Și companiile de telefonie protestează împotriva ordonanței privind plafonarea prețurilor la energie: ele acuză Guvernul de lipsă de transparență și susțin că noua reglementare pune în pericol investițiile în digitalizarea României.
Asociația Operatorilor Mobili din România din care fac parte Orange, Vodafone și Telekom, cere „includerea de urgență a sectorului telecom în sfera de aplicare a prevederilor referitoare la plafonarea tarifelor la energie electrică”.
Companiile de telefonie protestează împotriva ordonanței privind plafonarea
„Prin OUG menționată, promovată de Guvern în ședința din 1 septembrie 2022, fără consultare publică, fără respectarea vreunui instrument de transparență decizională, Executivul înlătură de la o zi la alta, cu șapte luni mai devreme, pragurile de plafonare a prețului energiei electrice pe baza cărora furnizorii de comunicații electronice și-au construit planurile de afaceri pentru anii 2022 – 2023.
Prin această OUG Executivul anulează estimările de dezvoltare, de investiții și de cost realizate de operatorii de comunicații electronice pentru infrastructură specifică. Operarea rețelelor, considerate că având importantă strategică, în mod deosebit în contextul geo-politic actual, presupune un consum permanent și semnificativ de electricitate”, afirmă cele trei companii.
Investițiile 5G, în pericol
„Având în vedere și contextul anuntatei licitații de spectru 5G, care implică investiții substanțiale din partea operatorilor telecom precum și faptul că serviciile de telefonie și internet sunt esențiale și se regăsesc în toate aspectele activităților economice, sociale și educaționale din România, adoptarea acestei Ordonanțe de urgență creează riscul unei perturbări majore, cu efect negativ asupra întregii economii și asupra societății în ansamblul sau și pune în pericol eforturile de digitalizare ale României.
Menționăm că România beneficiază de cele mai mici prețuri la telefonie și internet din Europa, venitul mediu per utilizator fiind de 6,3 Euro comparativ cu, spre exemplu, 11,38 Euro în Ungaria, 14,92 Euro în Spania, 20,17 Euro în Franța, în vreme ce calitatea serviciilor din România este superioară calității serviciilor din celelalte țări europene.
Notăm că în prezent România este pe ultimul loc în indexul Economiei și Societății Digitale (DESI), publicat de Comisia Europeană în 2022 (la fel ca și în 2021), iar măsurile adoptate fac și mai dificilă recuperarea decalajului digital existent față de celelalte state europene”, mai arată Asociația Operatorilor Mobili din România.
Citește și: De ce Sorin Oprescu nu a fost trimis în România la pușcărie și de ce nu va sta la închisoare nici în Grecia
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.