şi de pe baricadele ridicate în câteva zile, locuitorii Kievului asigurau luni că sunt pregătiţi să dea inamicilor „lecţia vieţii lor” , relatează AFP într-un reportaj din capitala ucraineană transformată în zona de război.

Soldații voluntari din Kiev, coșmarul rușilor

Pe marginea drumurilor din suburbiile Kievului, panouri publicitare transmit acelaşi mesaj sub forme diferite: „Soldaţi ruşi, duceţi-vă la naiba!”, „Nu deveniţi asasini!”, „Căraţi-vă acasă!”.

Pe o stradă, locuitorii au luat tot ce le-a căzut sub mână – o veche maşină Lada, două tomberoane de gunoi, un dulap vechi – pentru a ridica baricade, sperând să frâneze înaintarea tancurilor ruseşti.

„Îi vom întâmpina cu cocktailuri Molotov şi gloanţe în cap!”, asigură un angajat la o bancă.

„Le vom da flori. Pentru mormintele lor”

„Singurele flori pe care le vor primi vor fi pentru mormântul lor”, adaugă bărbatul de 30 de ani, ieşit luni pentru aprovizionare, după încetarea restricţiilor de circulaţie la ora 08.00 (06.00 GMT).

Citește și: VIDEO Harkov, atacat sălbatic de forțele ruse. Foarte multe victime civile: zeci de morți și sute de răniți. Imagini înfiorătoare

Acest scurt răgaz, intervenit în timpul negocierilor între cele două ţări la frontiera belarusă, oferă posibilitate locuitorilor din Kiev, trecuţi de şocul primelor atacuri împotriva oraşului lor, să-şi organizeze apărarea.

Capitala ucraineană a dobândit în numai patru zile reflexele unei zone de război.

„Nu călcaţi pe iarbă, acolo ar putea fi mine!”, le atrage atenţia un tânăr trecătorilor, în timp ce o sirenă începe să răsune anunţând un raid aerian. „Am auzit spunându-se că ruşii ascund mine în iarbă”, explică Oleksii Vasilenko.

Voluntarii, principala forță de apărare

La punctele de control, fiecare vehicul este verificat, oamenii se salută cu „Slava Ukrainî!” („Glorie Ucrainei!”), la care se răspunde „Eroilor Ucrainei!”, formulă patriotică devenită acum parolă de trecere. Un alt şofer adaugă „Moarte moscoviţilor!” şi redemarează în trombă.

Batalioanele de soldaţi ucraineni, ocupaţi să respingă ofensiva rusă de la porţile Kievului, sunt încă rare în capitală. Dar voluntarii din „Apărarea teritorială”, civili înarmaţi, constituie aici principala forţă de luptă.

Transportaţi cu autobuzele, zeci dintre ei tocmai au fost aduşi să ridice un punct de apărare strategică în cartierul Obolon, în nordul Kievului, vizat deja de loviturile ruseşti.

Citește și: Oligarhul rus Oleg Deripaska, asociat prin Strabag cu Ministerul Transporturilor. Deripaska a câștigat un contract și la baza SUA de la Kogălniceanu

Lângă blocurile turn de locuinţe din epoca sovietică, cu echipamentele depozitate pe un fost teren de joacă pentru copii, o unitate de voluntari în uniformă face instrucţie într-un peisaj de război.

De-a lungul trotuarului, a fost săpat un labirint de tranşee cu adâncime de doi metri. La intrarea în dispozitivul de luptă, o macara de şantier ridică şi poziţionează blocuri suspendate de cârlige.

„Pământul nostru va fi mormântul lor!”

Un veterinar în civil, de 50 de ani, a venit să participe la lupte împreună cu fratele său şi asigură că Kievul „are destui luptători” pentru a-i respinge pe soldaţii lui Vladimir Putin. „Dacă trebuie să ucid vreo 100 dintre ei, o voi face”, spune acest voluntar bărbos şi cu un Kalaşnikov atârnat de gât.

