/

Risc de inundație în toată țara începând de duminică, la Apele Române s-a instituit starea de permanență

Risc de inundație în toată țara (sursa: Facebook/Ministerul Mediului - România)

Risc de inundație în toată țara. Zonele cu risc mare de inundaţii în aceste zile, când sunt prognozate precipitaţii abundente în toată ţara, sunt judeţele Galaţi şi Vaslui, deoarece pot fi afectate din nou, chiar dacă ordinea producerii fenomenelor este de la vestul ţării către est, iar orice modificare a evoluţiei hidrometeorologice trebuie comunicată rapid, pentru a putea aloca imediat resursele acolo unde trebuie intervenit imediat, a afirmat, sâmbătă, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.

Risc de inundație în toată țara

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, Mircea Fechet a convocat, sâmbătă dimineaţa, Comitetul Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă (CMSU), constituit la nivelul MMAP.

Citește și: Prima declarație a lui Ciolacu despre posibila relație cu fosta soție a lui Robert Negoiță: „Nu am o relație intimă cu Sorina Docuz. Există vreo poză cu mine, cu ea?”

Şedinţa extraordinară a CMSU a fost organizată ca urmare a avertizărilor meteorologice de Cod galben şi Cod portocaliu transmise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), dar şi a avertizărilor hidrologice realizate de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

„În urma analizării informaţiilor privind evoluţia situaţiei meteorologice transmise de specialişti în cursul serii, dar şi în această dimineaţă, am luat decizia convocării acestei şedinţe a Comitetului Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă.

Este important ca toate instituţiile din subordinea MMAP să fie în alertă şi să acordăm toată atenţia evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, în special pe bazinele hidrografice afectate deja de ultimele inundaţii, şi aici mă refer în special la zonele Galaţi şi Vaslui.

Tot personalul nostru trebuie să fie disponibil să intervină, să existe oameni în teren care să transmită informaţiile imediat.

Trebuie să fim foarte atenţi în aceste ore şi zile care urmează, pentru a putea diminua efectul acestor viituri care vin şi vreau să subliniez că nu există niciun dubiu că vor veni!

De asemenea, reamintesc autorităţilor că există Planuri Locale şi Planuri Judeţene în care sunt trecute zonele critice la inundaţii şi trebuie acţionat chiar de acum, preventiv.

Zonele cu risc mare, în această perioadă, sunt Galaţi şi Vaslui, deoarece pot fi afectate din nou, chiar dacă ordinea producerii fenomenelor este de la vestul ţării către est.

Orice modificare a evoluţiei hidrometeorologice trebuie comunicată rapid pentru a putea aloca imediat resursele acolo unde trebuie intervenit imediat”, a transmis Fechet, citat în comunicat.

Apel pentru autoritățile locale

De asemenea, şeful de la Mediu a făcut apel la autorităţile locale „pentru a lua măsuri în acest termen scurt, acolo unde mai este nevoie, pentru decolmatarea cursurilor de apă, curăţarea şanţurilor şi eliminarea resturilor care pot îngreuna curgerea apei”.

„Primarii vizaţi de avertizările hidrologice trebuie să se asigure că persoanele care nu se pot evacua sunt identificate pentru a le putea evacua rapid, dacă situaţia o impune”, a adăugat el.

De asemenea, un alt element deosebit de important este ca deţinătorii depozitelor de deşeuri industriale, haldelor de steril, iazurilor de decantare din zonele vizate de avertizări hidrometeorogice să asigure funcţionalitatea sistemelor de colectare, drenaj şi evacuare a apelor excedentare, precum şi personalul de exploatare.

Starea de permanență, instituită la ANAR

Specialiştii ANAR au informat că, deoarece în zona Galaţi există fenomenul de colmatare a râurilor afectate de inundaţiile din ultima perioadă, situaţia este mai dificilă în special în zonele unde sunt lucrări care traversează cursurile de apă (de exemplu poduri).

