/

Pământul, din ce în ce mai încins: august, a 16-a lună consecutivă de recorduri termice globale

Planeta se încinge: recorduri termice globale (sursa: Facebook/Copernicus ECMWF)

Planeta se încinge: recorduri termice globale. Pentru al doilea an consecutiv, temperatura medie la nivel mondial în luna august a atins niveluri de căldură istorice, potrivit datelor preliminare publice ale observatorului european Copernicus.

Planeta se încinge: recorduri termice globale

Temperatura globală medie pentru luna august 2024 înregistrată de Copernicus nu este cunoscută încă, dar este deja stabilit că va fi la nivelul record pentru o lună august care a fost măsurată în 2023 la 16,82°C, depăşind semnificativ toate înregistrările, conform instrumentului online Climate Pulse al programului Copernicus.

Citește și: EXCLUSIV Ciolacu a cerut și obținut ilegal un duplicat al diplomei de bacalaureat în septembrie 2003: a declarat abia după cinci luni în „Monitorul Oficial” că și-a pierdut diploma

Prin urmare, august 2024 continuă o serie aproape întreruptă de 15 luni în care temperaturile medii globale au atins o căldură istorică, sinonimă cu valuri de caniculă, secete şi furtuni întărite de evaporarea suplimentară din oceane.

Australia, Japonia, mai multe provincii din China şi chiar Svalbard, un arhipelag norvegian situat în Arctica, au cunoscut cea mai fierbinte lună august, potrivit diferitelor organizaţii meteorologice locale.

Recorduri doborâte

Din iunie 2023 până în iunie 2024, în fiecare lună în lume a fost doborât recordul de temperaturi pentru o lună echivalentă, conform datelor furnizate de Copernicus, pentru care această serie a fost întreruptă în iulie 2024, când s-a înregistrat foarte puţin mai rece (16,91° C) decât în iulie 2023, un record absolut.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Pentru observatorul american NOAA (Agenţia americană de Observaţie Oceanică şi Atmosferică), în schimb, iulie 2024 a stabilit un nou record lunar mondial absolut şi această serie de temperaturi extraordinare continuă, sub efectul încălzirii climatice cauzate de activităţile umane, accentuată anul trecut de fenomenul ciclic El Nińo.

În orice caz, anul 2023 a fost cel mai fierbinte măsurat vreodată de diferitele institute de observare a climei, ale căror date complete datează din secolul al XIX-lea.

Dar această căldură este fără nicio îndoială fără precedent de cel puţin 120.000 de ani, conform reconstituirii climei stabilite de paleoclimatologie.

Acum este „din ce în ce mai probabil” ca 2024 să fie cel mai fierbinte an înregistrat vreodată, a indicat deja Copernicus la începutul lunii august.

Potrivit observatorului european, 2023 s-a încheiat cu o temperatură medie de 1,48°C peste clima epocii preindustriale, flirtând pentru prima dată într-un an calendaristic cu cea mai ambiţioasă limită a acordului de la Paris

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

21:41Paleologu, critici dure către USR: „Prostia de partid a prevalat, Lasconi a picat testul capacității de a depăși tribalismul”
20:58Concursul „Pasărea Anului”, organizat în Noua Zeelandă, are drept câștigător un pinguin: Hoiho cel cu ochii galbeni
20:48„Jignire” pentru Ciolacu: Buzăul face parte din Moldova, cel puțin din punct de vedere seismic. Directorul Institutului pentru Fizica Pământului: Cutremurul din Buzău face parte din activitatea seismică normală a zonei Vrancea
20:40Înregistrările cu patroni făcute pe ascuns de angajați pot fi folosite în litigii de muncă, a decis Înalta Curte
20:34Boris îneacă Europa: furtuna excepțională abătută asupra Europei Centrale și de Est aduce noi inundații de amploare
20:28Femeile care nu poartă văl nu vor mai fi „deranjate” de poliția moravurilor, promite noul președinte iranian
20:22Cutremur de 5,4 grade în județul Buzău, resimțit și la București, dar și în Republica Moldova
19:19EXCLUSIV Aflat în vizorul DNA pentru relația cu generalul Dumitru Dumbravă (ex-SRI), afaceristul Tufan vinde terenuri de 4,8 milioane de euro și sponsorizează un partid cu 750.000 lei
17:42Antena 3 susține că Klaus Iohannis ar putea candida la Senat, pentru PNL. Liberalii neagă: „Nu s-a discutat în PNL acest lucru”
17:36Moscova amenință ONU și Crucea Roșie: Să nu accepte invitația Ucrainei de a se deplasa în Kursk
17:29Ce problemă mai are Trump: Taylor Swift. Candidatul republican a scris că o „URĂȘTE” pe artistă
17:22Germania a suspendat Schengen-ul terestru de luni, 16 septembrie. Controalele la frontieră, valabile șase luni
17:20România, țara din UE cu cel mai mare procent al persoanelor suferind de sărăcie severă – Eurostat
17:16Deputata Raisa Enachi susține că a fost bătută în propriul birou de consilieri AUR, de față cu polițiști locali. Enachi a intrat în Parlament pe lista AUR, dar a părăsit partidul
17:10Cât dă social-democratul Ciolacu pentru un decedat în inundații: 10.000 de lei