/

Schröder, la Moscova pentru a-l întâlni pe Putin, la solicitarea Ucrainei (presa)

Schröder, la Moscova pentru a-l întâlni pe Putin Foto: defenseromania.ro

Fostul cancelar german Gerhard Schröder, la Moscova pentru a-l întâlni pe Putin, la solicitarea Ucrainei, scrie Politico.

Schröder a fost ţinta unor critici acerbe în Germania şi în afara ţării pentru că a refuzat să rupă legăturile sale strânse cu Moscova în urma invaziei Rusiei în Ucraina. O parte din personalul său a demisionat săptămâna trecută, după ce fostul cancelar a insistat să-şi păstreze funcţiile de conducere la companiile energetice Rosneft şi Gazprom.

Schröder (Partidul Social-Democrat) a fost cancelarul Germaniei din 1998 până în 2005. De atunci, s-a bucurat de o carieră profitabilă în domeniul companiilor energetice de origine rusă.

Schröder, la Moscova pentru a-l întâlni pe Putin

Vizita lui Schröder la Moscova a fost programată în urma unor discuţii la Istanbul cu un politician ucrainean, membru al delegaţiei Ucrainei în negocierile de pace cu Rusia, potrivit informaţiilor oferite de o persoană implicată în negocieri pentru Politico.

”Ucraina a vrut să vadă dacă Schröder ar putea construi o punte de dialog cu Putin”, a spus una dintre surse.

Săptămâna trecută, ambasadorul Ucrainei în Germania, Andrij Melnyk, a sugerat că Schröder ar putea încerca să medieze conflictul dintre Moscova şi Kiev.

Oficialii guvernului german au declarat că nu au fost informaţi în prealabil cu privire la iniţiativa lui Schröder.

Potrivit informaţiilor oferite de sursele Politico, delegaţia ucraineană l-a contactat pe Schröder vinerea trecută prin intermediul companiei media elveţiene Ringier, pentru care fostul cancelar a lucrat în rolul de consultant până la invazia din Ucraina.

Un politician ucrainean din Kiev l-a contactat pe directorul executiv al Ringier, Marc Walder, şi i-a cerut să-i transmită lui Schröder că guvernul ucrainean ar dori să-l folosească ca mediator.

Walder l-a informat pe Schröder, care a fost de acord şi a călătorit luni împreună cu soţia sa la Istanbul. Întâlnirea a fost organizată cu ajutorul Ministerului de Externe al Turciei.

Schröder s-a întâlnit, luni după-amiază, la Palatul Dolmabahce din Istanbul cu o delegaţie ucraineană, condusă de Rustem Umerov, un deputat ucrainean care a participat la discuţiile de încetare a focului în Belarus. Umerov nu a comentat iniţiativa lui Schröder.

Mai mult decât atât, Umerov i-a spus lui Schröder că preşedintele Volodimir Zelenski ar dori ca fostul cancelar să-şi folosească influenţa asupra lui Putin pentru a încerca să obţină cel puţin o încetare a focului.

Ucraina confirmă „coordonarea”

Un înalt diplomat ucrainean a confirmat că întâlnirea lui Umerov cu Schröder a fost coordonată de Oficiul Preşedintelui Ucrainei.

Citește și: Dan Dungaciu, angajatul Academiei, îl apără din nou pe Putin, la Pro TV: apel la sancțiuni economice blânde

Schröder a precizat că nu este sigur dacă Putin îl va primi la Moscova, dar va încerca. Ucrainenii i-au oferit lui Schröder îndrumări cu privire la câteva puncte cheie despre pe care ar vrea să le negocieze, inclusiv aspiraţiile Ucrainei de a deveni membră NATO, statutul Crimeei şi viitorul regiunii Donbas, pe care Rusia a recunoscut-o ca independentă cu doar câteva zile înainte de invazie.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

17:47Rafila, protejat de presă în ciuda colapsului din sistem. Activistul pentru drepturile pacienților cu boli cronice Mihăiță Bariz acuză că „tăcerea este atât de apăsătoare”, ministrul a devenit „invizibil”
15:34Statuie antică descoperită printre gunoaie, în Salonic. Poliția elenă a deschis o anchetă
15:23AUR îl susține în continuare pe Călin Georgescu la președinția României, George Simion spune că el nu mai candidează
15:15Tabloidul Sun a acceptat să plătească o sumă uriașă ca să stingă litigiul cu prințul Harry. Publicația și-a cerut scuze public, un gest foarte rar
15:08Multe din locuințele care au ars la Los Angeles nu erau asigurate: companiile de asigurări au refuzat să le asigure, invocând tocmai riscul de incendii
14:52Culmea șpăgii pentru permis auto: a dat 2.500 de lei, dar a picat examenul
14:29În 2025, contribuabilii vor plăti dobânzi de 51 de miliarde de lei la împrumuturile Guvernului. În 2026: 60 de miliarde de lei
11:56Cine îl huiduie pe Bolojan pentru că vrea să-i mai dea afară: funcționarii Senatului au dreptul la pensie specială, media fiind de peste 6.100 de lei pe lună
11:23Suma astronomică pe care a cheltuit-o guvernul Ciolacu, în 2024, pe petreceri la casele de oaspeți RAAPPS și pe mașinile de protocol ale angajaților Executivului
10:28Ponta și-a mai luat un apartament în străinătate, pe lângă cel din Istanbul. Daciana Sârbu, cu care s-a căsătorit la Beijing, expulzată din declarația de avere
10:08Eternul primar din Sinaia, Vlad Oprea, la DNA pentru fapte de luare de mită, abuz în serviciu şi trafic de influenţă în legătură cu emiterea unor autorizaţii de construcţie
10:00Nici măcar un botez pe an în unele sate din România, se plâng preoții. Explicația: depopularea masivă
09:54Trump anunță o investiție uriașă în tehnologie AI, de 500 de miliarde de dolari din fonduri private, sub numele „Stargate”
09:47Inginer la Apele Române, dealer de cannabis de anvergură mică, dar penală
09:40Unde se duc foștii parlamentari când se duc din Legislativ? Unii dispar ca norii