Pentru intervenţii în aceste zone au fost consemnaţi toţi deservenţii de utilaje şi se intervine cu excavatoare.

La nivelul ANAR s-a instituit starea de permanenţă.

De asemenea, terţii care deţin acumulări trebuie să monitorizeze situaţia şi să fie pregătiţi, în special dacă sunt ploi fulger sau viituri rapide.

Prezent la şedinţa extraordinară a CMSU, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a informat că în zona Galaţi au fost suplimentate, încă de la ultimele inundaţii, forţele de intervenţie cu peste 1.000 de pompieri şi rămân în zonă, pregătiţi să meargă pentru evacuare preventivă, acolo unde există risc major de inundaţie.

De asemenea, este dispusă creşterea capacităţii de intervenţie, prin alocare de forţe suplimentare din judeţele care nu sunt sub incidenţa avertizărilor.

Cum va fi afectat Bucureștiul

În ceea ce priveşte evoluţia fenomenelor hidrometeorologice în Capitală, ANM a informat că riscul de ploi torenţiale rămâne ridicat şi va fi caracterizat prin cantităţi de 40-60 l/mp şi chiar peste 70 l/mp, mai ales începând de duminică după amiaza şi în noaptea de duminică spre luni.

În Bucureşti, ANAR, prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Bucureşti, împreună cu Apa Nova, va acţiona coordonat pentru preluarea şi tranzitarea apelor pluviale şi, după caz, va interveni cu manevre la stăvilarele de pe Dâmboviţa.

Specialiştii INHGA au actualizat codurile hidrologice, avertizând asupra riscului crescut de inundaţii, până luni.

Astfel, un Cod portocaliu este valabil începând de duminică, de la ora 10:00, până luni, la ora 16:00, pe râuri din bazinele hidrografice: Mureş, Olt, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Prahova şi Buzău.

Acest cod este activ şi în intervalul 29 septembrie, ora 22:00 – 30 septembrie, ora 16:00, pe râuri din bazinele hidrografice: Bahlui, Bârlad, Prut, Siret şi râurile din Dobrogea.

Codul galben

De asemenea, sâmbătă seara, de la ora 18:00, va intra în vigoare un Cod galben cu valabilitate până duminică, la ora 16:00.

Acesta vizează râuri din bazinele hidrografice Vişeu, Iza, Lăpuş, Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Arieş, Bega şi Timiş.

Acelaşi cod este valabil şi în intervalul 29 septembrie, ora 6:00 – 30 septembrie, ora 24:00, pe anumite sectoare de râuri din Transilvania, Oltenia, Muntenia, Moldova şi Dobrogea.

Fenomenele vizate constau în scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri, existând probabilitatea depăşirii cotelor de apărare.

ANM a emis o serie de avertizări

Şi Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, sâmbătă dimineaţa, o serie de atenţionări şi avertizări.

Astfel, o atenţionare de Cod galben va fi valabilă în intervalul 28 septembrie, ora 18:00 – 29 septembrie, ora 08:00, şi vizează instabilitate atmosferică, averse însemnate cantitativ în Banat, Crişana, Maramureş, vestul Transilvaniei şi local la munte.

Vor fi perioade cu averse, descărcări electrice şi intensificări ale vântului, local cu rafale în general de 50 – 60 km/h. Izolat, vor fi vijelii şi va cădea grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor fi de 20 – 25 l/mp şi izolat de peste 30 – 40 l/mp.

În intervalul 29 septembrie, ora 08:00 – 29 septembrie, ora 20:00, va fi în vigoare un Cod galben de instabilitate atmosferică, ploi însemnate cantitativ şi intensificări ale vântului pentru cea mai mare parte a ţării.

În intervalul menţionat, aversele se vor extinde în cea mai mare parte a ţării şi local în regiunile sudice şi vor fi însoţite de descărcări electrice. Izolat vor fi vijelii şi va cădea grindină.