Trei voluntari în uniforme kaki cu aspect militar şi cagule întind o pânză de camuflaj peste un tanc de asalt al armatei.

O altă echipă se ghemuieşte deasupra unor lăzi cu sticle de bere goale. Ele conţin „o treime motorină, două treimi benzină”, un fitil de cârpă şi apoi „boom!”, explică un voluntar care se ocupă de pregătirea cocktailurilor Molotov.

Voluntarii îşi verifică echipamentul, le încarcă armele celor care învaţă să tragă cu ele, potrivesc vestele antiglonţ celor care le au.

Printre ei, Andrii Ivaniuk, un actor şi regizor de succes la Kiev, are deja vorba scurtă şi expresia ameninţătoare a combatantului. El şi-a pus soţia şi copilul la adăpost în vestul ţării, înainte de a reveni la Kiev pentru a lupta şi asigură că ruşii vor primi „lecţia vieţii lor”.

„Rusia nu este aici la ea acasă şi nu a fost niciodată”, spune bărbatul de 30 de ani, instalat într-o tranşee şi promiţând: „Pământul nostru va fi mormântul lor!”.

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

Become a Patron!

  • cont bancar: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Asociația „Doar fapte”, CIF 45500057.

Cine sunt creatorii defapt.ro.

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 


Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

01:14Uniunea Europeană plafonează și prețurile produselor petroliere rusești, dar sunt îndoieli serioase că măsurile vor produce pierderi semnificative Moscovei
19:15Putin nu riscă nimic: puținii oficiali cu care se întâlnește trebuie să stea în carantină înainte, publicul este evitat, bodyguarzii poartă cu ei un scut pliabil anti-glonț
19:07Elogiu în presa locală la moartea interlopului Buricea, rivalul lui Crăcănatu: „Odată cu dispariția lui dispare și ceea ce interlopii numesc respect”
18:21Scandalul balonului chinezesc de spionaj: Blinken îşi amână vizita în China, Beijingul „regretă incidentul” și susține că este un banal dirijabil civil care a greșit drumul
15:35VIDEO Teste anti-drog falsificate la Rutieră: un băimărean oprit în trafic a fost depistat ca având șapte droguri în organism, printre care și cocaină. Analizele de sânge și urină: negative
14:52Eternul baron PSD de Vaslui, Buzatu, refuză parcurile industriale: trebuie să fim realişti; poate vor putea fi făcute în cosmos. Bihorul, dezvoltat cu ajutorul acestor parcuri
14:15Jurnalistul israelian care a creat serialul „Fauda” avertizează că situația este explozivă în Palestina iar Netanyahu împinge lucrurile prea departe
12:54Veste îngrozitoare: Alzheimer se poate instala și sub vârsta de 20 de ani. Un tânăr chinez de 19 ani are deja simptome foarte grave ale bolii
12:39Rusia a pierdut 200.000 de oameni în războiul din Ucraina, uciși sau răniți – New York Times. Luptele din jurul Bakhmut au majorat substanțial pierderile Kremlinului
12:22BOR încasează o lovitură dură de la instanță: un preot caterisit (dat afară din Biserică) poate sluji în continuare fără să fie condamnat penal pentru „exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi”
11:22Neue Zürcher Zeitung susține că șeful CIA i-ar fi oferit lui Putin 20% din Ucraina, în schimbul păcii. CIA neagă: „Complet fals”
10:18Atac mafiot la Iași ca în filmele de acțiune: împușcat pe stradă, în gât, s-a dus singur la spital cu mașina proprie. Pistolarul ar fi fugit în Italia, unde e cunoscut pentru infracțiuni cu violență
10:12Tupeu: primarul PSD acuzat că a fugit de la locul accidentului spune că era acasă, la TV, și nu a auzit când poliția îl striga de la poartă
00:01Linia de atac ideologică a lui Putin în fața tancurilor germane Leopard trimise în Ucraina: „Din nou, succesorii lui Hitler vor să lupte cu Rusia pe pământ ucrainean”
21:17Încă o premieră în relația România-Moldova: control unic la vama din Albița