Războiul din Ucraina, ziua a șaptea. Trupe paramilitare rusești au atacat Harkovul, al doilea cel mai mare oraș din Ucraina, arată armata ucraineană. Cel puțin 21 de oameni au fost omorâți în bombardamentele rusești în Harkov.
Și orașul Herson, port la Marea Neagră, este atacat încontinuu, rușii susținând că au reușit să îl captureze. Ucrainenii au transmis că luptele continuă.
La Kiev, cinci oameni au fost omorâți, marți, după ce trupele rusești au lovit un turn TV. Un convoi lung de 64 de kilometri se îndreaptă spre Kiev, aflându-se la 24 de kilometri de capitală, conform BBC News.
Președintele american Joe Biden l-a numit „dictator” pe Vladimir Putin în discursul său despre Starea Națiunii și a promis că Moscova va plăti pentru atacarea Ucrainei.
Războiul din Ucraina, ziua a șaptea. Orașele ucrainene, sub asediul rușilor
Trupele rusești au susținut, miercuri, că portul Herson este sub controlul complet al Moscovei. Armata ucraineană a anunțat însă că, deși orașul cu 300.000 de locuitori este înconjurat, încă se poartă lupte. Herson ar fi primul oraș important controlat de Putin, la șapte zile de la lansarea invaziei, arată The New York Times.
The people in #Kherson do not meet invaders with flowers. pic.twitter.com/fXC2g88qRn
— NEXTA (@nexta_tv) March 2, 2022
Și Kievul este atacat în continuare, iar un convoi rusesc lung de 64 de kilometri este tot mai aproape de capitala Ucrainei.
Harkovul este, de asemenea, sub asediu, iar clădirea universității și sediul poliției au fost fost spulberate de rachete. Cel puțin 21 de oameni au murit, iar peste 100 au fost răniți, în bombardamentele de ieri, a anunțat primarul Harkovului.
Private sector in #Kharkiv pic.twitter.com/La402B8xJM
— NEXTA (@nexta_tv) March 2, 2022
#Kharkiv, view from the window of a local resident pic.twitter.com/EP2ai8akA6
— NEXTA (@nexta_tv) March 2, 2022
Trupele rusești au înconjurat și portul Mariupol, marți noapte. Cel puțin 120 de civili au fost răniți în atacurile rusești.
Residential neighborhoods in the city of #Irpin, a suburb of #Kyiv. pic.twitter.com/olKsxpxLHA
— NEXTA (@nexta_tv) March 2, 2022
Putin l-ar reinstala în Ucraina pe Viktor Ianukovici, ex-președinte pro-rus al țării
Vladimir Putin ar vrea să îl instaleze pe Viktor Ianukovici în fruntea Ucrainei. Fostul șef de stat ucrainean s-ar afla în prezent la Minsk, Belarus. Moscova pregătește o operațiune specială pentru a-l înlocui pe Zelenski din fruntea Ucrainei cu Ianukovici, contestat în Revoluția EuroMaidan din 2014, scrie Ukrainska Pravda, citând surse din serviciile secrete ucrainene.
Viktor #Yanukovych is now in #Minsk, the Ukrainska Pravda newspaper reported, citing intelligence sources. pic.twitter.com/EvHhdz4TWI
— NEXTA (@nexta_tv) March 2, 2022
Zelenski îi laudă pe ucraineni: Simbol al invincibilității
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a lăudat, miercuri, pe ucraineni, pe Facebook: „Astăzi, ucrainenii sunt simbolul invincibilității”.
Armata ucraineană și oficialii americani arată că armata rusă a suferit pierderi masive de la lansarea invaziei în Ucraina.
Bilanțul, publicat de Kiyv Independent:
Russia’s losses as of March 2, according to the indicative estimates by the Armed Forces of Ukraine. pic.twitter.com/umKjKVJhGd
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) March 2, 2022
Biden îl numește „dictator” pe Putin
Președintele american Joe Biden l-a numit „dictator” pe Vladimir Putin.
Putin „s-a înșelat, suntem pregătiți, suntem uniți”, a declarat Biden, în primul său discurs despre Starea Națiunii, la Washington.
„Dacă dictatorii nu plătesc preţul pentru agresiunea lor, ei provoacă şi mai mult haos”, a subliniat președintele american.
El i-a amenințat pe oligarhii ruşi cu confiscarea „iahturilor, apartamentelor de lux şi a avioanelor lor”. Un grup operativ al Departamentului de Justiţie al SUA se va axa pe urmărirea penală a activităţilor criminale ale acestora.
Rezoluție PE: Ucraina să primească statut de țară candidată la UE
Parlamentul European (PE) a adoptat o rezoluție prin care „invită instituţiile Uniunii Europene să acţioneze pentru a acorda Ucrainei statutul de ţară candidată la UE”, conform Agerpres.
Rezoluţia PE, adoptată cu 637 de voturi pentru, 13 voturi împotrivă şi 26 de abţineri, „condamnă în cei mai fermi termeni posibili invazia ilegală a Ucrainei de către Rusia”. Rezoluția notează și „rolul jucat de dictatorul belarus Aleksandr Lukaşenko” în această agresiune şi solicită Rusiei ”să înceteze toate activităţile sale militare din Ucraina”.
Eurodeputaţii afirmă că ar trebui restricţionat în special importul celor mai importante produse de export ruseşti, cum ar fi petrolul şi gazele naturale.
O serie de sancţiuni, inclusiv interzicerea accesului la sistemul SWIFT, ar trebui extinse la Belarus din cauza sprijinului direct pe care l-a acordat pentru invazia Ucrainei de către Rusia, se mai arată în rezoluţie.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.