/

Sistemele rusești de armament se bazează puternic pe tehnologia occidentală – raport institut Londra

Sistemele rusești se bazează pe tehnologia occidentală Foto: Twitter

Sistemele rusești de armament se bazează puternic pe tehnologia occidentală, arată un raport al unui institut de la Londra, Royal United Services Institute (RUSI).

Institutul a inspectat 27 de sisteme de arme rusești, inclusiv rachete de croazieră și drone de ultimă generație, care au fost folosite după ce Rusia a invadat Ucraina, în februarie. Institutul arată că a găsit cel puțin 450 de componente de fabricație străină, care erau esențiale pentru funcționarea acestor sisteme de armament.

Sistemele rusești se bazează pe tehnologia occidentală

„Armata Rusiei a folosit o cantitate imensă de armament după ce planul inițial pentru o victorie rapidă a fost zădărnicit de rezistența ucraineană. Ea ar putea avea dificultăți în înlocuirea echipamentului, având în vedere incapacitatea sa de a produce pe plan intern componente critice, potrivit RUSI.

„Degradarea capacității militare ruse ar putea deveni permanentă dacă sunt implementate politici adecvate”, au scris analiștii RUSI, inclusiv James Byrne și Gary Somerville”, scrie Bloomberg.

Circa 70% din echipamentele de pe sistemele rusești de armament sunt din SUA. Japonia, Taiwan și UE au produs și ele echipamente folosite de armata lui Putin.

Serviciile secrete rusești, specializate în procurarea de tehnologie

Raportul arată că: „Dintre cele 450 de componente, aproximativ 18% sunt acoperite de regimul de control al exporturilor din SUA pentru posibila lor aplicare în sistemele militare.

Astfel de componente a căror export este controlat au potențiale aplicații militare și li se atribuie un număr de clasificare pentru controlul exporturilor (ECCN). Articolele cu ECCN ar fi necesitat o licență guvernamentală SUA pentru exportul în Rusia, chiar înainte de invazia Crimeei din 2014.

Articolele care nu erau considerate cu dublă utilizare ar fi intrat în clasificarea EAR99, ceea ce înseamnă că nu necesitau o licență pentru exportul în Rusia înainte de invazia din 2022.

Cu toate acestea, exportatorilor li s-ar fi cerut în continuare să se asigure că aceste articole nu au fost folosite în scopuri militare. Prezența unui număr mare de articole clasificate EAR99 și a unor articole clasificate ECCN în echipamentele militare rusești sugerează că aceste componente fie au fost achiziționate de producătorii de echipamente militare de la distribuitori din Rusia, fie că au fost achiziționate în baza unor certificate false de utilizator final, fie că au fost deturnate pentru aplicații militare la un moment ulterior.

Dar Rusia – și Uniunea Sovietică înaintea ei – au o istorie lungă de achiziționare ilicită de tehnologie occidentală pentru integrarea în sistemele sale militare, cu operațiuni care implică adesea serviciile de informații și securitate ruse”, scrie RUSI.

În consecință, RUSI recomandă întărirea blocadei impusă Rusiei, neacordarea unor licențe pentru fabricarea de componente electronice către state favorabile Rusiei sau depistarea exporturilor care încalcă blocada. RUSI arată că aceste măsuri sunt necesare pentru ca armata rusă să nu se poată reînarma.

Puteți citi aici raportul integral: Silicon Lifeline: Western Electronics at the Heart of Russia’s War Machine

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

09:52Începe marea detoxifiere de final de an, cunoscută și ca Postul Crăciunului
09:44Guvernul Ciolacu nu plătește pensiile celor care s-au pensionat după 1 septembrie: Casa de Pensii nu are timp să le calculeze
09:31Încă un dosar penal în Primăria Iași: organizarea Revelionului 2022, suspectată de DNA de corupție
09:22Enigmatica avere a lui Geoană: sute de mii de euro moștenite de la părinți din surse incerte, apartamente de lux cumpărate suspect de ieftin, beneficii din șpăgile cumnatului Ionuț Costea
21:41Șoșoacă cere fanilor ei să nu-l voteze pe Călin Georgescu și explică cum poate fi ea votată: „Facem cu toții pătrățel”
18:24Slovacia: Administraţia prezidenţială a încetat plata indemnizaţiei către ex-preşedintele condamnat pentru fraudă fiscală
16:16Mai mult de un sfert dintre locuitorii Bistriței, inclusiv fostul primar, nu-și achită taxele de salubritate, susține actualul primar
15:46Cum face AUR jocurile Rusiei: se opune înzestrării Armatei Române, dezvoltării NATO și susținerii pentru Ucraina
12:35Răspunsul penibil al lui Ciolacu, întrebat dacă a fost în Franța pe banii Nordis: „Ciolac” înseamnă ciung de mână dreaptă
10:55Grindeanu se leapădă de aeroportul primarului Băluță: nu figurează nici în Master Planul de Transport, nici în Planul Investițional 2021-2030
10:26IT-iștii au câștiguri mari, dar au și cheltuieli: o parte din bani se duc pe ședințe de fizioterapie
10:15Noi semne ale prăbușirii economice: industria auto a căzut cu aproape 7%, cea electronică cu 10%
10:14Anvelopele all-season pot produce surprize neplăcute în iernile din România în condiții de gheață și zăpadă
10:00Anvelopări în bătaie de joc: geamuri care nu se închid, luni de zile fără ferestre, apartamente inundate
23:26Hainele vechi pot ajunge mobilier sau materiale de construcții mai ieftine decât OSB sau PAL