/

Caz tulburător la Giurgiu: un pacient cu COVID s-a înjunghiat singur în piept cu un briceag, de mai multe ori, în secția ATI. Deși resuscitat repetat, a decedat

S-a autoînjunghiat în piept la spital
S-a autoînjunghiat în piept la spital (sursa: spitalgiurgiu.ro)

S-a autoînjunghiat în piept la spital. Directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Giurgiu, Dragoş Chivu, a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că la secţia ATI a spitalului vor fi montate camere de supraveghere, iar procedura de admisie a pacienţilor în secţie se va face doar în chiloţi, fără obiecte personale.

S-a autoînjunghiat în piept la spital

Potrivit acestuia, măsurile au fost luate după ce, în urmă cu două săptămâni, un pacient infectat cu SARS-CoV-2 internat pe secţia ATI a spitalului a fost găsit cu opt plăgi înjunghiate în zona pieptului. Rănile ar fi fost provocate cu un briceag pe care l-ar fi deţinut în bagaje. Pacientul a decedat la câteva ore după acest eveniment, în ciuda eforturilor de resuscitare ale medicilor.

Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online

Totodată, a fost declanşată o anchetă disciplinară, iar medicul care a fost de gardă în ziua respectivă nu va mai face gărzi până la terminarea cercetărilor, în condiţiile în care evenimentul nu a fost consemnat în foaia de observaţii şi în raportul de gardă, iar Poliţia a fost anunţată abia după cinci ore.

Poliţiştii au demarat în legătură cu acest caz cercetări pentru moarte suspectă.

„Am desfăşurat o anchetă internă după ce un pacient în vârstă de 57 de ani, aflat pe secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Giurgiu, a fost găsit autoînjunghiat în data de 9 martie 2023, la ora 5,30 (…) În urma anchetei interne, din declaraţiile date de colegii care au fost pe tură reiese că la 3,30 a fost ultima vizită fizică în salon (…)

La 5,30 nu s-a declanşat nicio alarmă, era stabil, conform monitoarelor, chiar înjunghiat, aşa, dar a fost descoperit plin de sânge. Iniţial s-a crezut că este sânge provenit de la extragerea cateterului venos central ce era pe artera femurală stângă şi care era smuls”, a declarat directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Giurgiu, Dragoş Chivu.

De unde a apărut briceagul

El spune că pacientul a fost găsit de cadrele medicale de la ATI cu un briceag în mână, cu care şi-ar fi provocat mai multe plăgi înjunghiate şi nu se cunoaşte încă faptul dacă „a venit cu el de acasă sau a fost primit cu pachet, ulterior”, urmând ca şi acest detaliu să fie stabilit în urma anchetei.

Conducerea spune că medicii au încercat resuscitarea pacientului care „a intrat de trei ori în stop cardiorespirator”, iar după constatarea decesului a fost anunţată poliţia, la aproximativ cinci ore după ce a fost găsit cu plăgile înjunghiate.

„Poliţia a fost anunţată atunci când nu a mai fost nimic de făcut, colegii au considerat oportun a se ocupa de pacient, ulterior să se sune la Poliţie (…) În urma acestui eveniment intenţionăm să montăm camere de supraveghere la ATI şi o să schimbăm cumva şi procedura de admisie a pacientului în secţia de terapie intensivă, adică va veni doar în chiloţi de acum încolo, fără obiecte personale.

Până acum a fost o anchetă internă, urmează una administrativă. Ca şi măsură, s-a decis ca medicul care a fost de gardă în ziua producerii evenimentului să nu mai facă gărzi până la terminarea anchetei şi se vor lua măsuri administrative pentru câţiva colegi de acolo care nu au respectat procedura, în sensul că nu au anunţat corespunzător, nu s-au consemnat în foaia de observaţii manevrele şi medicaţia administrată de către medicul de gardă, evenimentul nu a fost consemnat în raportul de gardă scris al secţiei, deşi medicul de gardă avea această obligaţie.

De asemenea, la 7,30 a fost raport de gardă pe spital unde acelaşi medic de gardă nu a semnalizat acest aspect, un aspect grav! Medicul de gardă va răspunde administrativ!’, a completat Dragoş Chivu.

Tratamentul anti-COVID fusese eficient

Şefa secţiei ATI, medicul Cristina Vladu, spune că pacientul s- a prezentat la spital în stare „extrem de gravă”, dar după şase zile de tratament starea i se ameliorase şi urma să fie transferat pe secţia de boli infecţioase.

„Pacientul s-a prezentat în UPU în data de 3 martie 2023 cu un sindrom inflamator semnificativ şi cu disfuncţie multiplă de organe, în şoc septic cu punct de plecare pulmonar, infecţie SARS- CoV-2, afectare pulmonară 70%.

