Proprietarii fraieriți de Nordis au șanse spre zero să mai recupereze banii, explică doi avocați, Ovidiu Șerban și Alexandru Iorgulescu, într-un interviu pentru site-ul luju.ro. Aceștia au explicat și cum funcționa țeapa practicată de Nordis, probabil legală, dar imorală.
Proprietarii fraieriți de Nordis, șanse zero să mai recupereze banii
Întrebați ce șanse au clienții Nordis să-și recupereze „investiția”, Iorgulescu a spus: „Depind în primul rând de împrejurarea dacă Nordis va urma calea reorganizării, ceea ce este foarte probabil, iar dacă urmează această cale a reorganizării, care sunt șansele pentru niște creditori care sunt în esență chirografari, adică nu au garanții asupra bunurilor din averea debitorului să recupereze anumite sume de bani. Pentru că reorganizarea presupune respectarea unui plan care va fi votat de creditori, plan care poate să nu satisfacă această categorie a creditorilor chirografari în proporție de sută la sută. Sunt planuri care acordă creditoriilor chirografari 50%, 10% sau poate chiar 0%. Dacă un astfel de plan este adoptat, atunci gradul de recuperare pentru cei care nu au șansă să între în proprietatea apartamentelor este zero„.
Unul dintre avocați, Ovidiu Șerban, a explicat și cum a fost posibil ca unele apartamente să fie vândute de două ori.
Cum funcționa țeapa
„Am avut o situație în care se plătise 95%, iar Nordis susținea în față instanței că promitentul cumpărător nu își îndeplinise toate obligațiile că nu plătise și cei 5%. Era vorba de un apartament la Sinaia la care ei își îndepliniseră zero obligații, era o groapă, dar ei susțineau că aveau dreptul să denunțe promisiunea.
Probabil la acestea au denunțat promisiunile încheiate cu promitentii cumpărători care plătiseră până la 95%-100% și în loc să încheie contracte cu aceștia au încheiat contracte cu alte persoane în termeni mai avantajoși.
Pentru că dacă în 2019 prețul a fost de 60.000 euro, dar în 2022 găsești un cumpărător care îți da 100.000 euro, îți permiți să plătești eventual despăgubiri de 60.000 celui care i-ai denunțat promisiunea, îi mai dai și o dobânda de 10.000 eur și tot ieși cu 30.000 euro profit. Aici nu este neapărat o chestiune nelegală, e mai degrabă o chestiune de imoralitate și o fapta ilicită, civilă, generatoare de despăgubiri”, a arătat Șerban.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.
Bine m-a învățat tata când am mai crescut,mi-a zis,Marcel banii înainte să dai numai la curve;
Țeapă data cu ajutorul notarilor care au autentificat promisiuni de vânzare cu clauze abuzive și a ANCPI ului care nu a fost străin de recompartimentarile abuzive ale dezvoltatorului.
Nu e teapa, e scmecherie facuta cu ajutorul papagalilor de pronitetbti cumparatori.
O stire de rahat despre un subiect idiot.
Nu inteleg de ce avocatii din articol manaca rahat aiurea. Papagalii aia care au dat avansuri de 95% trebuiau sa se consulte inainte cu un avocat. La Sinaia Nordis nu a facut nimic asa ca nu a vandut nimic. Promiaiunea de vanzare nu valoreaza titlul asa ca nu sunt cumparatori ai vreunui bun.
Latrati acum degeaba la Nordis ca aia v-au dat lectie de smecherie in afaceri asa cum a facut si Stoica si Vantu sau Sima si din care fraierii nu au invatat nimic.