/

Amenințări de o gravitate fără precedent de la Moscova: „Doar victoria Rusiei garantează evitarea conflictului nuclear mondial”. Suedia și Finlanda acceptă instalații nucleare NATO

Rusia face amenințări nucleare fără precedent
Rusia face amenințări nucleare fără precedent (sursa: kremlin.ru)

Rusia face amenințări nucleare fără precedent. Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, a susţinut marţi că numai o victorie „completă şi definitivă” a Rusiei în Ucraina poate salva lumea de la catastrofa nucleară.

Rusia face amenințări nucleare fără precedent

„Numai victoria completă şi definitivă a Rusiei este garanţia contra unui conflict mondial”, a scris pe Telegram fostul preşedinte rus.

Semnalând că statele occidentale insistă că „Rusia nu poate câştiga” în Ucraina, el s-a întrebat „ce înseamnă asta?”, detaliind în continuare un răspuns.

Obiectivul declarat al Ucrainei constă în recăpătarea controlului asupra tuturor teritoriilor „care înainte îi aparţineau”, adică pierderea de către Rusia a teritoriilor ucrainene pe care le-a anexat, a amintit Medvedev.

Citește și: NATO se așteaptă în orice moment la o mișcare disperată a lui Putin: Norvegia, cel mai important furnizor actual de gaze al UE, și-a ridicat nivelul de alertă militară

Or, a argumentat el, „aceasta este o ameninţare la adresa statului nostru”, prin urmare Rusia va fi îndreptăţită să aplice „punctul 19 din Bazele Politicii Statale în Materie de Descurajare Nucleară”.

„Nu suntem în acest caz în faţa provocării unui război mondial cu folosirea armelor nucleare?”, şi-a continuat Medvedev raţionamentul.

În finalul postării sale, el a concluzionat că un asemenea scenariu poate fi evitat dacă Rusia îşi atinge obiectivele în Ucraina.

Lavrov invocă „îndepărtatul 1962”

Într-un interviu inserat într-un documentar despre criza rachetelor din Cuba din anul 1962, difuzat duminică de televiziunea publică rusă, ministrul rus de externe Serghei Lavrov şi-a exprimat speranţa că actualul preşedinte american Joe Biden va avea în final „înţelepciunea” pe care a avut-o preşedintele John Kennedy în acel moment când SUA şi URSS ajunseseră în pragul războiului nuclear.

„Diferenţa este că în îndepărtatul 1962 (preşedintele sovietic Nikita) Hruşciov şi Kennedy au găsit puterea de a arăta responsabilitate şi înţelepciune, dar acum nu vedem o asemenea disponibilitate din partea Washingtonului şi a sateliţilor săi”, a remarcat Lavrov.

Putin: „Nu este o cacealma”

În discursul său din 21 septembrie în care a anunţat mobilizarea a 300.000 de rezervişti pentru a consolida trupele care iau parte la agresiunea contra Ucrainei, preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat că Rusia va „folosi cu siguranţă toate mijloacele” la dispoziţia sa pentru a-şi proteja teritoriul şi populaţia, făcând astfel aluzie la armele nucleare, şi a subliniat că acesta „nu este o cacealma”.

„Noi nu am vorbit niciodată direct despre posibila folosire de către Rusia a armamentului nuclear. Doar am răspuns declaraţiilor făcute de liderii ţărilor occidentale”, a nuanţat el apoi într-o altă intervenţie, pe 27 octombrie, când a acuzat Occidentul că apelează la un şantaj nuclear „primitiv” şi a insistat că Rusia ar recurge la folosirea arsenalului său nuclear doar pentru a-şi apăra teritoriul.

Totuşi, a admis Putin, „atât timp cât există arme nucleare, va exista întotdeauna pericolul folosirii lor”, remarcând faptul că în acest timp „liderii regimului de la Kiev vorbesc constant despre aspiraţia lor de a deţine arme nucleare”.

Suedia și Finlanda, arme nucleare NATO

Suedia este gata să ia în considerare instalarea de arme nucleare pe teritoriul său, după ce va deveni membră a Alianţei nord-atlantice, a afirmat marţi noul premier suedez Ulf Kristersson, alături de omoloaga sa finlandeză Sanna Marin.

„Nu trebuie să punem nicio condiţie”, a spus la rândul său Sanna Marin, într-o conferinţă de presă comună la Helsinki.

„Veţi primi din partea mea exact acelaşi răspuns. (…) Este firesc ca Suedia şi Finlanda să acţioneze concertat în acest sens şi trebuie să urmăm aceleaşi formalităţi. Deci am intenţia să avansăm împreună cu Finlanda”, a conchis Kristersson.

În ce le priveşte, Danemarca şi Norvegia, şi ele state nordice membre ale NATO, au refuzat să accepte instalarea pe teritoriul lor de arme nucleare sau baze permanente ale unor terţe puteri, aminteşte AFP.

Deocamdată, 28 de state membre din cele 30 ale NATO – excepţie făcând Ungaria şi Turcia – au ratificat aderarea Suediei şi Finlandei, care trebuie aprobată în unanimitate. 

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

10 Comments

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

21:41Șoșoacă cere fanilor ei să nu-l voteze pe Călin Georgescu și explică cum poate fi ea votată: „Facem cu toții pătrățel”
18:24Slovacia: Administraţia prezidenţială a încetat plata indemnizaţiei către ex-preşedintele condamnat pentru fraudă fiscală
16:16Mai mult de un sfert dintre locuitorii Bistriței, inclusiv fostul primar, nu-și achită taxele de salubritate, susține actualul primar
15:46Cum face AUR jocurile Rusiei: se opune înzestrării Armatei Române, dezvoltării NATO și susținerii pentru Ucraina
12:35Răspunsul penibil al lui Ciolacu, întrebat dacă a fost în Franța pe banii Nordis: „Ciolac” înseamnă ciung de mână dreaptă
10:55Grindeanu se leapădă de aeroportul primarului Băluță: nu figurează nici în Master Planul de Transport, nici în Planul Investițional 2021-2030
10:26IT-iștii au câștiguri mari, dar au și cheltuieli: o parte din bani se duc pe ședințe de fizioterapie
10:15Noi semne ale prăbușirii economice: industria auto a căzut cu aproape 7%, cea electronică cu 10%
10:14Anvelopele all-season pot produce surprize neplăcute în iernile din România în condiții de gheață și zăpadă
10:00Anvelopări în bătaie de joc: geamuri care nu se închid, luni de zile fără ferestre, apartamente inundate
23:26Hainele vechi pot ajunge mobilier sau materiale de construcții mai ieftine decât OSB sau PAL
23:15Când intră banii pe cardurile sociale, ultima tranșă pe 2024, și care este suma primită. La nivel național sunt 2,6 milioane de beneficiari
23:06Care sunt cele mai cunoscute diete și regimuri alimentare și care dintre acestea sunt cu adevărat benefice
22:01Zâmbete și voie bună între Trump și Biden la Casa Albă, dar președintele ales nu a dezvăluit, după întâlnire, ce strategie are în legătură cu Ucraina
21:48Un celebru chef rus care se opunea invaziei rusești din Ucraina, găsit mort la Belgrad. Alexei Zimin (53 de ani) s-a stabilit la Londra după ce Rusia a anexat Crimeea