După investigaţiile medicale, a fost admis în terapie intensivă, unde i s-a administrat, în urma consulturilor multidisciplinare, o schemă terapeutică completă. În ziua în care a fost găsit înjunghiat avea o sângerare activă minimă, adică erau nişte comprese îmbibate minim cu sânge”, a declarat şefa secţiei ATI, medicul Cristina Vladu.

Ea spune că pacientul era comunicativ şi cooperant la internare şi nu a dat semne de tulburare anxioasă, iar în următoarele 24 de ore urma să iasă din izolare şi să fie transferat pe secţia de Boli Infecţioase pentru că tratamentul fusese favorabil.

„Mai avea o zi să iasă de la ATI, stătuse şase zile la terapie intensivă, avea o stare ameliorată, ştia şi pacientul asta”, a completat şefa secţiei ATI.

Depresie de ATI sau din alt motiv?

Conducerea spitalului spune că există presupunerea că acel pacient s-a sinucis, în urma notele informative strânse cu ocazia anchetei interne.

„De unde ştim că s-a sinucis!? E o presupunere având în vedere că acel pacient a făcut o declaraţie care apare în notele informative pe care le avem şi ar fi spus: <l-am omorât, o să fac puşcărie!> Totodată, avea acel briceag găsit în mâna proprie şi agoniza spunând asistentelor acest lucru. Aceste lucruri au fost aduse la cunoştinţă organelor de anchetă.

De asemenea, avem şi o declaraţie a unei colege care a predat efectele şi obiectele pe care le avea pacientul către familie şi de acolo am aflat că el a ţinut legătura cu familia, chiar le-a dat mesaje în care le-a comunicat PIN-ul bancar, deci a premeditat, probabil, gestul!”, a adăugat directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Giurgiu.

Citește și: „Combinația italiană” ar fi picat: Ionel Arsene s-ar fi predat la Bari și ar fi deja în drum spre România, unde ar urma să fie încarcerat

Şi şefa secţiei ATI spune că, tot din notele informative, a reieşit faptul că pacientul vorbise prin mesaje cu fiul aflat în străinătate în urmă cu o zi şi îi spusese că el va muri şi cenuşa să-i fie aruncată în râul Argeş, pentru că locuia într-o localitate traversată de acest râu.

Cadrele medicale care se ocupă de acest caz iau în calcul ca acest gest să fi intervenit ca urmare a instalării unei „depresii de terapie intensivă”, aşa cum este cunoscută în studiile de specialitate.

Şi directorul medical al SJU Giurgiu, Gigi Ionuţ Dragomir, a fost prezent la conferinţa 

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

19:51Cartel ALFA cere demiterea ministrului Muncii: „Interpretează într-un mod personal şi dictatorial dialogul social”. Greva din Educație continuă, sindicatele nu cedează
16:55Profesoara de română Monica Anisie, fost ministru al Educației, își promovează pagina de Facebook cu o virgulă între subiect și predicat. Anisie nu a spus nimic public în favoarea profesorilor greviști
16:27Zelenski: Cel puţin 500 de copii ucişi în timpul războiului
16:20Deși cadrele didactice sunt în grevă, unii elevi au fost chemați la școală pentru ore de inspecții de definitivat și titularizare pe post ale profesorilor
12:50În unul din cele mai sărace județe ale României, Teleorman, un magistrat are pensie specială de aproape 30.000 de lei, de 14 ori peste pensia medie pentru limită de vârstă
11:59Sindicatele din Educație anunță că greva continuă: cer ca salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie
09:01Putin îi aruncă în luptă pe cecenii lui Kadîrov, după ce Prigojin și-a retras mercenarii Wagner de pe linia frontului
20:15FOTO Incredibilul urs gigant din Tușnadu Nou: lovit în plin de tren, cu organele interne zdrobite, a reușit să se refugieze în sat. A fost împușcat
17:59Federaţia „Solidaritatea Sanitară”: Creşterea salariilor îmbunătăţeşte semnificativ calitatea serviciilor medicale
15:30Un profesor, despre unii din colegii săi greviști: Participă „la banchetele costisitoare plătite de părinții copiilor”, deși nu încheie situația elevilor
13:52Petiție online lansată de părinți pentru susținerea examenelor de Evaluare Națională și BAC 2023 la datele fixate
12:56Efectele grevei din educație: șef de promoție de la un liceu din Iași riscă să piardă admiterea la Universitatea Pennsylvania. Elevul, solidar însă cu profesorii
12:55Marile lanțuri de hipermarketuri o duc mai bine ca niciodată în România. Un depozit de șapte hectare se construiește lângă Iași
12:42Unul din cele mai poluate mari orașe din România are doar o singură stație fixă de măsurare a nivelului de noxe
19:06Sindicatele din învățământul superior, solidare cu greva din preuniversitar: „Percepem greva din învăţământ drept o mişcare socială de o amploare neaşteptată”