Putin sugerează atacarea Kievului din Belarus. Rusia îşi concentrează forţe şi echipamente militare pe aerodromul belarus din Ziabrivka, în regiunea Gomel din apropierea frontierei cu Ucraina, în cadrul consolidării grupării militare comune ruso-belaruse ce este văzută de Kiev drept o ameninţare, transmite agenţia EFE.
Tancuri, blindate, artilerie
Potrivit portalului belarus al Radio Svoboda, care publică mai multe imagini din satelit ale aerodromului situat la aproximativ 50 de kilometri de frontiera ucraineană, în ultima lună acolo a crescut numărul personalului militar şi al echipamentelor militare.
În imagini pot fi văzute terasamente şi mai multe structuri în formă de movile, la adăpostul cărora au fost amplasate sisteme de rachete antiaeriene. „Imaginile satelitare arată că numărul camioanelor militare pe aerodromul Ziabrivka a crescut, tabăra militară a fost extinsă şi se observă prezenţa rachetelor antiaeriene S-300 şi S-400”, semnalează sursa citată, care arată şi o imagine cu un tren cu vagoane cisternă.
Ministerul belarus al Apărării a anunţat de altfel luni că Rusia va trimite în Belarus, la graniţa acestei ţări cu Ucraina, circa 170 de tancuri, 200 de vehicule blindate şi 100 de piese de artilerie şi mortiere, în cadrul grupării militare ruso-belaruse ce cuprinde efective de circa 9.000 de soldaţi şi pe care preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a descris-o ca fiind „pur defensivă”.
Putin sugerează atacarea Kievului din Belarus
În acest timp la Kiev sporesc temerile că Rusia ar putea folosi din nou Belarusul ca platformă de lansare a unei ofensive asupra nordului Ucrainei, la fel cum s-a întâmplat la începutul invaziei declanşate pe 24 februarie.
„Retorica agresivă a liderilor militari şi politici ai Rusiei şi Belarusului se intensifică”, a declarat joi presei Oleksii Gromov, un responsabil al Statului Major al armatei ucrainene. „Ameninţarea reluării ofensivei pe frontul de nord de către forţele armate ruse creşte”, a adăugat acesta, potrivit AFP.
Totuşi, noile deplasări de trupe ruseşti în Belarus ar putea fi şi o tactică de a forţa armata ucraineană să-şi disloce trupe în nordul ţării, pentru a-i slăbi potenţialul în contraofensivele duse pe fronturile din sud şi est.
Belarusul se simte spionat de Ucraina
Între timp, autorităţile de la Minsk au anunţat tot joi destructurarea unei reţele de spionaj care ar fi lucrat pentru Ucraina. „Au fost arestaţi un rezident, un cetăţean ucrainean şi de asemenea doi dintre conaţionalii noştri care au ales calea trădării şi lucrau în interesul unui stat străin”, a declarat presei şeful Comitetului de Securitate Statală (KGB) din Belarus, Ivan Tertel.
Acesta a adăugat că un ofiţer în rezervă a fost de asemenea reţinut, la fel şi „un mare număr de ucraineni” care au intrat în Belarus dinspre Polonia, şi a acuzat Ucraina că a creat în Belarus o reţea de spionaj cu misiunea de a culege informaţii despre activităţile militare.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.