Șerdean (Dinamo), firme românești de fațadă. Dorin Șerdean, fostul acționar majoritar al clubului de fotbal Dinamo și ex-candidat din partea PP-DD la Primăria Alba Iulia, a fost arestat preventiv într-un dosar în care s-a estimat o fraudă de 30 de milioane de euro prin emiterea și folosirea de scrisori de garanție bancară false. Ancheta este coordonată de Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi, care a efectuat 40 de percheziții domiciliare în România și Franța.
Numele lui Dorin Șerdean apare în zece societăți înregistrate în România, dar pentru opt dintre ele nu au fost depuse situațiile financiare în ultimii trei ani. Firmele controversatului Dorin Șerdean au ca obiect principal de activitate de la consultanță în afaceri până la reciclarea deșeurilor.
40 de percheziții
Parchetul European a anunțat la data de 16 mai că a efectuat 40 de percheziții domiciliare în România și Franța în cadrul unei anchete privind o fraudă de aproximativ 30 de milioane de euro. Bani care provin din fonduri europene și naționale. Frauda constă în furnizarea de scrisori de garanție bancară false cu care se garantau proiectele europene împotriva potențialelor daune.
Conform comunicatului de presă emis de Parchetul European, în perioada 2020 – 2023, mai multe proiecte cu finanțare UE au fost asigurate cu scrisori de garanție de către bănci fictive sau entități financiare dubioase care nu dispuneau de banii necesari pentru acoperirea daunelor.
„În special, o bancă fictivă care se pare că operează în Insulele Comore a emis scrisori de garanție prin care a asigurat autoritățile publice din România plata unor sume în valoare totală de aproape 20 de milioane de euro. În mod similar, instituțiile financiare care aparent își desfășoară activitatea în Cehia, Letonia și Spania au emis scrisori de garanție pentru a fi utilizate în România, fără a avea dreptul de a face acest lucru, și fără a avea fondurile necesare pentru acoperirea daunelor asigurate”, a anunțat Parchetul European.
Garanții fictive
Oficialii europeni au explicat și cum funcționează schema infracțională. Pentru proiectele care beneficiază de finanțare UE, câștigătorul contractului finanțat de UE trebuie să depună o scrisoare de garanție de bună execuție, emisă de o instituție financiară care se obligă să plătească anumite sume de bani (valoarea garanției), în cazul în care serviciile nu sunt executate corect. În plus, în cazul în care beneficiarul fondurilor primește un avans, acesta trebuie să depună și o scrisoare de garanție către autoritatea contractantă, asigurând recuperarea avansului.
„Se presupune că suspecții au emis scrisori de garanție în numele unor entități financiare fictive sau cu resurse financiare fictive. În schimbul eliberării scrisorilor de garanție, suspecții au încasat sume importante de bani, pe care le-au folosit în propriul interes”, spun procurorii.
În această schemă infracțională a fost prins și Dorin Șerdean, fostul președinte executiv și acționar majoritar al clubului de fotbal Dinamo. Afaceristul a fost arestat preventiv săptămâna trecută pentru o perioadă de 30 de zile. Avocatul acestuia, Vlad Dan Oancea, a declarat pentru gsp.ro că urmează ca decizia de arestare preventivă să fie contestată la Curtea de Apel București.
Șerdean (Dinamo), firme românești de fațadă
Defapt.ro a verificat firmele deținute în România de afaceristul Dorin Șerdean. Datele de la Registrul Comerțului arată că numele lui Dorin Șerdean apare în zece societăți comerciale. Majoritatea firmelor deținute și administrate integral de Dorin Șerdean nu au depuse situațiile financiare pe ultimii trei ani fiscali.
De exemplu, firma Blue System Development are ca obiect principal de activitate prelucrarea datelor, administrarea paginilor web şi activităţi conexe. Nu are depuse situațiile financiare din ultimii trei ani. În aceeași situație se află și firma de asigurări Fininvest Agent de Asigurare. Koala Expres, firmă înființată în anul 2018, cu obiectul principal de activitate „baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor”, nu apare cu situațiile financiare depuse.
Lotus Perfect Products, înființată tot în 2018, are ca obiect de activitate comerţul cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse nealimentare. Nici aceasta nu are depuse situațiile financiare. În aceeași situație se află și societățile White & Black Galaxy și White & Red Dynamic, patronate și administrate de Dorin Șerdean, au ca obiect principal de activitate „activităţi de editare a altor produse software” și „activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management”.
Fininvest Management Marketing, firmă înființată în anul 2008, are ca obiect principal de activitate „intermedieri în comerţul specializat în vânzarea produselor cu caracter specific”. Această societate controlată de Dorin Șerdean a raportat în anul fiscal 2021 o cifră de afaceri de 281.176 lei și un profit net de peste 181.000 lei.
Deșeurile au făcut ceva profit
Dorin Șerdean a cochetat și cu afacerile în domeniul deșeurilor și „alte transporturi terestre de călători”. Firma Carento SRL, înființată în anul 2017, este deținută în mod egal de Dorin Șerdean și Marius Mihai Farcaș. Nici această societate nu are depuse situațiile financiare pe ultimii trei ani fiscali.
Afacerile cu deșeuri reciclabile le-a deruta pe firma Chim Element Tehnologie. În această societatate controlată de Dorin Șerdean, acesta este asociat cu Iulian Ion Nedelcu. Ultimul deține doar 10% din firmă. Datele financiare arată că în anul fiscal 2020 a avut o cifră de afaceri de 180.905 lei și un profit de 135.720. În ultimii doi ani fiscali nu au mai fost depuse alte date financiare.
O altă firmă prin care Șerdean a vrut să facă afaceri cu deșeuri este Cyclic Mineral, înființată în 2019. În această firmă este asociat tot cu Iulian Ion Nedelcu. Nici pentru această ultimă societate nu au fost depuse situațiile financiare în ultimii trei ani fiscali.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.