Panică. Nu există alt cuvânt. Sondajele arată prost, iar PSD, PNL și UDMR își dau seama că nu pot explica de ce nu vor să reformeze pensiile speciale, dând cu piciorul la miliarde de euro din PNRR.
Acesta este unul din motivele pentru care Kelemen Hunor, șeful aripii de limbă maghiară a PSD, a aruncat pe piață ideea anticipatelor, sugerând că ea a fost discutată cu Ciucă și Ciolacu. Liderul PSD moare de frică să preia conducerea guvernului în condițiile actuale.
Omul e în situația complet ridicolă în care pune condiții pentru a fi instalat premier: nu va prelua șefia Guvernului până când cabinetul Ciucă nu va depune la Comisia Europeană a treia cerere de plată. Teoretic, ea ar trebui depusă în iunie – 25 mai a ieșit complet din calcul pentru „rotativă” – dar, azi, Marcel Boloș a sugerat că, mai realist, va fi depusă în septembrie. Sau poate niciodată, fiindcă e clar că această putere nu vrea, nu poate, să supere pensionarii speciali.
Azi, Marcel Boloș a oferit și câteva pretexte pentru abandonarea jalonului 215, privind pensiile speciale: „Bulgaria a renunţat la decarbonizare, Lituania la reformele fiscale şi nu spun că aşa trebuie să facem şi noi ci că fiecare reformă trebuie analizată cu plusurile şi minusurile pe care le are şi consecinţele”. Mai spune Boloș despre reforma pensiilor speciale: „Este foarte simplu de luat această decizie însă consecinţele trebuie asumate, dacă se produce o destabilizare la nivelul acestor servicii publice de importanţă naţională, fie că vorbim de apărare naţională, ordine publică, de Ministerul Public”.
Pe de altă parte, ultimele sondaje arată că circa 80% din alegători vor desființarea pensiilor speciale. Cum vor accepta aceștia să li se spună că, pe de o parte, ratăm miliarde de euro din PNRR, iar pe de altă parte nu se taie un leu din cei 12,5 miliarde alocați pensiilor speciale?
Deci, de ce PSD și PSD de limbă maghiară (UDMR) ar dori anticipate:
- PSD ar evita o prăbușire în intenția de vot, pe care o anticipează după „rotativă”. Partidul deja scade, aceasta fiind explicația pentru care a aprins scandalul Bâstroe: vrea să mai recupereze din electoratul care-i fuge spre AUR.
- Cu PSD având o majoritate parlamentară relativă, după alegeri, Ciolacu nu se mai teme să spună poporului că NU va desființa pensiile speciale. În patru ani, speră el, se va uita…
Nu văd ce ar avea PNL de câștigat din anticipate. Dacă PSD ar promite susținere pentru candidatul PNL la președinție, eu personal nu i-aș crede…
Ce consecință ar avea alegerile anticipate, o evaluare la cald:
- Blocarea reformelor din PNRR. Alegerile nu vor duce la relansarea lor ci, dimpotrivă: fără presiune publică, reformele vor fi aruncate la coș.
- Instabilitatea se va accentua. In loc sa avem alegeri intre mai 2024 (europarlamentare) și decembrie 2024 (turul II al prezidențialelor), incepem campania din primăvara lui 2023 și o ținem așa circa 20 de luni.
Desigur, mai e mult până la anticipate. Kelemen Hunor a aruncat un balon de încercare, să vadă reacțiile. Ceea ce este cert este că guvernarea este blocată, nu are absolut nici un proiect major cu care să se laude – mai ales dacă torpilează PNRR – și știe că nu are cum explica electoratului că a dat cu piciorul la miliarde de euro ca să salveze privilegiile nomenklaturii.
O gașcă de incompetenți fricoși care simte că li s-a scurs timpul și începe să acționeze disperat.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.
Ciolacu este în fața unui fapt inedit: trebuie să justifice o guvernare slabă fiind la guvernare, nu mai ține faza cu proasta guvernare a…nu știu cui.
Asa este dar cati dintre votanti inteleg asta ?
Așa da – materialul anterior mă speriase