/

Se acutizează criza politică în Germania, alegeri anticipate sunt cerute insistent, guvernul Scholz nu mai are majoritate

Presiuni pentru alegeri anticipate în Germania (sursa: Facebook/Olaf Scholz)

Presiuni pentru alegeri anticipate în Germania. Cancelarul Olaf Scholz se confruntă cu o presiune tot mai mare din partea opoziției pentru a accelera procesul de organizare a alegerilor generale. Liderul Uniunii Creștin-Democrate (CDU) și al blocului CDU-CSU, Friedrich Merz, solicită ca un vot crucial privind încrederea în guvernul său minoritar să aibă loc miercuri.

Presiuni pentru alegeri anticipate în Germania

După retragerea Partidului Liber Democrat (FDP) din coaliția cu Partidul Social Democrat (SPD) al lui Scholz și cu Verzii, Scholz a anunțat că va organiza un vot de încredere în ianuarie, cu posibile alegeri anticipate în martie.

Citește și: Ciolacu, ultimul pas înainte de divorț: a făcut „partaj voluntar” al bunurilor din Buzău. Motivația sa: „apropierea campaniei”

Cu toate acestea, Friedrich Merz dorește ca votul să aibă loc cât mai curând, considerând că situația guvernamentală actuală impune alegeri urgente.

Dezbateri aprinse și opoziția din CDU-CSU

Aliații de coaliție ai lui Scholz, inclusiv liderul Verzilor, Omid Nouripour, au exprimat deschiderea pentru alegeri anticipate.

În contextul scăderii popularității SPD, sondajele recente plasează CDU-CSU pe primul loc, cu 32%, în timp ce SPD se află pe locul al treilea, cu 15%.

În ciuda unui scor de 19% obținut de partidul de extremă dreapta AfD, CDU-CSU a respins categoric ideea unei coaliții cu acesta.

Provocările logistice: stocurile de hârtie

Comisarul electoral german, Ruth Brand, a avertizat asupra dificultăților logistice în cazul alegerilor anticipate, inclusiv asupra riscului unei posibile penurii de hârtie pentru buletinele de vot și alte provocări organizatorice.

Brand susține că este necesară utilizarea completă a termenului de 60 de zile pentru pregătirea alegerilor în siguranță.

Reacțiile opoziției și pregătirile pentru alegerile anticipate

Blocul conservator CDU-CSU a criticat avertismentele comisarului electoral, iar liderii conservatori au insistat că Germania ar trebui să fie capabilă să organizeze alegeri într-un termen scurt.

Autoritățile electorale federale și regionale se vor reuni pentru a discuta pregătirile necesare, în timp ce partidele din coaliție solicită o întâlnire publică pentru a stabili un calendar electoral cât mai realist.

Divizările coaliției și problemele bugetare

Guvernul Scholz, format în decembrie 2021, a fost marcat de numeroase conflicte interne, iar nevoia de a conveni asupra bugetului pentru anul viitor a contribuit la prăbușirea coaliției.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Partidele aflate la conducere, SPD și Verzii, rămân în guvern, însă perspectiva unei coaliții conduse de Merz ar putea întâmpina provocări similare.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

17:25Premieră în Parlamentul României: susținătorii lui Călin Georgescu, de la POT, ar fi făcut senatoare o videochatistă
16:06Peste 300 de execuții în Arabia Saudită anul acesta, record absolut. Locul trei în lume după China și Iran
16:00Este inacceptabil pentru noi ca Ucraina să fie membră NATO, spune Kremlinul
15:52TikTok spune că nu l-a favorizat pe Călin Georgescu. Ba chiar alți candidați ar fi beneficiat de mult mai mulți trolli
15:43Călin Georgescu, „țeapă” de un milion de euro, acuză un om de afaceri care a depus o plângere penală. Georgescu promitea să acopere paguba din fonduri electorale
15:21Siegfried Mureșan, noul președinte interimar al PNL Diaspora, a anunțat Ilie Bolojan
13:44După Ponta, încă un ex-premier PSD dirijează electoratul către Călin Georgescu: „În nici un caz nu voi vota cu Elena Lasconi”
12:27Refugiat ucrainean, jefuit la Iași într-un tramvai după o urmărire de câteva ore
12:21Poveștile României profunde care nu se văd în campania electorală: sărăcie medievală în unele sate
12:13Mulți medici se familie se apropie de pensie, România va avea o problemă cu acoperirea posturilor în următorii ani
11:58MAE răspunde afirmației că „România va face parte din Rusia”: Moscova „a încercat sistematic şi persistent să limiteze suveranitatea României şi a românilor”
11:50Ucraina nu a primit nici acum garanții de securitate pentru că a renunțat în 1994 la arsenalul său nuclear, acuză Zelenski
11:44ANALIZĂ Cum a beneficiat România de apartenența la UE: a primit, net, fonduri de 65 miliarde euro, consumul individual real a sărit peste Spania și Portugalia
11:39Ratele creditelor calculate pe baza ROBOR, în scădere. IRCC, însă, în creștere
11:31Șoșoacă a renunțat la condiții, îl sprijină 100% pe Călin Georgescu și cere tuturor „partidelor suveraniste” să conlucreze pentru acest scop