/

România cumpără rachete aer-aer cu care vor fi dotate avioanele F-16. Suma maximă care ar putea fi cheltuită pentru 186 de rachete: 592 de milioane de dolari. Consultant-surpriză al producătorului

România, rachete aer-aer pentru F-16
România, rachete aer-aer pentru F-16 (sursa: Inquam Photos/George Călin)

România, rachete aer-aer pentru F-16. 592 milioane de dolari ar putea plăti în total România pentru achiziția direct de la Guvernul SUA a 186 de rachete cu rază medie de acțiune pentru avioanele F-16.

Valoarea minimă a contractului este de 180 de milioane de dolari. Contractul „Guvern la Guvern” pe care urmează să îl semneze premierul Ciolacu în plină campanie pentru alegerile prezidențiale din România nu beneficiază de compensații offset.

Citește și: EXCLUSIV Cea mai competentă funcționară din România, cu funcții în mai multe ministere, sub miniștri USR, PNL și PSD. Azi e șefa CA al Romarm și a luat de la Transelectrica 930.000 lei

Producătorul rachetelor, compania americană RTX Corporation, fosta Raytheon, l-a avut angajat pe post de consultant pe Florin Lazăr Vlădică, fostul șef al Departamentului pentru Armamente cu rang de secretar de stat în Ministerul Apărării Naționale. În anul 2022, la expoziția de armament Black Sea Defense & Aerospace de la București, Florin Lazăr Vlădică răspunea de standul Raytheon cu ecusonul companiei în piept.

România, rachete aer-aer pentru F-16

Departamentul de Stat al SUA a anunțat că a fost aprobată o posibilă vânzare către Guvernul României a unui număr de 186 de rachete AIM -120 și a echipamentelor aferente pentru suma maximă de 592 de milioane de dolari.

Conform Agenției de Cooperare pentru Securitate și Apărare a SUA, Guvernul României a solicitat să cumpere până la 186 de rachete aer-aer cu rază medie de acțiune AIM -120C – 8, plus echipamentele aferente.

Adică containere de rachete, echipamente de propulsie și control, kituri de telemetrie, piese de schimb pentru focoase, echipamente de sprijin și suport pentru muniții, publicații, suport software.

Pe lângă toate aceste echipamente, în suma totală de 592 milioane de dolari intră și suportul pentru transport, servicii de inginerie, asistență tehnică și logistică.

Precedentul AMRAAM

„Această vânzare propusă va sprijini obiectivele de politică externă și de securitate națională ale Statelor Unite, ajutând la îmbunătățirea securității unui aliat NATO care este o forță importantă pentru stabilitatea politică și economică în Europa.

Vânzarea propusă va îmbunătăți capacitatea României de a face față amenințărilor actuale și viitoare, echipând în continuare România să desfășoare misiuni de autoapărare și de securitate regională, sporind în același timp interoperabilitatea cu Statele Unite și cu alți membri NATO.

România are deja AMRAAM-uri în inventar și nu va avea nicio dificultate să absoarbă aceste echipamente și servicii în forțele sale armate”, se menționează în comunicatul de presă al agenției americane.

Prima tranșă: 180 de milioane de dolari

Ambasada Statelor Unite la București a transmis că valoarea rachetelor și a echipamentelor contractate de România în primă fază este în jur de 180 de milioane de dolari. Însă Bucureștiul are opțiunea de a cumpăra rachete suplimentare în viitor până la 592 milioane de dolari.

Kathleen Kavalec, ambasadorul SUA în România, a precizat că această achiziție făcută de România va crește substanțial capacitatea Forțelor Aeriene Române de a apăra teritoriul României și de a contribui la pacea și stabilitatea în regiune.

„Am fost cu adevărat impresionată să văd avioanele F-16 românești în acțiune. Această achiziție demonstrează angajamentul ferm al guvernului român pentru securitate și apărare”, a spus ambasadorul Kavalec.

