/

Rusificare și dependență de gazele Moscovei, obiectivele strategice ale lui Putin în Moldova, potrivit unui document al Kremlinului din 2021

Putin vrea Moldova rusificată și dependentă
Putin vrea Moldova rusificată și dependentă (sursa: kremlin.ru)

Putin vrea Moldova rusificată și dependentă. Rusia a elaborat o strategie pentru a subordona politic şi economic Republica Moldova, pentru a împiedica apropierea sa de NATO şi UE, mai ales prin intermediul României vecine, şi pentru a impune limba rusă în fosta republică sovietică, relatează miercuri EFE.

Putin vrea Moldova rusificată și dependentă

Toate acestea apar într-un document elaborat în 2021 de către Kremlin împreună cu Serviciul de Informaţii Externe (SVR), cu Serviciul Federal de Securitate (FSB) şi Serviciul de informaţii al armatei ruse (GRU) şi alte servicii speciale din Rusia, document în posesia căruia a intrat un consorţiu internaţional de jurnalişti şi Centrul Dossier (Ţentr Dosie), al opozantului rus în exil şi fost oligarh Mihail Hodorkovski.

Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online

„Este o strategie pentru subordonarea politică şi economică a Republicii Moldova”, afirmă platforma de investigaţie în limba rusă, care adaugă că „Kremlinul intenţionează, de asemenea, să împiedice apropierea ţării de România şi să impună limba rusă” în republică.

Autorii strategiei stabilesc obiective ce trebuie atinse în acest deceniu (până în 2030) cum ar fi generarea unei opoziţii la influenţa NATO şi UE în Republica Moldova, forţarea republicii să participe la alianţa militară postsovietică Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), condusă de Rusia, la Uniunea Economică Eurasiatică (UEE) şi alte proiecte internaţionale ruseşti.

Transnistria, statut special

Planul cuprinde ca obiectiv soluţionarea conflictului din regiunea separatistă prorusă Transnistria (din estul R. Moldova) prin acordarea unui statut special şi, ca întotdeauna, cu Rusia (care menţine trupe în regiune) ca mediator.

De asemenea, planul urmăreşte să creeze un sentiment pro-rusesc în societate prin propagandă şi programe educaţionale.

Iniţial, Rusia a vrut să evite restricţiile asupra presei ruse din Republica Moldova. Totuşi, acest proiect a eşuat, întrucât anul trecut autorităţile moldovene au închis şase canale de televiziune ruseşti pentru a proteja cetăţenii de dezinformare.

Prin urmare, Kremlinul şi-a propus să-şi consolideze influenţa în alt mod, prin crearea unei reţele de organizaţii neguvernamentale în republică, în care să activeze „agenţi de influenţă” ai Rusiei.

Un astfel de ONG este Uniunea de afaceri moldo-rusă, înfiinţată de fostul preşedinte socialist prorus al Republicii Moldova Igor Dodon împreună cu Igor Ceaika, fiul fostului procuror general al Rusiei, potrivit Ţentr Dosie.

Rusificare, nu românizare

„Următorul pas al Kremlinului va fi creşterea electoratului politicienilor moldoveni pro-ruşi, formarea sentimentelor pro-ruse în rândul elitelor moldovene şi abandonarea politicii de <românizare>”, conform documentului citat.

De asemenea, în acest document se afirmă că Rusia ar trebui să profite de dependenţa de importurile de gaze ruseşti pentru a „neutraliza” politica pro-europeană a actualului guvern şi parlament de la Chişinău, care contravine intereselor Kremlinului.

Una dintre principalele metode de exercitare a influenţei ruse în Republica Moldova este presiunea economică, susţine Ţentr Dosie, motiv pentru care este important să se menţină volumul livrărilor de gaze către această ţară, unde partidul populist, pro-rus, al lui Ilan Şor organizează proteste antiguvernamentale de câteva luni.

Rusia ameninţă deseori Chişinăul cu întreruperea livrărilor de gaze sau cu reducerea volumelor de gaze pe motiv că nu şi-a plătit datoriile acumulate la importul de gaze.

