/

După ce a sugerat uciderea în masă a ucrainenilor, patriarhul rus Kirill cere un armistițiu de Crăciun. „O capcană cinică, propagandă”, răspunde un consilier al lui Zelenski

Patriarhul Kirill cere armistițiu de Crăciun
Patriarhul Kirill cere armistițiu de Crăciun (sursa: patriarchia.ru)

Patriarhul Kirill cere armistițiu de Crăciun. Ucraina a respins apelul patriarhului Bisericii Ortodoxe ruse, Kirill, la o încetare a focului între ruşi şi ucraineni cu ocazia Crăciunului ortodox de rit vechi, care se sărbătoreşte la 7 ianuarie.

Ucraina știe cine e Kirill

„Este o capcană cinică şi un element de propagandă”, a reacţionat pe Twitter consilierul şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene Mihailo Podoliak.

„Biserica Ortodoxă Rusă nu este o autoritate pentru ortodoxia globală şi acţionează doar ca <propagandist de război>. Biserica Ortodoxă Rusă a îndemnat la un genocid împotriva ucrainenilor şi a încurajat uciderile în masă, insistând asupra unei militarizări şi mai mari a Rusiei. De aceea, apelul Bisericii Ortodoxe Ruse la un <armistiţiu de Crăciun> este o capcană cinică şi un element de propagandă”, afirmă consilierul preşedinţiei de la Kiev în mesajul său.

Patriarhului Rusiei, Kirill, a lansat un apel către cele două părţi să instituie un „armistiţiu” vineri şi sâmbătă în ceea ce el a numit un „conflict intern”.

Patriarhul Kirill cere armistițiu de Crăciun

„Eu, Kirill, patriarh al Moscovei şi al Întregii Rusii, mă adresez tuturor părţilor implicate în conflictul fratricid pentru a le invita să instaureze o încetare a focului şi să pecetluiască un armistiţiu de Crăciun”, a declarat el într-un mesaj postat pe site-ul internet al Bisericii Ruse.

Patriarhul rus a cerut un armistiţiu de la 12:00 (10:00 GMT) 6 ianuarie, până la 00:00, pe 7 ianuarie (22:00 GMT în 6 ianuarie).

Acest armistiţiu trebuie să permită ortodocşilor să poată „asista la slujbele din Ajunul şi din ziua Crăciunului” în Ucraina.

Acest mesaj riscă totuşi să nu aibă decât un impact nesemnificativ în Ucraina, unde influenţa Patriarhiei Moscovei a scăzut în ultimele anii, iar Biserica Ortodoxă Ucraineană a obţinut autocefalia în 2018-2019, eliberându-se de sub tutela religioasă a Rusiei.

Biserica ucraineană rămasă fidelă Moscovei a rupt legăturile cu Rusia în luna mai, chiar dacă mai mulţi dintre demnitarii săi au fost acuzaţi de luări de poziţie proruse.

Și Erdogan vrea armistițiu

Un alt apel la armistiţiu în Ucraina a fost lansat joi de către preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a cerut omologului său Vladimir Putin – într-o convorbire telefonică – să instituie o „încetare a focului unilaterală” în Ucraina.

Citește și: Rușii recunosc că au fost loviți devastator cu rachete HIMARS de ucraineni. Un blogger decorat de Putin îi acuză pe liderii militari că sunt „jenanți” și „puturoși”

Aceste apeluri la armistiţiu intervin după o lovitură ucraineană în noaptea dintre ani care a făcut cel puţin 89 de morţi la Makiivka, în estul Ucrainei. Un bombardament cât se poate de sângeros, pe care armata rusă a trebuit să îl recunoască – fapt extrem de rar – şi care a suscitat critici în Rusia la adresa comandamentului militar rusesc.

Pe frontul din Ucraina, luptele continuau joi, în special la Bahmut, oraş pe care trupele ruse, susţinute de mercenarii grupului Wagner încearcă să-l cucerească încă din vară, cu preţul unor mari distrugeri şi pierderi grele aparent în ambele tabere.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

13:41BREAKING Comisia Europeană arată că majorarea salariilor bugetarilor, nu investițiile, a dus la deficitul uriaș
11:29Guvernul își recunoaște eșecul: în trimestrul III a ratat o treime din banii europeni pe care spera să-i aducă la buget
10:58ANALIZĂ Guvernul a crescut cu 30% cheltuielile cu salariile din Justiție, care vor ajunge la astronomica sumă de șase miliarde de lei
09:52Începe marea detoxifiere de final de an, cunoscută și ca Postul Crăciunului
09:44Guvernul Ciolacu nu plătește pensiile celor care s-au pensionat după 1 septembrie: Casa de Pensii nu are timp să le calculeze
09:31Încă un dosar penal în Primăria Iași: organizarea Revelionului 2022, suspectată de DNA de corupție
09:22Enigmatica avere a lui Geoană: sute de mii de euro moștenite de la părinți din surse incerte, apartamente de lux cumpărate suspect de ieftin, beneficii din șpăgile cumnatului Ionuț Costea
21:41Șoșoacă cere fanilor ei să nu-l voteze pe Călin Georgescu și explică cum poate fi ea votată: „Facem cu toții pătrățel”
18:24Slovacia: Administraţia prezidenţială a încetat plata indemnizaţiei către ex-preşedintele condamnat pentru fraudă fiscală
16:16Mai mult de un sfert dintre locuitorii Bistriței, inclusiv fostul primar, nu-și achită taxele de salubritate, susține actualul primar
15:46Cum face AUR jocurile Rusiei: se opune înzestrării Armatei Române, dezvoltării NATO și susținerii pentru Ucraina
12:35Răspunsul penibil al lui Ciolacu, întrebat dacă a fost în Franța pe banii Nordis: „Ciolac” înseamnă ciung de mână dreaptă
10:55Grindeanu se leapădă de aeroportul primarului Băluță: nu figurează nici în Master Planul de Transport, nici în Planul Investițional 2021-2030
10:26IT-iștii au câștiguri mari, dar au și cheltuieli: o parte din bani se duc pe ședințe de fizioterapie
10:15Noi semne ale prăbușirii economice: industria auto a căzut cu aproape 7%, cea electronică cu 10%