ONG – fake news: Guvernul, comunicare deficitară. În timp ce vicepreședintele SUA, Kamala Harris, se afla în drum spre București, mass-media românești aflau că urmează să fie monitorizate atent în cazul în care ar critica incompetența autorităților sau ar dezvălui fapte de corupție. Proceduri întâlnite mai degrabă la Moscova și în țările conduse de dictatori.
Urgența lui Arafat: cum critică presa puterea
Profit.ro a dezvăluit că Departamentul pentru Situații de Urgență a creat un grup de lucru la care a aderat Guvernul României, condus de Nicolae Ciucă, CNA și mai multe organizații nonguvernamentale printre care Global Focus, Active Watch, Media Wise, dar și alte câteva ONG-uri anonime.
Acest grup de lucru urma să identifice „fake news” și surse de dezinformare în contextul situației din Ucraina cu ajutorul motoarelor de căutare, indexare pe mașini virtuale și algoritmi de realitate virtuală și inteligență artificială.
Potrivit informațiilor profit.ro, erau vizate de monitorizare și textele critice la adresa Guvernului, președintelui Klaus Iohannis și a premierului Nicolae Ciucă, dar și texte care prezentau fapte de corupție și incompetența autorităților publice.
La scurt timp după ce presa a început să pună întrebări despre controversatul proiect inițiat de Raed Arafat, cu acordul premierului Nicolae Ciucă, organizația Global Focus Center a postat un comunicat prin care anunța că este coordonatoarea mecanismului „pentru o informare corectă a populației în contextul crizei din Ucraina”.
ONG – fake news: Guvernul, comunicare deficitară
Global Focus Center susține în prima frază a comunicatului că acest mecanism este necesar pentru că „guvernul a avut o comunicare deficitară în aceste zile, am văzut efectele (lumea ia pastille cu iod, se formează cozi la benzinării, bănci și birouri pașapoarte) și am fost solicitați noi, ca experți, să clarificăm situația, am luat inițiativa de a crea, exclusiv împreună cu colegii din alte ONG-uri, un mecanism prin care să punem presiune pe guvern să comunice mai prompt, mai corect, mai complet”.
Pe scurt, Global Focus Center acuză Guvernul de incompetență pe partea de comunicare, care este în responsabilitatea lui Dan Cărbunaru, în calitate de purtător de cuvânt al Guvernului. În mod ironic, aceste acuzații la adresa Guvernului ar intra ușor în sfera dezinformării și a propagandei ruse, potrivit tocmai procedurilor de lucru ale acestui mecanism.
„Deficitarul” Cărbunaru nu comentează
Defapt.ro l-a întrebat pe Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, cum comentează acuzațiile de „comunicare deficitară” lansate de Global Focus. Deși a citit întrebarea, Cărbunaru a refuzat să răspundă.
A mai fost întrebat dacă acuzația de „comunicare deficitară” o consideră un atac la adresa sa în calitate de purtător de cuvânt al Guvernului, respectiv la adresa premierului? Nici de această dată nu a răspuns.
Mai multe organizații și jurnaliști au semnat o petiție prin care avertizează Guvernul că este inacceptabilă inițiativa creării unei platforme menite să combată propaganda rusă „și indiferent de cine este inițiatorul demersului să aibă grijă la implicațiile democratice ale acestuia”.
„Atragem atenția guvernanților că <marcarea> discursului critic din societate la adresa autorităților drept propagandă inamică face parte din instrumentele represive ale guvernelor autoritare și plasează România în situația de risc de a deveni chiar societatea antidemocratică pe care guvernanții clamează că vor să o combată”, se menționează în comunicatul postat pe site-ul Centrului pentru Jurnalism Independent.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.