RTZ (Raytheon) și consultantul Vlădică

Din comunicatul de presă al Agenției de Cooperare pentru Securitate și Apărare a SUA aflăm că antreprenorul principal va fi RTX Corporation, cu sediul în Tucson, AZ.

Acesta este fosta companie Raytheon Technologies Corporation, care l-a angajat pe Florin Lazăr Vlădică pe post de consultant pentru afacerile cu armament pe care urma să le încheie cu statul român.

DeFapt.ro a dezvăluit că înainte de a ajunge la Raytheon, Florin Lazăr Vlădică a deținut funcția de șef al Departamentului pentru Armamente (DpA) cu rang de secretar de stat în Ministerul Apărării Naționale.

Șeful DpA Vlădică, contract pentru Patriot

Chiar în mandatul lui de șef al DpA, Florin Lazăr Vlădică a semnat un acord guvernamental cu SUA în urma căruia Ministerul Apărării Naționale avea să cumpere sistemul de rachete Patriot în valoare de 3,9 miliarde de dolari.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

În anul 2022, Florin Lazăr Vlădică se ocupa de organizarea standului Raytheon de la expoziția de tehnică militară Black Sea Defence and Aerospace.

Întrebat atunci dacă semnarea contractului de 3,9 miliarde de dolari pentru achiziția sistemului de rachete Patriot are vreo legătură cu angajarea sa ulterioară la Raytheon, Vlădică a spus că nu consideră că acesta este un act de corupție pentru că contractul a fost semnat cu Guvernul SUA, care la rândul său îl subcontractează producătorului Raytheon.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

22:26Ciucă, la Antena 3: „Nu am verbul la mine pentru a putea să transmit mesaje. Am convins prin fapte”
21:47Putin, avertisment la televiziunea de stat: dacă Occidentul permite Ucrainei să lovească teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de acțiune, atunci NATO e în război cu Rusia
21:32GALERIE FOTO O rachetă rusească a lovit o navă aflată în apele Zonei Economice Exclusive ale României din Marea Neagră. Vasul, care transporta cereale, plecase din Ucraina
18:36EXCLUSIV Prolific traseist politic, ex-deputatul Georgică Dumitru (PDL, PC, ALDE, PRO România, PNL), îmbogățit din sforării cu achiziții militare: de la camioane, la obuze
17:57Ciolacu, despre corecțiile PNL la pensii: „Proiecte Fantomas”, aluzie la cântecul „Chiar dacă ești Fantomas/Și-ți crește păr pe nas”
16:49Afacerea din România a suedezilor de la Holmbergs, care se voia una globală, a primit o lovitură grea de la principalul client, TeamTex
16:46Cine trebuia să-i oprească pe Pieleanu și Bulai: inginer sudor, jurnalist crescut în regimul PSD, conduce comisia de etică a SNSPA
16:00Un tezaur de monede medievale foarte valoroase, furat de pe un șantier de un deținut. Recuperare spectaculoasă a comorii
13:36Nicușor Dan, replică dură către Ciolacu, după ce a fost „convocat” la Guvern: „L-am invitat la unul din zecile de șantiere ilegale”
11:42GRAFIC Mitul aurist-șoșocist „avem prețuri ca afară”, demolat de Eurostat: România are printre cele mai mici prețuri din UE
10:46Guvernul a rămas fără bani pentru plata companiilor care construiesc autostrăzi PNRR! Tranșa III, blocată, așa că se apelează la Fondul de rezervă
10:15Cotele candidaților la președinție la casele de pariuri: pariorii cred că PSD câștigă în orice variantă
09:2951 de traficanți de țigări trecute peste Prut vor scăpa de pedepse după ce dosarul s-a prescris: judecătorii au dat sentințe și după 20 de amânări
21:12Geoană i-a urat Regelui Mihai, în direct la Pro TV, „să-i dea Dumnezeu sănătate”. Fostul monarh a murit în 2017
21:06Geoană se laudă că s-a „bătut” cu Ion Iliescu într-un congres PSD, dar uită că fostul președinte l-a numit „prostănac”