Polonia discută cu SUA despre „partajarea” armelor nucleare, scrie Bloomberg, citându-l pe președintele Poloniei, Andrei Duda. Discuția are loc pe fondul amenințărilor crescute dinspre Rusia, care transmite că ar putea folosi arme nucleare împotriva Ucrainei sau a celor care o susțin.
Polonia discută cu SUA despre „partajarea” armelor nucleare
„Problema în primul rând este că nu avem arme nucleare”, a spus Duda în interviul publicat miercuri de Gazeta Polska. „Există întotdeauna o oportunitate potențială de a participa la partajarea nucleară. Am discutat cu liderii americani dacă SUA iau în considerare o astfel de posibilitate. Subiectul este deschis”, a mai spus șeful statului polonez, citat de Bloomberg.
El a spus că „nu există niciun indiciu că în viitorul apropiat” Polonia va obține arme nucleare, potrivit articolului din Gazeta Polska.
Partajarea nucleară face parte din politica NATO de descurajare nucleară, care permite țărilor membre fără astfel de arme să participe la planificarea utilizării lor de către NATO, mai explică Bloomberg.
„Conform acordurilor de partajare a armelor nucleare, controlul armelor nucleare americane ar putea fi cedat piloților aliați dacă ordinul este dat din partea Statelor Unite. Statele participante la partajarea nucleară susțin că politicile nu încalcă tratatul de neproliferare nucleară (TNN), deoarece tratatul nu se aplică în timp de război.
Cu siguranță au existat critici lansate împotriva acordurilor de partajare a armelor nucleare, dar situația nu beneficiază de prea multă atenție din cauza naturii sale ambigue. Într-un fel, partajarea armelor nucleare este o încălcare directă a TNN”, explică universitatea Columbia.
Articolul acestei universități, redactat în 2012, aprecia că SUA au în Europa între 200 și 480 de arme nucleare.
SUA, pregătită să răspundă amenințărilor lui Putin
Autoritățile americane încearcă să configureze un răspuns în cazul în care Vladimir Putin decide să folosească arme nucleare tactice.
„Omul care ia astfel de decizii, vreau să spun, este un singur om. Nu există mecanisme de control pentru domnul Putin. Așa cum a luat decizia iresponsabilă de a invada Ucraina, ar putea să ia din nou o astfel de decizie. Dar în acest moment nu văd nimic care să mă facă să cred că el a luat o astfel de decizie”, a spus, recent, Lloyd Austin, secretarul de stat american al Apărării.
SUA și aliații săi vor distruge trupele și echipamentele Rusiei din Ucraina și vor scufunda flota din Marea Neagră dacă președintele rus Vladimir Putin va folosi arme nucleare în această țară, a avertizat duminică fostul director al CIA și general de armată cu patru stele în retragere David Petraeus.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.