O nouă amenințare nucleară. Există tot mai multe semne că Coreea de Nord ar putea testa în curând o armă nucleară pentru prima dată din 2017, în încercarea de a-și îmbunătăți arsenalul și pentru a crește presiunea politică, au declarat oficiali și analiști americani, relatează Reuters.
O nouă amenințare nucleară
Doi oficiali americani au declarat pentru Reuters că există indicii, inclusiv activitatea din apropierea sitului nuclear Punggye-ri, că Pyongyang s-ar putea pregăti pentru un fel de test, deși nu este clar un moment exact.
Un oficial militar sud-coreean a confirmat că se urmărește activitatea de refacere a unuia dintre tunelurile folosite pentru testele nucleare.
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a refuzat săptămâna aceasta să comenteze, dar a declarat că Washingtonul este îngrijorat de posibilitatea unor noi teste, deoarece ar fi o oportunitate pentru Coreea de Nord de a-și îmbunătăți arsenalul.
„De fiecare dată când testezi înveți…. Știm că acesta este un program pe care vor să îl îmbunătățească”, a declarat el marți, în cadrul unui briefing. „Și astfel, desigur, suntem îngrijorați de eforturile de a face acest lucru”.
Analiștii spun că mai multe teste ar putea ajuta Coreea de Nord să își atingă obiectivele declarate de a fabrica focoase nucleare mai mici și de a le îmbunătăți fiabilitatea.
O reluare a testelor nucleare ar putea trimite unde de șoc politice în regiune. China și Rusia s-au alăturat Statelor Unite și altor membri ai Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite în sancționarea Pyongyangului pentru testele sale anterioare, dar în urma zborului rachetei balistice intercontinentale (ICBM) de săptămâna trecută, atât Beijingul, cât și Moscova au semnalat opoziția față de orice noi măsuri și au declarat că sancțiunile ar trebui să fie relaxate.
Liu Xiaoming, trimisul Chinei pentru afaceri coreene, a făcut apel la toate părțile să dea dovadă de reținere, dar a declarat că cauza principală a tensiunilor este eșecul Washingtonului de a aborda preocupările legitime de securitate ale Coreei de Nord și de a răspunde reciproc măsurilor luate de Pyongyang începând cu 2018.
Joi, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat că Washingtonul rămâne deschis la discuții, dar că provocările continue ale Coreei de Nord vor atrage răspunsuri suplimentare din partea comunității internaționale.
Coreea de Nord a efectuat toate cele șase teste nucleare pe care le-a efectuat în tuneluri adânci săpate sub munți la Punngye-ri. În 2018, a folosit explozibili pentru a închide intrările vechi în fața presei străine invitate, dar nu și a experților internaționali, ceea ce a ridicat întrebări cu privire la amploarea demolării.
În acel an, Pyongyang a declarat un moratoriu voluntar privind testarea armelor nucleare și a rachetelor sale balistice intercontinentale. De atunci, a declarat că nu este obligat să respecte acest lucru din cauza lipsei de măsuri reciproce din partea Statelor Unite și a aliaților săi. Luna trecută, a testat ICBM-uri pentru prima dată din 2017.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.