România, secolul XXI: O judecătoare din Sibiu plătește zeci de mii de euro unei clarvăzătoare care amenință că-i îmbolnăvește copilul. Însă, după ce judecătoarea a depus plângere, colegele victimei au tergiversat procesul până când fapta s-a prescris.
În primă instanță, clarvăzătoarea a fost condamnată la 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj, în formă continuată.
Între timp, judecătoarea care s-a lăsat șantajată a fost promovată la o instanță superioară.
Judecătoare plătește zeci de mii de euro unei clarvăzătoare
În actul de sesizare al instanţei, înregistrat în 2017, se arată că „în sarcina inculpatei s-a reţinut, în esenţă, că în perioada octombrie – noiembrie 2014, profitând de credulitatea şi starea emoţională deosebită a persoanei vătămate, i-a solicitat acesteia suma de 38.000 euro, prin intermediul email-urilor, comunicând că în caz contrar copilul ei va suporta consecinţe grave, cu referire chiar la decesul lui, sumă remisă în mai multe tranşe, pentru a nu se produce cele prezise„.
Din analiza ansamblului materialului probator administrat în cauză, instanţa a reţinut că, iniţial, în perioada decembrie 2012 – iunie 2013, între persoana vătămată şi numitul (…) a avut loc o corespondenţă, referitoare la situaţia familială a acesteia, în cadrul căreia cel din urmă i-a sugerat să depună o sumă de bani la două biserici, pentru copilul ei, pentru a fi ferit de suferinţele ce ar urma în eventualitatea producerii unui divorţ al bunicilor materni.
După ce „clarvăzătorul” ar fi suferit un accident de circulaţie, femeia i-a trimis acestuia, cu titlu de împrumut, 2.000 de euro, sumă necesară intervenţiilor chirurgicale, şi ulterior 1.700 de euro, pe numele „asistentei” acestuia, pentru a fi depuşi la două biserici din Ungaria.
Împrumut de la familie pentru a acoperi șantajul
„În perioada octombrie – noiembrie 2014, inculpata (…) i-a prezentat persoanei vătămate, prin intermediul email-urilor, diverse scenarii implicând copiii lor, în sensul producerii unor evenimente nefericite, chiar şi decesul acestora, fapt ce a condus la remiterea în mai multe tranşe a sumei de 38.000 euro, pentru a nu se concretiza evenimentele ‘prezise’”, se arată în motivare.
Pentru că nu deţinea suma solicitată la un moment dat, respectiv 10.000 de euro, persoana vătămată a realizat un împrumut bancar. Altădată, pentru a obţine suma de 28.000 de euro, persoana vătămată a apelat la tatăl său, care i-a împrumutat suma de 26.000 de euro, diferenţa fiind reprezentată de economiile personale ale acesteia.
Inculpata i-a trimis la un moment dat din Ungaria persoanei vătămate un pachet ce conţinea un crucifix, destinat a asigura protejarea fiului acesteia.
Judecătoarea nu s-a întâlnit niciodată cu clarvăzătoarea
„Aceasta indică faptul că persoana vătămată credea că există persoane capabile să prevadă viitorul ori să aibă acces la informaţii privind terţe persoane pe o cale de natură ezoterică ori parapsihologie. Această credinţă în existenţa unor persoane cu capacităţi ezoterice superioare majorităţii oamenilor explică şi faptul că în momentul primirii acelor e-mail-uri, persoana vătămată a trăit o stare de temere derivată din posibilitatea ca membrii familiei sale să fie victimele unor evenimente nefericite. (…) persoana vătămată a remis o sumă mare de bani, respectiv 38.000 euro, unei persoane pe care nu a cunoscut-o niciodată în persoană, este uşor de înţeles faptul că aceasta chiar credea că interlocutorul este o persoană care are capacitatea de a determina producerea unor evenimente nefaste, cu atât mai mult cu cât s-a recomandat ca fiind un colaborator al numitului (…) persoana cu presupuse abilităţi de clarviziune, la care a apelat iniţial persoana vătămată, în considerarea credinţei sale că acesta într-adevăr are capacitatea de a previziona viitorul.
De vreme ce persoana vătămată a crezut în puterile paranormale ale interlocutorului, cu consecinţa remiterii sumelor de bani solicitate în mod injust, pentru a evita ca familia sa să sufere, se reţine că mesajele pe care aceasta le-a primit, de la o presupusă colaboratoare a acestuia, au avut aptitudinea de a insufla persoanei vătămate o stare de temere serioasă”, a mai scris instanţa.
Opt ani, fapta s-a prescris
Aceasta a avut însă în vedere că termenul de prescripţie pentru infracţiunea dedusă judecăţii este de 8 ani şi a reţinut că răspunderea penală pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune s-a prescris în martie 2023.
În ceea ce priveşte banii, s-a reţinut că inculpata a remis persoanei vătămate suma de 10.000 de euro, astfel încât s-a analizat temeinicia pretenţiilor doar pentru suma de 28.000 de euro.
La vremea respectivă, persoana vătămată activa la o judecătorie din judeţul Sibiu, iar actualmente este judecător la o instanţă superioară, arată Agerpres.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.
Ne-am (sau neam) dus dracului!
Păi ăștia împart dreptatea?
Oare mai sunt si judecatori fraieri?MA BUCUR CA A LUA TEAPA SI ACEASTA INTELEAPTA ,,JUDECACATOARE,,.
Dacă ei i s-a întâmplat ca sentința să nu-i fie dată până la prescriere, la ce să se aștepte oamenii de rând!