Preţurile de referinţă la gaze pe piaţa din Europa au scăzut sub 70 de euro pentru un Megawatt-oră, cel mai redus nivel din februarie 2022. În vara anului trecut se înregistra un nivel record de 345 euro pentru un Megawatt-oră.
Preţurile la gaze pe piaţa din Europa au scăzut
La hub-ul TTF de la Amsterdam, cotaţiile la gaze naturale cu livrare în luna următoare au scăzut miercuri dimineaţă la 69 euro pentru un Megawatt-oră, apoi s-au tranzacţionat la 67 euro pentru un Megawatt-oră.
2.
— Alf Really 🇺🇦🇺🇸🇬🇧🇨🇦🇵🇱🇬🇪🇪🇺🇩🇪🇫🇮 (@vik8867dn) January 4, 2023
🔹Gas storages in #Europe are filled by 83%, and in Germany by 90% (as of January 2022, this indicator was 73% in #Germany).
🔹From February 15, 2022, the #EU set the maximum price for gas at the level of 1,890 euros per 1,000 cubic meters.⬇️#SanctionsRussia #StopRussia pic.twitter.com/bBUS1WP3kq
Un motiv important pentru scăderea preţului la gaze îl reprezintă temperaturile mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă a anului în majoritatea regiunilor, ceea ce reduce consumul şi ajută Europa să evite reducerea stocurilor de gaze.
De exemplu, conform datelor operatorilor europeni ai infrastructurii de gaze EIG, nivelul general al Germaniei de stocare a gazelor naturale depăşea 90% pe 2 ianuarie. Rezervele de gaze ale Germaniei au crescut pentru a 13-a zi consecutiv, după ce anterior au scăzut timp de câteva săptămâni.
#Germany which used to be the leading consumer of #Russian energy resources in Europe, completely abandoned oil, gas and coal from #Russia during the last 10 months. The price of #gas dropped to $750 per thousand m³ for the first time since February 18, 2022. pic.twitter.com/ueJkn5DVfF
— Insurwave.com (@insurwaves) January 4, 2023
După un an 2022 extrem de volatil – costul energiei atingând un nivel record pe fondul războiului din Ucraina – piaţa a început anul 2023 mai puţin stresată. În decembrie, preţurile de referinţă la gaze au scăzut cu aproximativ 47%, Europa reuşind să înlocuiască cu gaze naturale lichefiate (GNL) combustibilii din Rusia.
Vremea mai caldă decât de obicei şi încetinirea cererii în industrie la final de an ar putea ajuta Europa să păstreze un nivel ridicat al stocurilor de gaze până la finalul iernii. De asemenea, preţurile mai scăzute la gaze sprijină economia europeană, afectată de inflaţia ridicată.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.
[…] Citește și: Preţurile de referinţă la gaze pe piaţa din Europa au scăzut sub 70 de euro pentru un Megawatt-… […]