România are un scor catastrofal la capitolul „Cultură politică”, în „Democracy Index 2023”, elaborat de Economist Intelligence Unit (EIU) și publicat azi. Moldova și Papua Guinea stau mai bine la acest capitol, Botswana are scor dublu.
România, scor catastrofal la capitolul „Cultură politică”
În clasamentul general, România este pe locul 60, în ascensiune cu un loc față de anul anterior. Cu o notă totală de 6,45, EIU consideră România o democrație defectuoasă sau viciată, „flawed democracy”. România are un scor foarte bun la capitolul „Proces electoral și pluralism” – 9,17 – dar stă foarte prost la „Cultura politică”, primind nota 3,75.
Botswana are 7,50. Suedia, Irlanda și Norvegia au nota zece la cultură politică, iar Republica Moldova 4,38.
EIU consideră că țările cele mai democratice sunt Norvegia, Noua Zeelandă și Islanda. Taiwan este pe locul 10, în timp ce China comunistă ocupă poziția 148. Din țările estice, Cehia (locul 26), Estonia (locul 27) și Slovenia (locul 31) sunt cel mai bine plasate în clasament.
„Categoria culturii politice, care cuprinde opt indicatori, majoritatea bazați pe World Values Survey sau pe alte date de sondaj și care măsoară aspecte precum sprijinul popular pentru democrație, guvernare militară sau expertă, a înregistrat o scădere de 0,08 puncte procentuale în 2023 față de 2022.
În unele țări, în Europa de Est, de exemplu, sprijinul pentru liderii puternici este înrădăcinat în istorie și tradiție. În altele, frustrarea față de funcționarea democrației a determinat un număr tot mai mare de persoane să îmbrățișeze alternative nedemocratice. Acest lucru poate lua forma sprijinului pentru guvernarea tehnocrată sau pentru guvernarea de către oameni puternici sau chiar de către armată.
Această slăbire a atașamentului popular față de democrație și instituțiile democratice se reflectă în scăderea scorului mediu global pentru categoria cultură politică între 2008 și 2023, de la 5,73 la 5,24.
Pentru a inversa această îndepărtare îngrijorătoare de democrație, guvernele și partidele politice trebuie să depună eforturi susținute pentru a restabili încrederea în democrația reprezentativă, oferind rezultate în ceea ce privește problemele care contează pentru electorat”, arată EIU.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.