Olaf Scholz, despre Trump și Ucraina. Cancelarul german Olaf Scholz a declarat vineri că Donald Trump, viitorul președinte republican al SUA, are „o poziție mai nuanțată” cu privire la conflictul dintre Ucraina și Rusia decât cea percepută în general. Declarația a fost făcută în urma unei discuții recente cu Trump, în contextul pregătirilor pentru schimbările politice de la Washington.
Olaf Scholz, despre Trump și Ucraina
„Mi-a lăsat impresia că are o poziție mai nuanțată decât ceea ce presupunem adesea”, a spus Scholz într-un interviu pentru cotidianul german „Süddeutsche Zeitung”.
Întrebat despre posibilitatea ca Trump să încheie un acord de pace cu Vladimir Putin fără implicarea Kievului, Scholz s-a arătat încrezător că un astfel de scenariu nu este probabil.
Cancelarul a subliniat că în discuția sa cu liderul american „nimic nu a sugerat” o astfel de direcție.
Această asigurare vine pe fondul temerilor exprimate de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care critică orice inițiativă diplomatică ce ar putea exclude Ucraina.
Dialoguri telefonice cu Trump și Putin
Pe 11 noiembrie, Scholz a avut o convorbire telefonică cu Donald Trump, în cadrul căreia cei doi lideri și-au exprimat dorința de a colabora pentru restabilirea păcii în Europa.
În aceeași zi, cancelarul german a discutat și cu președintele rus Vladimir Putin, gest care a atras critici din partea Kievului. Zelenski a fost informat de Scholz înainte de această conversație.
Poziția lui Trump față de ajutorul pentru Ucraina
Donald Trump a fost vocal în criticarea administrației Joe Biden pentru sprijinul masiv oferit Ucrainei, atât financiar, cât și militar.
În campania sa electorală, Trump a promis că, dacă va reveni la Casa Albă, va pune rapid capăt războiului dintre Rusia și Ucraina, fără a detalia strategia prin care ar intenționa să realizeze acest obiectiv.
„Volodimir Zelenski este cel mai bun agent de vânzări de pe planetă”, a declarat Trump, referindu-se la eforturile liderului ucrainean de a obține ajutor internațional.
Perspectivele politice
Schimbarea administrației de la Washington ridică întrebări despre direcția viitoare a politicii externe americane.
Poziția mai nuanțată a lui Trump, remarcată de Scholz, ar putea semnala o abordare diferită față de Ucraina, dar detalii clare despre această strategie lipsesc.
În Europa, cancelarul german va trebui să navigheze delicat între dialogurile cu SUA, Rusia și Ucraina, într-un context politic complicat de alegerile legislative anticipate din Germania.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.