Președintele Chinei comuniste, Xi Jinping, ia distanță față de Putin: China se opune utilizării „forței nucleare” în Europa. Remarca sa a fost făcută în cadrul discuțiilor cu cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, aflat la Beijing în cadrul unei vizite criticată de proprii săi aliați la guvernare.
Președintele Xi ia distanță față de Putin
„Președintele chinez Xi Jinping i-a spus cancelarului german Olaf Scholz că se opune utilizării forței nucleare în Europa, acestea fiind cele mai directe remarci ale sale de până acum despre necesitatea de a împiedica escaladarea războiului din Ucraina.
În timpul primelor discuții față în față, vineri, la Beijing, Xi a cerut comunității internaționale să «respingă amenințarea armelor nucleare» și să pledeze împotriva unui război nuclear pentru a preveni o criză pe continentul eurasiatic”, potrivit Reuters, care a preluat agenția oficială de știri Xinhua.
Liderul chinez a vorbit, de asemenea, despre necesitatea de a asigura stabilitatea lanțurilor de aprovizionare cu alimente și energie, ambele perturbate de invazia Ucrainei de către președintele rus Vladimir Putin”, scrie Bloomberg.
Agenția arată că declarația lui Xi, făcută la începutul invaziei din Ucraina, despre prietenia fără limte cu Putin, a determinat multe state occidentale să-și revizuiască relațiile cu China comunistă.
The red carpet, pandemic edition pic.twitter.com/7MIUWO7Ftn
— Richard Walker (@rbsw) November 4, 2022
Bloomberg mai scrie și despre măsurile stricte anti-covid luate de China: delegația germană a făcut două teste înainte de a sosi la Beijing și unul la sosire.
Critici dure la adresa Berlinului
Vizita de o zi a cancelarului german, la scurt timp după realegerea lui Xi Jinping în funcţia de lider al Partidului Comunist Chinez şi al ţării, este privită critic nu numai în Germania, ci şi la Paris, Bruxelles şi Washington.
Reluând vizitele în China ale predecesoarei sale, creştin-democrata Angela Merkel (12 călătorii în 16 ani la putere), social-democratul Scholz este însoţit de o întreagă delegaţie de industriaşi, printre care conducerea Volkswagen şi BASF. Cu toate acestea, dependenţa primei economii a UE de această autocraţie în care companiile germane realizează o parte semnificativă din profituri este din ce în ce mai pusă sub semnul întrebării.
„Prin călătoria sa în China, cancelarul urmăreşte o politică externă care duce la pierderea încrederii în Germania în rândul partenerilor noştri cei mai apropiaţi”, a criticat un deputat al opoziţiei, Norbert Rottgen, care a criticat acest „demers solitar”.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.