În intervale scurte de timp şi prin acumulare, cantităţile de apă vor fi de 25 – 40 l/mp şi local de peste 50 l/mp. Vântul va avea intensificări, cu viteze la rafală de 45 – 65 km/h. În Moldova şi estul Munteniei temporar vor fi şi rafale de peste 70 km/h.

Vremea se va răci în toată țara

În aceeaşi perioadă va fi valabil şi un Cod portocaliu de ploi torenţiale şi abundente în nordul şi estul Olteniei, în cea mai mare parte a Munteniei şi sudul Transilvaniei.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

În intervale scurte de timp şi prin acumulare, cantităţile de apă vor fi de 50 – 70 l/mp şi, izolat, de peste 80 l/mp.

În perioada 29 septembrie, ora 20:00 – 30 septembrie, ora 10:00, va fi un Cod Galben de ploi însemnate cantitativ şi intensificări ale vântului în cea mai mare parte a Olteniei, vestul Munteniei şi local în Transilvania.

Vor fi averse, iar în intervale scurte de timp şi prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 25 – 40 l/mp. Vântul va avea intensificări, cu viteze la rafală de 45 – 65 km/h.

La munte, la altitudini în general de peste 1.700 metri şi cu precădere în Carpaţii Orientali, vor fi şi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare.

De asemenea, un Cod portocaliu de ploi torenţiale şi abundente şi intensificări ale vântului va fi valabil până luni dimineaţa în Moldova, Dobrogea, jumătatea de est a Munteniei, estul şi sud-estul Transilvaniei.

Vor fi perioade cu ploi torenţiale şi abundente. În intervale scurte de timp şi prin acumulare, cantităţile de apă vor fi de 40 – 60 l/mp şi local peste 70 l/mp. Vântul va avea intensificări, temporar cu rafale în general de 70 – 85 km/h.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

21:18Cine va intra în turul II? O analiză incompletă și subiectivă a următoarelor 84 de ore
20:10Candidatul Ponta a luat o pauză de la campania electorală ca să joace golf în Dubai. A avut și o scuză: un eveniment la care a fost speaker
18:34Cotele la pariuri politice: vezi cine crede în șansele lui Ciucă și Lasconi, și cine în Simion
14:27Un ziarist i-a spus premierului Ciolacu că minte: „Mințiți constant, domnule prim ministru”
13:48FOTO Milioane de scrisori electorale de la Ciolacu, trimise cu „fantomele” Poștei: plicurile nu conțin nici o ștampilă a companiei de stat
11:41Piedone recunoaște că a vorbit cu Simion, dar spune că n-a înjurat, de vină este inteligența artificială. Ciolacu, reacție agresivă, dar nu neagă informația
10:59Performanța lui Ciolacu la fonduri europene: zero – PNRR, 0,92% – fonduri structurale. Siegfried Mureșan: „România, locul 19 din 27”
10:26Infecțiile sezoniere, greu de ucis. Care sunt metodele de a rări episoadele virale
10:06Autostrada A8: de ce nu au început lucrările pe cele două segmente pentru care contractele au fost atribuite de jumătate de an
10:00EXCLUSIV Ce arată sondajele realizate zilnic de AtlasIntel în mediul urban: bătălie la sânge pe locul II, Ciucă și Georgescu – pe trend de creștere
09:52Procuror-șef, la volan cu 400 ml de pălincă și o bere la bord. Testul a arătat o alcoolemie de 4,19‰
22:07Ministerul Muncii a rămas deja fără bani de pensii, așa că scoate sute de milioane de euro din rezerva bugetară
21:50Promovarea mesajului că Ciolacu ar fi vorbit cu Trump, plătită din bani publici. Premierul îi face campanie electorală șefului PSD
21:31Români traficați în Franța pentru muncă în condiții nedemne în podgorii care produc vinuri de sute de euro sticla
21:14Drumuri și Poduri SA Ialomița, falimentată de șeful PSD al Consiliului Județean, Marian Pavel, printr-un împrumut nereturnat