Militar, Rusia a pierdut avantajul

Documentul intitulat „Obiectivele strategice ale Federaţiei Ruse în Republica Moldova” provine de la aceeaşi Direcţie prezidenţială pentru cooperare transfrontalieră care a realizat o strategie similară privind planurile Rusiei de a anexa Belarusul, notează portalul Deschide.md.

Printre iniţiativele eşuate ale Rusiei cuprinse în planul respectiv, Deschide.md menţionează deschiderea unui consulat în Găgăuzia, la Comrat, o idee intens promovată de fostul preşedinte Igor Dodon încă din 2012.

Citește și: O pesedistă din Călărași, care a lucrat la un salon de masaj, propusă la șefia Șantierului Naval 2 Mai. CV-ul, de negăsit

„Documentul arată că ei sunt cu un pas în urmă faţă de situaţia generală din cauza războiului în Ucraina şi datorită capacităţii regionale a ţărilor UE şi a altor organizaţii internaţionale de a se mobiliza şi de a face faţă intenţiilor Rusiei de a realiza acest lucru”, remarcă miercuri, într-un comentariu pentru RISE Moldova, Sergiu Diaconu, şeful de cabinet al premierului moldovean Dorin Recean.

„Din punct de vedere militar, în acest moment, ei nu au resursele şi circumstanţele de a face mare lucru. Ei nu pot avansa pe partea Transnistriei. Nu sunt destul de aliniaţi. Dar în ceea ce priveşte creşterea nesiguranţei, a fricii şi anxietăţii şi a finanţării protestelor şi diferitor tipuri de destabilizare, ei asta încearcă să facă.

Şi asta coincide cu agenda acestor grupuri care, în mod normal, trebuie să fie la închisoare, iar banii lor – recuperaţi de guvernare, pentru că ei au furat banii de la oameni”, a declarat premierul Dorin Recean, într-o reacţie pentru RISE Moldova.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

1 Comment

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

18:21Guvernul taie banii pentru concediile medicale, de la 75% din salariu la 65% – surse presă. Adio vouchere de vacanță pentru bugetari
17:47Un fost ministru sugerează că Georgescu a fost securist: „Dacă lucrurile ar fi fost corecte, dosarul lui Gospodin Georgescu ar fi fost la CNSAS”
15:06EXCLUSIV Anca Alexandrescu, foame de bani: propagandista lui Călin Georgescu a ajuns, de la peste 10.000 de euro lunar, bani parțial publici, la doar vreo 2.000 de euro lunar, din propria firmă
14:37Depresia din preajma sărbătorilor de final de an este reală. Care sunt cele mai frecvente cauze
14:31Ce pensii cresc din 2025 ca urmare a măririi salariului minim pe economie
14:24Firmele românești de construcții caută ingineri și muncitori de șantier și nu prea găsesc
12:54Dan Voiculescu îl laudă, indirect, pe Crin Antonescu: USL l-a îngenuncheat pe Băsescu în momentul în care acesta controla toate instituțiile statului
12:28Becali și-a trecut în CV-ul de pe site-ul Camerei Deputaților distincția „Cel mai bogat român”, primită în 2008 de la o revistă cu profil economic
11:50De Crăciun, Grindeanu a decis să scumpească biletele la metrou cu 43%. Motivul: salariile uriașe plătite la presiunea unui sindicat anexat PSD
23:17VIDEO Imagini crunte: un bărbat de 36 de ani, care conducea pe contrasens, a derapat și a intrat într-o cisternă. Au murit șoferul, soția sa și fiica lor de patru ani
22:21Andra și Măruță, cel mai puternic cuplu din showbiz-ul românesc, încă un an cu profituri fabuloase, inclusiv din bani publici: milioanele, pe firme și cu 80% profit. Dar și datoriile sunt enorme
21:13ANALIZĂ Toți „greii” statului român care l-au girat pe Călin Georgescu: de la Celac și Geoană, la președintele Academiei, primarul Iohannis și președintele Băsescu
19:16Rusia a doborât avionul Azerbaijan Airlines, ucigând 38 de persoane, crezând că e o dronă ucraineană – surse
14:27Antena 3 și alte publicații afiliate PSD au cenzurat acuzațiile că Ciolacu și-a falsificat facturile pentru zborul cu Nordis
13:07Portugalia a raportat un excedent bugetar de 1% din PIB. Anul anterior fusese 1,2% din PIB