Parlamentul European mai închiriază o clădire la Strasbourg, deși petrece acolo doar 48 de zile pe an. Costurile totale, calculate pentru 99 de ani: circa 190 milioane de euro.
Deplasările dus-întors ale europarlamentarilor constituie obiectul unor dezbateri de decenii între susţinătorii unui sediu unic la Bruxelles şi apărătorii statutului de capitală europeană a Strasbourgului.
Pentru a ancora mai mult instituţia pe teritoriul său, guvernul francez a propus Parlamentului European să-i închirieze un imobil de 15.000 de m2, în apropierea sediului său istoric, ceea ce i-ar permite să se extindă.
Parlamentul European mai închiriază o clădire la Strasbourg
Această clădire, denumită ‘Osmose’ este nelocuită încă de la finalizarea sa în 2021. Parlamentul European şi guvernul francez s-au pus de acord pentru ca instituţia UE să o achiziţioneze, dar proiectul a rămas fără rezultat.
Şefa guvernului francez Elisabeth Borne a propus atunci ca autorităţile franceze să cumpere ele însele clădirea şi să o închirieze Parlamentului European pentru preţul atractiv de circa 700.000 de euro pe an.
Je me réjouis de la décision du Parlement européen de développer sa présence à Strasbourg avec le bâtiment Osmose.
— Élisabeth BORNE (@Elisabeth_Borne) July 19, 2023
Nous avons œuvré avec les 4 collectivités signataires du Contrat “Strasbourg capitale européenne” pour ce projet qui améliore les conditions de travail des députés. pic.twitter.com/x5rXkSFyvm
„Mă bucur de decizia Parlamentului European de a-şi dezvolta prezenţa în Strasbourg cu clădirea ‘Osmose'”, a reacţionat ea pe Twitter miercuri după vot, apreciind că acest proiect „ameliorează condiţiile de muncă” ale eurodeputaţilor.
„Adevărul este că noi nu avem nevoie de această clădire la Strasbourg. Ea nu este adaptată necesităţilor”, a criticat eurodeputatul leton Nils Usakovs, care a urmărit dosarul pentru grupul S&D.
„Proiectul Osmose are prea multe costuri ascunse, iar Parlamentul European va achiziționa clădirea în leasing pe o perioadă de 99 de ani. De exemplu, închirierea, curățenia și securitatea ar costa UE 1.919.000 de euro pe an, conform estimărilor noastre. Suma pentru o perioadă de 99 de ani se ridică la 189.981.000 de euro”, a mai explicat Ušakovs.
„Înainte ca Parlamentul European să ocupe clădirea Osmose, UE va trebui să cheltuiască cel puțin încă 10,3 milioane de euro pentru mobilier, securitate și echipamente IT. Această sumă nu include costul construcției pentru conectarea clădirii Osmose la sediul deja existent al PE. Este evident că acesta nu este acordul de vis pe care ni-l promit Partidul Popular European, Renew Europe și grupurile ECR”, a continuat el.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.