Schimbările climatice sunt principala cauză a „secetei devastatoare” din Cornul Africii, se arată într-un raport de o echipă internațională de cercetători, potrivit AFP, citată de RFI.
„Probabilitatea apariției secetei agricole cu care se confruntă Cornul Africii în prezent a crescut de 100 de ori mai mult pe fondul schimbărilor climatice cauzate de activitățile umane”, se arată în rezumatul raportului întocmit de grupul de experți World Weather Attribution (WWA).
„Cornul Africii nu s-ar fi confruntat cu seceta cumplită de la momentul actual dacă nu ar fi suferit impactul emisiilor de gaze cu efect de seră”, precizează oamenii de știință.
Schimbările climatice, principala cauză a „secetei devastatoare”
De la sfârșitul anului 2020, țările din Cornul Africii, respectiv Djibouti, Etiopia, Eritreea, Kenya, Somalia, Sudanul de Sud și Sudanul, se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 40 de ani, ce a provocat moartea a milioane de animale și a distrus întregi recolte.
Studiul realizat de WWA s-a concentrat asupra zonelor cel mai puternic afectate de secetă, și anume sudul Etiopiei, Somalia și estul Kenyei.
Deși schimbările climatice nu au avut un impact atât de mare asupra precipitațiilor anuale totale din regiune, „creșterea temperaturilor a influențat semnificativ evapotranspirația la nivelul solului și plantelor, ceea ce a sporit șansele de secetă”, informează cei 19 oameni de știință care au contribuit la realizarea studiului.
„În lipsa schimbărilor climatice, Cornul Africii nu ar fi fost afectat de această secetă agricolă care, de doi ani încoace, a distrus numeroase recolte și pășuni”, adaugă raportul.
„Drept urmare, toate recoltele distruse și animale care au murit au compromis pe deplin siguranța alimentară a peste 20 de milioane de oameni”.
În studiul efectuat de WWA, „oamenii de știință au supus analizei impactul schimbărilor climatice asupra precipitațiilor din anii 2021 și 2022 în regiunea cea mai afectată, care se întinde pe sudul Etiopiei, sudul Somaliei și estul Kenyei”.
„Cercetătorii au constatat că schimbările climatice au dus la o inversare a condițiilor meteorologice din timpul celor două sezoane ploioase din regiune. Și anume, sezonul cel mai lung și cel mai ploios este mai uscat, cu șanse de două ori mai mari de precipitații scăzute, iar cel mai scurt și mai puțin ploios înregistrează acum precipitații crescute”, se precizează în raport.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.